Van groentereststromen naar olievrije groenteknabbeltjes | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Van groentereststromen naar olievrije groenteknabbeltjes

Het chips segment bestaat voornamelijk uit gebakken of geëxtrudeerde producten die worden gefrituurd en vervolgens meestal van kunstmatige smaakstoffen en de nodige E-nummers worden voorzien. Er zijn reeds een aantal groenteknabbels op de markt verschenen, maar die hebben tot nu toe nauwelijks succes gekend, omdat die te ver afstaan van de traditionele chipbeleving. Het dienen vooral dooreters te zijn waarbij genot wordt beleefd. Het doel van deze groenteknabbeltjes is enerzijds om bij te dragen aan verduurzaming en gezondheid, maar dat ze toch lekker smaken ondanks dat geen vrije olie wordt toegevoegd.

Bij dit ketenproject worden onder andere uit reststromen door 3 samenwerkingspartners met elk een afzonderlijke en complementaire rol groenteknabbeltjes ontwikkeld:
1. GreenS & SaladS zal een mix van reststromen selecteren, bewerken en foodgrade behouden opdat deze de input vormen voor het extrusieproces.
2. ORFI food ingredients zal vervolgens deze mix mengen, extruderen en het extrudaat drogen.
3. NXT F&B zal het extrudaat op de organoleptische beleving optimaliseren en daarbij uitsluitend gebruik maken van natuurlijke stoffen.
Naast extra meerwaarde aan de circulaire economie door het gebruik van reststromen uit grondstoffen en een efficiënter productieproces hetgeen bijdraagt aan een lagere CO2 footprint, zullen deze olievrije groenteknabbeltjes/chips duurzamer zijn dan traditionele chips en gezonder hetgeen zich uit in een NutriScore A.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.