Mogelijkheden voor uw situatie
Hieronder vindt u een overzicht van mogelijkheden die passen bij uw situatie, op basis van uw antwoorden. Vaak combineert u verschillende opties, afhankelijk van hoe uw bedrijf werkt.
Wilt u persoonlijk advies? Neem contact op met een energieadviseur. De adviseur kijkt naar uw bedrijf en zoekt waar u meer flexibiliteit kunt toepassen. Ook helpt de adviseur met een plan voor de financiering van de vervolgstappen.
Zoek een energieadviseur bij u in de buurt
Stuur het overzicht naar uzelf
Onderaan de wegwijzer kunt u het overzicht naar uzelf mailen. Vul uw e-mailadres in en druk op 'versturen'. Binnen enkele minuten ontvangt u het overzicht in uw mail. Dit helpt u bij het gesprek met een energieadviseur, installateur of netbeheerder.
Voordat u maatregelen neemt
Maak eerst een overzicht van uw huidige energievoorziening. Kijk daarna waar u energie kunt besparen en bepaal welke maatregelen nodig zijn. Zo maakt u de energievoorziening van uw bedrijf (nog) slimmer.
Volg deze stappen om uw energievoorziening slimmer te maken
Overzicht van maatregelen
Er zijn verschillende soorten maatregelen:
- Maatregelen binnen uw bedrijf
- Samenwerken met andere bedrijven in de buurt
- Samenwerken met de netbeheerder
Zoekt u een oplossing met andere ondernemers? Houd er rekening mee dat oplossingen met andere ondernemers meer tijd, geld en moeite kosten om te regelen. Samenwerken met netbeheerders kan ook langere tijd duren doordat zij veel aanvragen ontvangen.
1. Stuur uw energieverbruik
Met energiesturing past u het energieverbruik van uw apparaten aan op het moment dat u ze gebruikt. Dit doet u via een energiemanagementsysteem. Laad bijvoorbeeld laadpalen wanneer er veel zonne-energie beschikbaar is. Ook zet u energie-intensieve processen tijdelijk uit om pieken op het elektriciteitsnet te verminderen.
Lees meer over energiesturing
2. Sla uw stroom op
Heeft u stroom over? Dan slaat u deze op in een batterij voor later gebruik. Dit is handig als u zelf energie opwekt met zonnepanelen of windmolens. Bijvoorbeeld wanneer u geen extra stroom kunt afnemen door netcongestie. Zo heeft u mogelijk minder stroom nodig van het elektriciteitsnet.
Lees meer over energieopslag
3. Zet uw elektriciteit om naar andere energievormen
Overschotten aan stroom, bijvoorbeeld van wind of zon, zet u om in andere vormen van energie, zoals warmte of waterstof. Dit heet energieconversie. Zo maakt u uw bedrijf minder afhankelijk van duurzame energiebronnen. Mogelijk heeft u minder last van netcongestie, doordat u uw overtollige energie gebruikt.
Lees meer over energieconversie
4. Pas uw stroomgebruik aan en krijg een vergoeding
Kunt u uw gebruik van het stroomnet aanpassen? Met een capaciteitsbeperkend contract (CBC) past u uw elektriciteitsverbruik aan op de beschikbare ruimte op het elektriciteitsnet. In ruil voor een financiële vergoeding van uw netbeheerder, vermindert u uw energiegebruik tijdens piekmomenten op het elektriciteitsnet.
Let op! Of dit mogelijk is, hangt af van uw situatie en het regionale stroomnet. Uw netbeheerder vertelt u wat mogelijk is.
Wie is mijn netbeheerder?
Lees meer over een capaciteitsbeperkend contract
5. Kies voor een volledig flexibele Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO)
Met een volledig flexibele ATO gebruikt u het stroomnet alleen als er ruimte is. De netbeheerder geeft u korting. Dit vervangt uw normale contract.
Let op! Deze optie is in ontwikkeling. Netbeheerders werken aan nieuwe producten die het gebruik van het stroomnet flexibeler maken, zoals lagere tarieven wanneer het stroomnet minder belast is. Uw netbeheerder vertelt u graag wat er mogelijk is.
