Volg deze stappen om uw energievoorziening slimmer te maken
Gebruikt uw bedrijf veel stroom? U kunt het elektriciteitsverbruik van uw bedrijf minder makkelijk vergroten, nu of in de toekomst. Dit komt door de file op het elektriciteitsnet: netcongestie. U kunt uw energievoorziening misschien wel zo aanpassen dat u geen extra stroom van het net nodig heeft. Volg de stappen en bekijk welke subsidies en regelingen u helpen om uw investeringskosten te verminderen.
Gebruikt u veel of weinig stroom?
Op deze pagina leest u vooral over netcongestie voor grootverbruikers. Voor u als kleinverbruiker is er nog voldoende capaciteit voor een aansluiting. Toch kunt u ook last krijgen van netcongestie. U kunt bijvoorbeeld niet meer altijd de stroom die u opwekt, terugleveren aan het elektriciteitsnet. U loopt dan inkomsten mis. Wilt u toch geld besparen? Gebruik dan stroom wanneer u die opwekt.
Bent u een kleinverbruiker?
Een kleinverbruiker heeft een netaansluiting die kleiner is dan 3x80 Ampère (A). De grootte van uw aansluiting staat op de jaarafrekening van uw energieleverancier. Zit uw aansluiting op het laagspanningsnet? Dan wordt de grootte van uw aansluiting aangegeven in Ampère. Bijvoorbeeld 3x80A. Is uw aansluiting groter dan 3x80A? Dan bent u een grootverbruiker. De grootte van uw aansluiting staat op uw jaarrekening.
Stappenplan
De aanpassingen uit het onderstaande stappenplan brengen mogelijk kosten met zich mee. Er zijn vaak financiële regelingen om u tegemoet te komen in deze kosten. Dit maakt de terugverdientijd van de investeringen korter.
Heeft u bij stap 3 maatregelen genomen? Ga dan weer terug naar stap één. Zo kunt u het effect van uw maatregelen controleren. U kunt dan opnieuw bepalen of er meer mogelijkheden zijn voor een slimmere energievoorziening.
Tip
Naast de landelijke regelingen, bieden gemeenten en provincies ook (financiële) regelingen. Heeft u dit al nagevraagd bij die van u?
Stap 1: maak een overzicht van uw energievoorziening
Om uw energievoorziening slimmer te maken, heeft u inzicht nodig in uw energieverbruik: welke bedrijfsprocessen gebruiken wanneer hoeveel energie? U kijkt hiervoor eerst naar uw elektriciteitsprofiel. Hoeveel elektriciteit verbruikt u?
- Vraag uw meetbedrijf naar uw verbruiksgegevens.
- Vraag eventueel uw installateur voor een analyse van uw opwekgegevens.
U kunt uw energieverbruik meten per uur of kwartier. Wanneer u uw energieverbruik over een heel jaar bekijkt, krijgt u inzicht in de invloed van de seizoenen. Met een gelijktijdigheidsberekening ziet u hoeveel energie u verbruikt en teruglevert. Zo weet u hoe efficiënt uw elektriciteitsvoorziening is. Een energieadviseur kan u helpen bij het maken van een gelijktijdigheidsberekening.
Houd rekening met de toekomst
Bekijk ook ander energieverbruik, zoals gasverbruik voor warmte. Denk hierbij ook na over de toekomst: wilt u elektrificeren (vervangen van systemen op bijvoorbeeld aardgas door elektrische systemen)? Bijvoorbeeld wanneer installaties aan vervanging toe zijn? Of wilt u in de toekomst misschien in laadpalen of een warmtepomp investeren?
Vraag advies aan een energieadviseur
Analyseer uw bedrijf samen met een energieadviseur. Deze ziet misschien nog andere energiebronnen binnen uw bedrijf. Zo kunt u in de analyse ook rekening houden met bijvoorbeeld restwarmte die vrijkomt bij uw productieprocessen en die u kunt inzetten voor uw energieproductie. Weet u welke bedrijfsprocessen hoeveel energie gebruiken? Dan kunt u met de hulp van een energieadviseur inschatten hoeveel elektriciteit u precies nodig heeft.
Zoek een energieadviseur bij u in de buurt
Gebruik meetsystemen
Gebruik meetsystemen wanneer u uw energievoorziening analyseert:
- U krijgt als grootverbruiker met een Energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) inzicht in uw energieverbruik. Een EBS met rapportagefunctie registreert het gas-, warmte- (per uur) en elektriciteitsverbruik (per kwartier) van een gebouw.
- Met een Energie Management Systeem (EMS) gaat u nog een stap verder. Dit systeem koppelt verschillende bronnen. Het kan zelfs processen slim sturen.
