Schone hoge druk methaan voor decentrale energievoorziening | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Schone hoge druk methaan voor decentrale energievoorziening

De Nederlandse bevolking produceert jaarlijks ongeveer 500 kiloton aan organisch afval. Dat is een interessante hoeveelheid biomassa, die op dit moment niet wordt gebruikt om energie mee op te wekken. Integendeel, de verwerking kost zelfs energie. Om van afvalstromen als deze toch op een rendabele wijze biogas te maken, kan de methode van autogeneratieve hogedrukgisting een oplossing bieden.

Aanleiding: opwerking tot groen gas alleen in grote installaties
Het vergisten van biologische afvalstoffen tot biogas is een bekende vorm van duurzame energieproductie. Maar biogas heeft nog geen aardgaskwaliteit: Naast het methaan bevat het veel CO 2 , agressieve gassen en een grote hoeveelheid waterdamp. Biogas moet daarom eerst worden opgewerkt tot groen gas. Vanwege de hoge kosten gebeurt dit alleen in grote, centrale installaties, zoals rioolwaterzuiveringsinstallaties en (co)vergisters.

Project: direct groen gas door hogedrukgisting
Het is interessant om een koppeling te maken tussen afvalverwerking en de productie van biogas zonder tussenkomst van een centrale opwerkinstallatie. Wageningen Universiteit heeft daarom het nieuwe proces van ‘autogeneratieve hogedrukgisting’ onderzocht om biogas te verkrijgen dat direct te gebruiken is in het lokale gasnetwerk. De schone hoge druk methaan komt direct uit de reactor en kan decentraal, op zeer kleine schaal worden toegepast. Daardoor kunnen biomassabronnen worden ingezet die nu niet aangesproken worden, zoals het gescheiden ingezamelde zwart water afkomstig uit toiletten en organisch keukenafval van huishoudens.

In tegenstelling tot gewone gistingsprocessen is er nauwelijks iets bekend over processen waarbij de druk wordt opgewekt door het gistingsproces zelf. Ook is er weinig bekend over het gedrag van micro-organismen onder zelfopgebouwde hoge of wisselende drukken. Dit onderzoek van Wageningen University & Research centre in samenwerking met Bareau richt zich op al deze fysisch-chemische aspecten.

Resultaat: energiebesparing en minder CO2-uitstoot
De technologie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de energiehuishouding. Jaarlijks produceert de Nederlandse bevolking ongeveer 500 kiloton aan organisch afval. In combinatie met het vergisten van het groen keukenafval levert toepassing van deze technologie een energiehoeveelheid van ruim 10 PJ per jaar op. Bovendien bespaart het jaarlijks 172.000 ton CO 2 -uitstoot tijdens het zuiveren van het rioolwater.

Titel:

Schone hoge druk methaan voor decentrale energievoorziening

Penvoerder/organisatie:

Wageningen Universiteit, Sectie Milieutechnologie

Contactpersoon:

Jan Weijma

Adres:

Bomenweg 2, 6703 HD Wageningen

Telefoonnummer:

0317 480 100

E-mail:

jan.weijma@wur.nl

Website:

www.wur.nl

Partners:

Bareau, Zagt Zelf BV

Looptijd:

1 januari 2008 – 1 augustus 2008

EOS-regeling:

Nieuw Energieonderzoek

Projectnummer:

NEOT03005


Eindrapport: http://www.rvo.nl/sites/default/files/rvo_website_content/EOS/NEOT03005.pdf

Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.