Wie is mijn netbeheerder?
Lees meer over een volledig flexibele ATO
6. Deel een aansluiting op het elektriciteitsnet
U combineert meerdere energiebronnen, zoals zonnepanelen en windmolens, op één aansluiting (cable pooling). Daarvoor gebruikt u de energiekabel van een ander bedrijf in de buurt. Zo gebruikt u de ruimte op het elektriciteitsnet beter. Ook voorkomt u extra aansluitkosten en dubbele netbeheerderskosten.
Lees meer over cable pooling
7. Lever uw stroom direct aan een bedrijf in de buurt
Met een directe lijn levert u uw opgewekte stroom direct via een kabel aan een groot bedrijf dat veel energie verbruikt. Zo gebruikt u het elektriciteitsnet niet. U zorgt ervoor dat deze afnemer dezelfde hoeveelheid energie verbruikt als u opwekt, op hetzelfde moment.
Lees meer over een directe lijn
8. Groepscapaciteitsbeperkend contract
Met een groepsbeperkend contract (Groeps-CBC) verlaagt u met meerdere bedrijven tegelijk het energiegebruik wanneer dat nodig is. De netbeheerder geeft uw groep hier een vergoeding voor. U maakt gezamenlijk afspraken over wie op welk moment zijn energiegebruik beperkt. Zo kunt u de capaciteitsbeperking onderling verdelen.
Let op: Deze mogelijkheid is in ontwikkeling. Kunt u geen individuele oplossing vinden voor uw bedrijfssituatie bij netcongestie? Kijk dan naar oplossingen met buurtondernemers. In sommige regio's wordt al geëxperimenteerd met groepsoplossingen, zoals een Groeps-CBC. Uw netbeheerder vertelt u graag wat er mogelijk is.
Wie is mijn netbeheerder?
Lees meer over een groepscapaciteitsbeperkend contract
9. Werk samen met andere bedrijven in een energiehub
Binnen een energiehub sluit u met andere bedrijven een groepscontract af met de netbeheerder. Samen gaat u dan ‘slim’ om met energieopwek en -verbruik. U stemt vraag en aanbod beter op elkaar af.
Lees meer over samenwerken in een energiehub
10. Kies voor een groepstransportovereenkomst
Met een groepstransportovereenkomst (Groeps-TO) deelt u samen met andere bedrijven de beschikbare stroom van het elektriciteitsnet (transportcapaciteit). Stemt u het gebruik van stroom met elkaar af? Dan krijgt de groep meer capaciteit dan wanneer elk bedrijf apart zou handelen. Niet elk bedrijf heeft altijd op hetzelfde moment veel stroom nodig. Het vermogen dat een bedrijf niet gebruikt is dan beschikbaar voor andere bedrijven in de groep. Dit zorgt voor een slimmer gebruik van het energienet en bespaart u mogelijk kosten.
Let op: Deze mogelijkheid is in ontwikkeling. Kunt u geen individuele oplossing vinden voor uw bedrijfssituatie bij netcongestie? Kijk dan naar oplossingen met buurtondernemers. In sommige regio's wordt al geëxperimenteerd met groepsoplossingen, zoals een Groeps-TO. Uw netbeheerder vertelt u graag wat er mogelijk is.
Wie is mijn netbeheerder?
11. Voorrang voor maatschappelijke organisaties
Vanaf 1 oktober 2024 krijgen bedrijven en instellingen die belangrijk werk doen voor de maatschappij voorrang op de wachtlijst voor stroom (maatschappelijk prioriteringskader). Dit geldt ook voor organisaties die helpen de druk op het stroomnet te verminderen. Netbeheerders moeten deze partijen eerst aansluiten. Zo kunnen bijvoorbeeld zorg, veiligheidsdiensten en onderwijs doorgaan. Op de website van uw netbeheerder leest u meer informatie.
Wie is mijn netbeheerder?