Stap 2: kijk hoe u energie kunt besparen
Weet u welke bedrijfsprocessen wanneer hoeveel energie gebruiken? Dan kijkt u daarna waar u energie kunt besparen. In de Erkende Maatregelenlijsten (EML) staan maatregelen voor energiebesparing op 3 gebieden. Voorbeelden van maatregelen die u kunt nemen op deze gebieden zijn:
- gebouwen: bijvoorbeeld betere isolatie en energiezuinige verlichting
- faciliteiten (zoals verwarmingssystemen en ventilatie): bijvoorbeeld slimme thermostaten en warmteterugwinning
- processen (zoals productieprocessen): bijvoorbeeld restwarmte hergebruiken en machines efficiënter instellen
Wanneer u maatregelen neemt op deze gebieden, kunt u uw energieverbruik verlagen. U verlaagt dan ook uw energiekosten. In de EML staan de maatregelen verder uitgelegd.
Stap 3: bepaal welke maatregelen u kunt nemen
Heeft u inzicht in uw energievoorziening? En heeft u energie bespaart waar dat kon? Dan kunt u bepalen welke maatregelen u kunt nemen. Sommige maatregelen kunt u zelf nemen en sommige doet u samen. Bijvoorbeeld samen met bedrijven in uw buurt of uw netbeheerder.
Wij vroegen Merosch en CE Delft succesvolle projecten voor oplossingen in netcongestiegebieden te onderzoeken. Deze vatten wij samen in 7 oplossingsrichtingen.
Zelfstandig (individueel):
- energiesturing
- elektriciteitsopslag
- elektriciteitsconversie
- capaciteitsbeperkend contract
Samen met bedrijven in uw omgeving (collectief):
- cable pooling
- directe lijn
- groepscontracten
Lees alles over deze mogelijkheden, kosten en stappen voor uw situatie
Meer energie opwekken en opslaan
Gebruikt u meer energie dan u opwekt? Het kan interessant zijn om bijvoorbeeld regelbare energieopwek-installaties te plaatsen, zoals zonnepanelen. Door de opwek goed af te stellen, kunt u opgewekte energie zelf gebruiken. Of u denkt na over energie opslaan, bijvoorbeeld met batterijen. Zo maakt u uw gewenste (of nodige) energievoorziening zelf mogelijk met een bestaande netaansluiting.
Uw ruimte op het stroomnet beperken
U kunt afspraken maken met uw netbeheerder over het beperken van uw ruimte op het stroomnet tijdens piekmomenten. Een individueel capaciteitsbeperkingscontract bestaat al. U past uw verbruik aan op de capaciteit van het net. In ruil daarvoor krijgt u een vergoeding. Groepscontracten zijn vaak maatwerk. Netbeheerders werken aan vaste voorwaarden voor dit type contract (standaardisatie).
Samenwerken met uw netbeheerder of andere ondernemers
Wilt u maatregelen nemen samen met de netbeheerder of ondernemers uit uw buurt? Dat kan bijvoorbeeld door uw stroomverbruik te spreiden. En deze aan te passen aan de ruimte op het net. Op verschillende plaatsen gebeuren al experimenten met deze aanpak. Bijvoorbeeld in energiehubs. Netbeheerders werken aan groepscontractvormen die daarbij passen.
Lees meer over deze stappen
De stappen hierboven baseren wij op rapporten die wij lieten ontwikkelen voor initiatiefnemers van zonne-energie die tegen netcongestie aanliepen.
Welke subsidies kunt u aanvragen?
Welke subsidies kunt u aanvragen voor energietechnieken (zoals zonnepanelen, windmolens en warmtepompen) en opslagtechnieken (zoals batterijen)?
Subsidie | Waarvoor? |
---|---|
ISDE Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing |
Vraag deze subsidie aan voor isolatiemaatregelen en duurzame warmtetechnieken zoals een (hybride) warmtepomp, zonneboiler of een kleine windturbine. |
SDE++ Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie |
Deze subsidie kunt u als grootverbruiker aanvragen voor zonnepanelen of windturbines voor de opwek van elektriciteit vanaf 15 kWp. Vraag de subsidie ook aan voor warmtepompen en als u duurzame energie omzet naar warmte (e-boiler) en waterstof (elektrolyser). |
EIA Energie-Investeringsaftrek |
Ontvang belastingvoordeel op bijvoorbeeld een batterij of een andere investering die op de Energielijst staat. |
OWE Opschaling volledig hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse |
Vraag deze subsidie aan als u waterstof produceert die verbonden is aan een zonne- of windpark, of het elektriciteitsnet. |
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei