Documenten en Publicaties | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Documenten en Publicaties

Meer artikelen

U vindt hier alle documenten en publicaties die wij aanbieden via onze website. Het gaat om adviezen, rapporten, besluiten, brochures, factsheets, jaarverslagen en scans. U kunt filteren op publicatiesoort, sector, subsidie of regeling en op land.

Onder het kopje 'recent' vindt u onze actuele publicaties. Onder het kopje 'bibliotheek' vindt u overige relevante publicaties.

  1. Nullast onderzoek resulteert in energiebesparing
    PDF document | 456,16 KB | 12 juli 2018

    2MJAP1156-Nullast-onderzoek.pdf MJA3/MEE Energie-efficiency convenant. Metallurgische industrie Techniek - energie (kosten) besparing. Waarom aandacht voor de ‘nullast’? In elk bedrijf komen situaties voor waarbij de productie korte of langere tijd stilstaat. Bijvoorbeeld als uw bedrijf vijf dagen per week in 2- of 3-ploegendienst produceert, als u kampt met storingen, of tijdens onderhoud. Ook als uw bedrijf in 4- of 5-ploegen werkt (continubedrijf ), komen er periodes van stilstand voor, maar deze zijn verdeeld over de hele week. Wanneer er gedurende een periode van stilstand sprake is van een opgenomen vermogen, wordt dat aangeduid als ‘nullast’. Het energiegebruik dat hiermee gepaard gaat, ligt tussen de 20 en 35% van het jaarlijkse energiegebruik. Dit is een aanmerkelijke hoeveelheid die de moeite van nader onderzoek rechtvaardigt.