Hoe kunt u investeren in een batterij?

Gepubliceerd op:
15 juli 2024

Wilt u energie opslaan voor uw bedrijf en investeren in een batterij? Een batterij kan u helpen om uw bedrijf uit te breiden of te verduurzamen, ondanks ons overvolle elektriciteitsnet (netcongestie). Lees wat een batterij voor u kan betekenen en hoe u deze investering terug kan verdienen: door uw bedrijf toch uit te breiden of uw stroom tegen een hogere prijs verkopen als er schaarste is. Of met een van onze regelingen. 

Deze pagina gaat over batterijen die bedrijven vooral inzetten voor bedrijfsuitbreiding. Met de financiële mogelijkheden op deze pagina verdient u een deel van de investering terug. Daarmee kunt u uw business case rondkrijgen.

Wilt u liever meer weten over grootschalige batterijen voor een zonne- of windpark of vrijstaande batterijen met een eigen aansluiting die we (vooral) gebruiken voor de energiehandel? CE Delft onderzocht voor ons de berekeningen van business cases van grootschalige batterijen. Lees onder meer hoe handel op energiemarkten eruit ziet voor deze batterijen en hoe u een kostenberekening maakt.

Rapport Omslagpunt grootschalige batterijopslag

Uw energievoorziening in beeld

U kunt uw energievoorziening slimmer gebruiken met een batterij. Ondernemers gebruiken deze vaak samen met het opwekken van eigen zonne- of windenergie. Wilt u ook investeren in een batterij? Dan is het belangrijk om eerst uw hele energievoorziening onder de loep te nemen. Daarvoor doet u het volgende: 

  • Breng eerst uw energieverbruik en mogelijke -opwek in kaart.
  • Kijk waar en hoe u energie kunt besparen. 
  • Kijk daarna welke maatregelen u kunt nemen om uw energievoorziening slimmer te gebruiken. Dit kunnen maatregelen zijn die u alleen neemt of samen met ondernemers in uw directe omgeving. 

Een batterij is zo’n maatregel. Ondernemers combineren het vaak met andere maatregelen, zoals zelf energie opwekken. Zo kunt u zelf of samen met andere ondernemers een batterij inzetten om uw opgewekte stroom op te slaan als u niet kunt terugleveren aan het net. Daarna kunt u de energie gebruiken wanneer u al maximaal energie van het stroomnet afneemt. Op deze manier groeit uw bedrijf toch als u meer energie verbruikt, ondanks dat het in een netcongestiegebied staat. 

Lees meer over uw energievoorziening slimmer gebruiken

Terugverdienen van een batterij

Om uw bedrijf en het bijbehorende energieverbruik te laten groeien in grootte en omzet, besluit u een batterij te kopen. Hoe verdient u een deel van deze (vaak grote) investering terug? We zetten een aantal mogelijkheden voor u op een rij:

  • Gebruik de batterij samen met ‘eigen’ opgewekte zonne- of windenergie. U profiteert meer van uw eigen energieopbrengst door de opslag van deze energie in de batterij. Dit brengt uw energierekening omlaag. U heeft minder energie nodig van het elektriciteitsnet.
  • Gebruik de batterij om te handelen op de energiemarkten: u laadt de batterij op op goedkope stroommomenten (wanneer er veel duurzame stroom op het net is). U ontlaadt de batterij wanneer er schaarste is en de prijzen voor elektriciteit hoger zijn. U kunt dan de stroom tegen een goede prijs verkopen. Dit handelen noemen we balanceren van het stroomnet. In de volgende paragraaf leggen we dit verder uit.
  • Maak gebruik van een belastingvoordeel op de aanschafkosten van uw batterij met de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Met deze regeling kunt u een deel van de investering in de batterij van de winstbelasting aftrekken. U kunt de EIA ook gebruiken voor andere bedrijfsinvesteringen in verduurzaming van uw energievoorziening. Denk aan zonnepanelen of een warmtepomp. 

Handel op energiemarkten

Met een batterij slaat u stroom op zodat u het op een ander moment kunt gebruiken. Natuurlijk probeert u de batterij vol te laden op die momenten dat energie goedkoop is. Of zelfs 'gratis' als u zelf energie opwekt die u niet meteen gebruikt. U kunt ervoor kiezen om deze stroom later zelf te gebruiken. U kunt ook de stroom verkopen op het moment dat de energieprijzen hoog zijn bij momenten van schaarste (als er bijvoorbeeld minder wind of zon is).

Dit handelen op de energiemarkten draagt bij aan het balanceren van het stroomnet. Zo zorgen we samen dat het net altijd evenveel spanning heeft. Dit voorkomt (mogelijke) schade aan de kabels of bij de aangesloten partijen. Batterijen dragen bij aan het balanceren. Zo verdienen batterij-eigenaren aan het handelen op de energiemarkten.

Sommige bedrijven regelen zelf het handelen op de energiemarkten. De meeste bedrijven nemen liever een specialist in de arm op het gebied van elektriciteitshandel. 

Energiehandel in congestiegebied

Onbalans op het elektriciteitsnet is niet hetzelfde als congestie. Het staat u vrij om te handelen op de energiemarkt. Dit kan alleen wel leiden tot meer netcongestie bij het op- en ontladen. Voor het elektriciteitsnet is het daarom beter om de batterijen ‘congestieneutraal’ aan te sluiten. Dit betekent dat u niet handelt op piekmomenten. U loopt dan inkomsten vanuit de markt mis. Waarom is dit mogelijk toch aantrekkelijk voor u? Netbeheerders kunnen afspraken met u maken over een vergoeding. Netbeheerders spreken met u af (als batterij-eigenaar) om een flexibel contract af te sluiten. Ook helpt u zo andere ondernemers door ruimte te maken op het elektriciteitsnet.

Er zijn verschillende (congestie)contractvormen: 

  • Capaciteitsbeperkingscontract met afroep
    Dit is een overeenkomst met de netbeheerder waarbij u als batterij-eigenaar minder stroom levert of afneemt van het net wanneer de netbeheerder daarom vraagt. Hiervoor krijgt u een vergoeding.  
  • Capaciteitsbeperkingscontract zonder afroep
    Dit is een overeenkomst met de netbeheerder waarbij u als batterij-eigenaar de vraag naar transportcapaciteit op afgesproken momenten beperkt. Hiervoor krijgt u een vergoeding.
  • Biedplichtcontract voor redispatch
    Dit is een overeenkomst tussen de netbeheerder en een zogenaamde Congestion Service Provider (CSP). Op verzoek van de netbeheerder past de CSP de hoeveelheid transportcapaciteit die nodig is aan (redispatchbieding). Ook hier krijgt u een vergoeding voor.  
  • Non-firm capaciteitscontract
    De aangesloten partijen geven hun vaste transportrechten (deels) op. Hiervoor krijgen zij een korting op de nettarieven. De netbeheerder kan de toegewezen capaciteit beperken om congestie te vermijden (wanneer er in het gebied congestie dreigt).

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) werkt aan ontwerpbesluiten en codewijzigingen om meer flexibele (congestie)contractvormen en andere transportrechten voor elkaar te krijgen. 

Lees de huidige ontwerpbesluiten en codewijzigingen

Ondernemers en de batterij in de praktijk

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?