Starters International Business (SIB) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Starters International Business (SIB)

15-09-2021

Wilt u uw product in het buitenland op de markt brengen, maar heeft u net dat extra beetje hulp nodig? Dan is er de regeling Starters International Business (SIB) van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De SIB-regeling helpt bedrijven die de stap willen maken naar buitenlandse markten.

Budget coachingsvoucher

Tot 1 oktober 2021 is er voor de voucher individuele coaching (coachingsvoucher) in totaal € 1.250.000 beschikbaar. Per kwartaal is een deel van het budget beschikbaar:

  • Van 1 januari 2021 t/m 31 maart 2021: € 416.667 - Het budget is op, deze aanvraagperiode is gesloten.
  • Van 1 april 2021 t/m 30 juni 2021: € 416.667 - Het budget is op, deze aanvraagperiode is gesloten.
  • Van 1 juli 2021 t/m 30 september 2021: € 416.666 - Er is nog een beperkt budget beschikbaar. U kunt nog een aanvraag indienen.

Budget overige vouchers

Wegens uitputting budget is het niet meer mogelijk aanvragen te doen. Aanvragen die nog binnenkomen moeten wij helaas afwijzen.

Voor wie?

SIB is bedoeld voor:

  • Nederlandse mkb-ondernemers. Met de mkb-toets checkt u of uw organisatie telt als een mkb-onderneming.
  • Ondernemers in het Caribische deel van het Koninkrijk (Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten).
Let op: SIB staat niet open voor bedrijven waarvan de activiteiten op de FMO-uitsluitingslijst staan.

MVO

De Nederlandse overheid vindt het belangrijk dat Nederlandse bedrijven een voorbeeld zijn voor anderen op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Als u met (financiële) ondersteuning van de overheid onderneemt in het buitenland, dan verwachten wij dat u dit op een verantwoorde manier doet.

De overheid steunt bijvoorbeeld geen bedrijven waarvan de activiteiten op de FMO-uitsluitingslijst staan. Maar er zijn meer MVO-richtlijnen waar u rekening mee moet houden als u gebruik wilt maken van de SIB-vouchers. Kijk daarvoor op de pagina MVO-richtlijnen bij Starters International Business (SIB).

SIB-vouchers aanvragen

SIB-vouchers of een vergoeding vraagt u aan via onderstaande pagina's:

U heeft eHerkenning nodig

U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig.

Met SIB aan de slag

Bekijk het webinar De eerste stappen naar het buitenland. Dit online seminar helpt u als u zaken wilt doen over de grens.

Benieuwd hoe andere ondernemers gebruikmaken van de SIB-regeling? Lees hun ervaringen en tips of bekijk onderstaande video over Familiebedrijf WALLIEN.

Olivier en Madeleine Wallien ontwerpen en verkopen modieuze en duurzame wetsuits. Zij vertellen hoe een SIB-coach hen heeft begeleid tijdens hun eerste stappen richting het buitenland.

Exportregels

Gaat u voor het eerst uw producten in het buitenland verkopen? Dan heeft u vast veel vragen. Zoals 'Aan welke normen en eisen moet mijn product voldoen?' en 'Welke douaneformaliteiten moet ik regelen?' Kijk eens op onze landenpagina's. Daar staat het antwoord op deze en veel andere vragen over export.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.