Een creatief advies: wat is dat?

Als mkb-ondernemer in de Nederlandse maakindustrie merkt u dat de tijden veranderen. Klanten verwachten dat u zich verplaatst in hun business, hun uitdagingen en hun vragen. Alleen door u te verdiepen in uw klanten, komen er nieuwe innovatieve ideeën en diensten op tafel die zij ook echt afnemen.

Concepten als ‘as-a-service’, het uitvoeren van een ‘klantreis’ of het bieden van een beleving horen bij deze nieuwe tijd. De succesvolle businessmodellen van nu komen van bedrijven die met de klant om tafel zitten, snappen waar het hen om gaat en die dienstverlenende concepten integreren in hun productaanbod. De creatieve industrie kan u daarbij helpen.

Creatieve bedrijven helpen u bij het vertalen van de klantvraag naar een dienstverlenend concept. Bijvoorbeeld via workshops, brainstormsessies met uw klanten, een klantreis opstellen, context mapping, co-creatie met uw klanten, personas opstellen, service blueprinting en prototyping. Creatieve adviseurs kunnen afkomstig zijn van kennisinstellingen of adviesbureaus uit de creatieve industrie of zakelijke dienstverlening.

Praktijkvoorbeelden

Onderstaande bedrijven passen dienstverlenende concepten van creatieve bedrijven succesvol toe.

WP Haton

Producent van bakkerijmachines WP Haton uit Panningen onderscheidt zich door haar klanten uitgebreide service- en supportpakketten aan te bieden. Het bedrijf beschikt over een uitgebreid trainingscentrum waarin het via workshops en cursussen klanten meeneemt in de beleving van het maken van brood. Daarnaast heeft WP Haton een elektronisch documentatiecentrum en garandeert de webshop een snelle levering van onderdelen. Ook zet het bedrijf in op preventief onderhoud en het op afstand beoordelen van het functioneren van machines om productiekosten verder te verlagen. Bekijk een filmpje op YouTube over WP Haton's Blue Innovation Centre.

Machinebouwer VMI

Machinebouwer VMI uit Epe is gespecialiseerd in productiemachines voor autobanden. Naast machines biedt het bedrijf echter ook maatwerk serviceproducten in de vorm van serviceprogramma’s. Klanten kunnen kiezen uit een combinatie van diensten, waaronder een helpdesk, preventief onderhoud, spare parts kits, conditie-inspectie en training. Deze diensten zijn er op gericht de Total Cost of Ownership (TCO) te verlagen en de kwaliteit en betrouwbaarheid van hun OEM-machines te verhogen.

247TailorSteel

247TailorSteel uit Varsseveld profileert zich niet alleen als producent van lasergesneden en gekante producten uit buis en plaat, maar ook als dienstverlener en kennispartner. Klanten kunnen via een (digitale) personal assistent snel een offerte voor tekeningen krijgen. Het bedrijf levert de op maat gemaakte producten snel. Door het hele logistieke proces van aanvraag tot uitlevering te beheersen, heeft 247TailorSteel een uniek dienstengericht businessmodel gecreëerd.

Service menu right