Energiehandel tussen de bollen: ‘bijverdienen’ met duurzame energieopwekking en -opslag
Cor de Graaf, eigenaar van bloembollenkwekerij Zwanendal B.V. in Sint-Maartensvlotbrug, wekt op zijn bedrijf al tientallen jaren duurzame energie op. Om de overtollige stroom te kunnen verhandelen, liet hij een batterijopslagsysteem installeren – een forse, maar draagbare investering met de Energie-investeringsaftrek.
Energie opwekken en opslaan
Al in 1997 had De Graaf zijn eerste windturbine en in 2017 kwamen daar zonnepanelen bij. “Er is hier zoveel wind, die moeten we benutten”, noemt De Graaf als belangrijkste reden om duurzame energie op te wekken. “Maar omdat we meestal veel meer stroom opwekken dan we zelf gebruiken, is batterijopslag voor ons echt een uitkomst. Toen ik zag dat de Energie-investeringsaftrek (EIA) van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) belastingvoordeel biedt bij dit soort energiebesparende investeringen, was de keuze dan ook snel gemaakt.”
Win-winsituatie
De Graaf maakt met zijn batterij gebruik van Frequency Containment Reserve (FCR). Hiermee kan de netbeheerder – tegen betaling – zijn energieopslag gebruiken om het elektriciteitsnet stabiel te houden. “De netbeheerder is dus blij en voor mij is het financieel interessant: een typische win-winsituatie”, aldus De Graaf. “De combinatie van energieopwekking en -opslag maakt dat ik nu niet meer alleen op energiekosten bespaar, maar dat ik ook regelmatig extra inkomsten heb.”
Cable pooling
Bijzonder op het bedrijf van De Graaf is dat al zijn energiesystemen – de windturbine, zonnepanelen én de batterij – aan één aansluiting zijn gekoppeld. Dit concept, ook wel 'cable pooling' genoemd, maakt extra kabels leggen overbodig. De Graaf kan het elke ondernemer adviseren. “Cable pooling bespaart je flinke kosten bij de aanleg van een extra windturbine, batterij of andere energiesystemen. En het is ook domweg praktisch.”
“Energieopslag onmisbare schakel”
De Graaf is erg tevreden over zijn batterij en sluit de aanschaf van een 2e exemplaar niet uit. “Uiteindelijk wil ik 100% van mijn duurzaam opgewekte energie benutten. Ik ben er bovendien van overtuigd dat energieopslag een onmisbare schakel wordt in de hele energiemarkt.” Voor nog meer duurzame energieopwekking laat De Graaf nu ook een zonneweide van één hectare aanleggen. Het is duidelijk dat hij de smaak te pakken heeft.
EIA aanvragen
Overweegt u net als Cor de Graaf energieopwekking of -opslag met uw bedrijf? En bent u benieuwd of u voor uw investering ook gebruik kunt maken van de Energie-investeringsaftrek?
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat