Een warmtepomp haalt warmte uit water of lucht. Dit gebeurt door een vloeistof te verdampen en vervolgens samen te persen. Hierdoor stijgt de temperatuur. Via een warmtewisselaar wordt die warmte gebruikt voor ruimteverwarming of voor het verwarmen van water.
Een warmtepomp gebruikt gas of elektriciteit, maar veel minder dan een combiketel. Ten opzichte van een goede HR-ketel scheelt dat al gauw de helft of meer. Een warmtepomp kan ook koelen. Daarom is een combinatie met ondergrondse warmteopslag aantrekkelijk voor exploitanten van een dergelijke installatie, waaronder eigenaren-bewoners van woonhuizen. Overtollige warmte kan dan ’s zomers in de bodem worden opgeslagen en ’s winters weer worden gebruikt voor verwarming.
Projecten
Projecten die in aanmerking komen voor een groenverklaring bestaan uit een warmtepomp in combinatie met een gesloten bodemwarmtewisselaar of aquifer.
Aanvragen
Een bank met een groenfonds kan een groenverklaring voor u aanvragen. De aanvraagprocedure vindt u op de pagina Groenverklaring aanvragen.
Technische randvoorwaarden
De warmtepomp in het systeem moet een goed rendement hebben. Minimaal een COP van 4 voor een water/water-warmtepomp of 3,2 voor een brine/water-warmtepomp. In alle gevallen moet de hoogwaardige warmte nuttig worden aangewend.
Overige randvoorwaarden
Voor eigenaren-bewoners van woonhuizen geldt geen minimum investeringsbedrag. Voor anderen geldt een minimale projectgrootte van € 25.000.
Looptijd groenverklaring
De groenverklaring geldt voor de levensduur van het project met een maximum van vijftien jaar voor eigenaren-bewoners van woonhuizen, en tien jaar voor anderen.