Vroegfasefinanciering (VFF) aanvragen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Vroegefasefinanciering (VFF)

04-01-2021

Met een lening uit de Vroegefasefinanciering (VFF) onderzoeken starters en mkb-ondernemingen of hun idee een kans van slagen heeft op de markt. De VFF moet ervoor zorgen dat uw idee van de planfase in de startfase komt.

De lening en de hierop berekende rente betaalt u terug. De rente bedraagt 4,55% (per 1 januari 2021). Het EU-referentierentepercentage is variabel en wordt door de Europese Commissie bepaald.

Zowel starters als gevestigde bedrijven profiteren van de VFF. De regeling richt zich op 3 doelgroepen:

  • mkb-ondernemers (klein en middelgroot)
  • innovatieve starters (≤ 5 jaar)
  • academische/HBO/TO2 starters (waarvan economische activiteiten rechtstreeks en onmiddellijk voortkomen uit onderzoek van een universiteit, een hogeschool, een academisch ziekenhuis)

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW, voorheen STW) voeren deze regeling uit. RVO verzorgt de uitvoering voor mkb-ondernemers en innovatieve starters. TTW voert de regeling uit voor academische, HBO en TO2 (Toegepast Onderzoek Organisaties) innovatieve starters.

Budget

Voor de periode 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021 bedraagt het budget voor mkb'ers en innovatieve starters € 6 miljoen.

Voor de periode 4 januari 2021 tot en met 9 maart 2021 is voor academische, HBO- en TO2-starters via de NWO/TTW een apart budget van € 2,75 miljoen beschikbaar.

Voorwaarden

Er gelden verschillende voorwaarden om gebruik te maken van VFF. 3 belangrijke voorwaarden zijn:

  • U stelt een businessplan op waaruit blijkt dat u substantieel gaat groeien.
  • U stelt een vernieuwingsplan of vroegefaseplan op dat zich richt op de voorwaardelijke eisen die de investeerder stelt.
  • U heeft een intentieverklaring van een toekomstige investeerder die het vervolg van uw vroege-/vernieuwingsfasetraject gaat financieren op basis van de validatie van de door hem voorwaardelijk gestelde eisen. Dit moet gaan om ten minste hetzelfde bedrag dat u van de overheid krijgt.

Quickscan

Overweegt u VFF aan te vragen? Dan raden wij u aan om eerst met de Quickscan Vroegefasefinanciering uw plan kort toe te lichten. Op basis daarvan maakt een van onze adviseurs een eerste inschatting van uw kansen op een succesvolle aanvraag.

Aanvragen

U kunt elk jaar subsidie aanvragen van 1 januari tot en met 31 december, 17:00 uur.

U vindt de formulieren voor uw aanvraag met de bijlagen die u moet meesturen op de pagina waar uw uw aanvraag regelt.

 
Uw aanvraag direct regelen

Aanvraag opsturen

Het ingevulde aanvraagformulier met bijlagen stuurt u (bij voorkeur per e-mail) naar:
RVO, Afdeling Vroegefasefinanciering
Postbus 93144
2509 AC Den Haag
E-mail: vff@rvo.nl

Na uw aanvraag

Heeft u VFF aangevraagd? Lees wat er gebeurt na uw aanvraag

Vroegefasefinanciering in de praktijk

Technologische innovaties zijn in de zorg net zo onmisbaar als goede artsen en onderzoekers. Want zeker in deze sector die kampt met een groot personeelstekort, kunnen machines een deel van de oplossing zijn. Zoals bijvoorbeeld de verpakkingsrobot voor operatie-instrumenten van start-up R-Solutions Medical. Of de PodoTemp van het gelijknamige bedrijf dat vroegtijdig ontstekingen in de voet signaleert bij diabetespatiënten.

Lees hoe beide start-ups dankzij VFF hun product konden ontwikkelen. 

Benieuwd naar andere goedgekeurde projecten? Bekijk dan het projectenoverzicht. U kunt onder meer filteren op locatie, sector en jaar.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.