Lichte dakconstructies voor zonnepanelen

Laatst gecontroleerd op:
27 december 2023
Gepubliceerd op:
21 juli 2021

Om de klimaatdoelen te halen hebben we veel zonnepanelen nodig. Alleen is een groot deel van de daken niet geschikt voor zonnepanelen. Met de innovatieve technieken op deze pagina is het toch mogelijk zonnepaneelsystemen te plaatsen op daken waar dit anders niet kan. Bekijk of dit een oplossing is voor uw dak.

Is uw dak geschikt?

De markt voor nieuwe technieken groeit en ontwikkelt zich steeds. Marktpartijen spelen op de innovaties in. Zij ontwikkelen zonnepaneelsystemen die u ook op uw zwakke(re) dak kunt plaatsen. Wilt u weten of uw dak geschikt is voor één van de onderstaande technieken? 

Kunststof panelen

Bij kunststof panelen zijn de glasplaten en aluminium frames vervangen door vezel versterkte polymeren. Hierdoor ontstaat een systeem dat de helft lichter is dan gewone panelen. Tegelijk hebben ze een veel lagere CO2-uitstoot. Ze zijn compleet recyclebaar.

De kunststof panelen zijn geschikt voor schuine of platte daken van distributiecentra, stallen en vergelijkbare gebouwen. Een aantal van deze daken kunnen het gewicht van normale zonnepanelen niet dragen.

Panelen met organische zonnefolie

Organische folie is lichter en beter recyclebaar dan het materiaal van de meeste traditionele panelen. Na een ontwikkelperiode van ruim 15 jaar zijn de eerste producten geplaatst.

De lichte, flexibele folie is geschikt voor gebogen oppervlakten en gevels. Denk bij een gebogen oppervlakte aan bijvoorbeeld de mast van windmolens of silo’s.

Toepassing van flexibele zonnefolie

Dakankers voor ballastvrij montagesysteem

Dakankers verankeren de draagconstructie van zonnepanelen rechtstreeks aan het dak. Daarmee hoeft het dak niet extra verzwaard te worden. Deze manier van bevestigen ontwikkelt zich snel tot een nieuwe standaard. De totale constructie is 40% lichter dan normale zonnepaneelsystemen.

Dakankers zijn geschikt voor lichte dakconstructies voor schuine en platte daken van bitumen, kunststof, zink of edpm (eenlaagse synthetisch dakrubber). En voor daken waarop het hard waait, zoals op grote hoogten en dakrandzones. 

Onderconstructie van draagbalk naar draagbalk

Een onderconstructie van draagbalk naar draagbalk kan zichzelf dragen. Het dak zelf wordt niet belast, alleen op de draagbalken. Er zijn verschillende mogelijkheden op de markt waarbij de totale constructie hiervan zeker 50% lichter is dan normale zonnepaneelsystemen.

Daken met een zwakke dakplaat zijn geschikt voor deze onderconstructie. Of ‘zachte daken’: daken met een zacht isolatiemateriaal direct onder de dakhuid. Dit kan bij zowel schuine als platte daken. 

Dunne film zonnefolie gelijmd op het dakvlak

In een dunne film zonnefolie zijn de zonnecellen dunner, lichter en flexibeler. Dit is een andere techniek om elektriciteit op te wekken dan bij normale zonnepanelen. In plaats van panelen is het een langgerekt folie met zonnecellen, vastgelijmd aan een oppervlak. Deze folie is een van de lichtste oplossingen. Het gewicht is ongeveer 15% vergeleken met een normaal zonnepaneelsysteem.

Daken met een egaal oppervlak zijn geschikt om de dunne film folie op te lijmen. Dit kan op alle soorten oppervlakken, behalve hout. Het is goed te gebruiken bij  grotere oppervlakken. Denk aan grote daken waarbij de folie een lange afstand moet overbruggen.

Meer innovatie voor zonne-energie?

Kijkt u ook eens op onderstaande pagina's voor meer innovatieve toepassingen met zonne-energie voor bijvoorbeeld daken en gevels.

Vragen over zonne-energie?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?