Voorwaarden en producten energiedisplay of slimme thermostaat

Als aanvullende maatregel kunt u vanaf 4 april 2018 kiezen voor het plaatsen van een energiedisplay of bepaalde thermostaten.

Energiedisplay

Het gaat om een display dat men kan aansluiten op de slimme meter en daardoor actuele energieverbruiksgegevens kan tonen. Het is een apart beeldschermpje dat je ook in je woonkamer kunt neerzetten of ophangen. Het energiedisplay komt in 2 uitvoeringen voor:

 1. Een eenvoudig display
 2. Een display dat is gekoppeld aan een energiemanagementsysteem (EMS)

Ad 1 Een eenvoudig display is slechts bedoeld als laagdrempelig hulpmiddel voor energiebewustwording. Het kent geen uitgebreide functionaliteiten voor verbruiksanalyses achteraf, of grafische presentaties. Het display maakt gebruik van de actuele energieverbruiksdata uit de P1-poort van de slimme meter. Deze data blijven gewoon in huis. Er is geen contract met een commerciële aanbieder nodig.

Ad 2 Een display dat aan een EMS is gekoppeld laat uiteraard ook de actuele energieverbruiksdata zien, maar kan deze gegevens bovendien ook verwerken in beheerinformatie. Hiermee krijgt u inzicht in uw energieverbruiksprestaties en krijgt u advies hoe u deze kunt verbeteren. Denk hierbij aan historische analyses, verbruik en aansturing van individuele apparaten, vergelijking met andere huishoudens, vergelijking met milieuparameters zoals CO2-uitstoot en een prognose van de jaarrekening.

Als u hiervoor toestemming geeft, stuurt de slimme meter de actuele meetdata naar een commerciële aanbieder voor directe verwerking, analyse en online terugkoppeling van het energieverbruik. Om dit mogelijk te maken, is in veel gevallen een contract met de leverancier van het EMS nodig.

Thermostaten

Naast het energiedisplay worden de volgende 2 varianten van een thermostaat opgenomen als aanvullende subsidiabele maatregel:
 1. Een thermostaat die het energieverbruik binnen de woning afstemt op het leefgedrag van de bewoners en verbonden is met een energiemanagementsysteem dat inzicht geeft in het gehele actuele energieverbruik in de woning.
 2. Een thermostaat die naast de gebruikelijke functies zoals aan- en uitschakelen van de verwarming op basis van temperatuur en/of tijdstip, ook individuele ruimteverwarming mogelijk maakt. Elke ruimte kan afzonderlijk het aanwarmgedrag zelflerend aanpassen via speciale radiatorthermostaten. Deze variant kan tevens gekoppeld zijn aan een energiemanagementsysteem.

Producten

Hieronder ziet u welke apparaten voldoen aan de eisen.
Een energiedisplay verbonden met een slimme meter en geeft inzicht in het gehele actuele energieverbruik in de woning:
 • Geo Trio II
Een thermostaat die het energieverbruik binnen de woning afstemt op het leefgedrag van de bewoners en verbonden is met een energiemanagementsysteem dat inzicht geeft in het gehele actuele energieverbruik in de woning:
 • Toon
Een thermostaat die voorzien is van een temperatuurregeling voor afzonderlijke ruimten in de woning:
 • Evohome Honeywell
 • Heatapp
 • Nest
 • Netatmo Thermostaat
 • Salus iT600
 • SmartHome
 • spIDer (indien met uitbreiding ‘regeling per kamer’)
 • Tado
Deze lijst is een momentopname waarvan de inventarisatie gebaseerd is op algemeen brononderzoek en daardoor mogelijk niet compleet is.

Service menu right