Windenergie op zee

Voor de realisatie van windparken organiseert RVO.nl tenders. In deze tenders kunnen aanvragen ingediend worden voor - indien nodig - een subsidie, een vergunning, fysieke gegevens van de windgebieden en een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk van TenneT.

Routekaart windenergie op zee

Deze routekaart geeft aan waar tussen 2024 en 2030 de nieuwe windparken in de Noordzee komen te staan. In Nederland is in 2013 het Energieakkoord afgesloten tussen overheid en marktpartijen. In het Energieakkoord is in een routekaart windenergie op zee afgesproken dat in 2023 vijf windparken klaar moeten zijn.

Samen met de bestaande windparken zijn die goed voor een totaal vermogen van 4,5 GW. Met de nieuwe routekaart komt daar nog eens 7 GW bij aan windenergie op zee.

Windenergiegebieden - de tenders

Hieronder staat een overzicht van de windparken die de komende jaren gebouwd zullen worden. Hierin staan ook de windenergiegebieden waarvoor tenders zijn gepland in de toekomst.

Windparken op de Noordzee

Er zijn 4 actieve windparken op de Noordzee:

  • Windpark Egmond aan Zee (OWEZ): 108 MW
  • Prinses Amalia Windpark: 120 MW
  • Windpark Luchterduinen: 129 MW
  • De parken Buitengaats en Zee-Energie (samen windpark Gemini): 600 MW

Windkaart

infographic Windparken op zee 2018 HR

Bekijk de Windkaart op groot formaat via onderstaande download.

Aanvragen

Momenteel staan er geen tenders open voor aanvragen. Op mijn.rvo.nl vindt u alle documenten die nodig zijn voor en na uw aanvraag.

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen over windenergie op zee? Bekijk de veelgestelde vragen. Heeft u specifieke vragen of wilt u uitleg in het Engels? Wij staan u graag te woord. U kunt een afspraak maken door een mail te sturen naar: woz@rvo.nl.

Service menu right