De SBIR-oproep 'New Food Challenge' richtte zich op (startende) ondernemers die nieuwe aantrekkelijke producten op basis van plantaardige eiwitten ontwikkelen, en die weten hoe ze deze producten een belangrijke plaats in het dagelijkse eetpatroon kunnen geven met een goede marktstrategie.
Winnaars New Food Challenge fase 2
In Fase 1 voerden 12 ondernemers een haalbaarheidsonderzoek uit naar de door hun geoffreerde toepassingen. Na goedkeuring van hun eindrapport, is deze 12 ondernemers gevraagd om een offerte uit te brengen voor fase 2 van deze SBIR. De volgende 6 ondernemers krijgen de opdracht een R&D-project volgens hun offerte uit te voeren:
Textured Potato Protein | Cooperatie AVEBE U.A. |
Ontwikkeling rundvlees analoog en fam | De Vegetarische Slager |
Plantaardig kippeneiwit | FunGeneX |
Biologische Zeewier Zoute Lupine Snacks | Resilience BV |
Vleesvervanger op basis van microbieel eiwit | BioscienZ |
Textured Vegetable Proteine op basis van peulvruchten en rijst | Herba Ingredients |
Procedure beoordeling fase 2
De onafhankelijke beoordelingscommissie heeft de offertes zodanig gerangschikt dat een project hoger eindigt naarmate het beter scoort op de criteria zoals verwoord in de oproep.
Vervolgens adviseerde de commissie de minister over de rangschikking.
Deze SBIR is een competitie. Binnen de beschikbare middelen zoals gepubliceerd in de oproep worden de best beoordeelde voorstellen gehonoreerd met een opdracht.
Commissie
De commissie bestond uit de voorzitter mevr. G. Feunekes en de leden dhr. T. van Boekel dhr. P. Kleintunte en de heer Blonk. Dhr. H. Blonk heeft vanwege betrokkenheid bij 2 projecten in deze ronde de offertes niet beoordeeld. De heer Van Boekel heeft 2 projecten niet beoordeeld omdat zijn organisatie, hijzelf niet, betrokkenheid heeft bij 2 projecten en hij de schijn van belangenverstrengeling wilde voorkomen.
Openbare samenvattingen
Hieronder staan de Openbare samenvattingen van de 6 winnaars van fase 2.