Voorwaarden en producten energiedisplay of slimme thermostaat

Als aanvullende maatregel kunt u vanaf 4 april 2018 kiezen voor het in de woning plaatsen van een energiedisplay of bepaalde thermostaten.

Energiedisplay

Een energiedisplay komt in 2 uitvoeringen voor:

 1. Een eenvoudig energiedisplay welke bedoeld is als laagdrempelig hulpmiddel voor energiebewustwording. De display kent geen uitgebreide functionaliteiten voor verbruiksanalyses achteraf of grafische presentaties.
 2. Een energiedisplay gekoppeld aan een energiemanagementsysteem (EMS).

Een EMS is een applicatie die op de slimme meter aan te sluiten is. De EMS laat de actuele energieverbruiksdata zien, maar kan deze informatie ook verwerken in beheerinformatie. Hiermee krijgt u inzicht in de energieverbruiksprestaties en kunt u deze verbeteren. Denk aan historische analyses, verbruik en aansturing van individuele apparaten, vergelijking met andere huishoudens, vergelijking met milieuparameters zoals CO2-uitstoot en prognose van de jaarrekening.

De slimme meter stuurt actuele meetdata naar een commerciële aanbieder voor directe verwerking, analyse en online terugkoppeling van energieverbruik. Om dit mogelijk te maken is in veel gevallen een contract met de leverancier van het energiemanagementsysteem nodig.

Thermostaten

Naast het energiedisplay worden de volgende 2 varianten van een thermostaat opgenomen als aanvullende subsidiabele maatregel:
 1. Een thermostaat die het energieverbruik binnen de woning afstemt op het leefgedrag van de bewoners en verbonden is met een energiemanagementsysteem dat inzicht geeft in het gehele actuele energieverbruik in de woning.
 2. Een thermostaat die naast de gebruikelijke functies zoals aan- en uitschakelen van de verwarming op basis van temperatuur en/of tijdstip, ook individuele ruimteverwarming mogelijk maakt. Elke ruimte kan afzonderlijk het aanwarmgedrag zelflerend aanpassen via speciale radiatorthermostaten. Deze variant kan tevens gekoppeld zijn aan een energiemanagementsysteem.

Producten

Hieronder ziet u welke apparaten voldoen aan de eisen.
Een energiedisplay verbonden met een slimme meter en geeft inzicht in het gehele actuele energieverbruik in de woning:
 • Toon
Een thermostaat die het energieverbruik binnen de woning afstemt op het leefgedrag van de bewoners en verbonden is met een energiemanagementsysteem dat inzicht geeft in het gehele actuele energieverbruik in de woning:
 • Toon
Een thermostaat die voorzien is van een temperatuurregeling voor afzonderlijke ruimten in de woning:
 • Evohome Honeywell
 • Heatapp
 • Nest
 • Netatmo Thermostaat
 • Salus iT600
 • SmartHome
 • spIDer (indien met uitbreiding ‘regeling per kamer’)
 • Tado
Deze lijst is een momentopname waarvan de inventarisatie gebaseerd is op algemeen brononderzoek en daardoor mogelijk niet compleet is.

Service menu right