Welke mogelijkheden heeft u bij netcongestie?

Laatst gecontroleerd op:
6 augustus 2024
Gepubliceerd op:
10 juni 2024

Netcongestie (overbelasting van het elektriciteitsnet) ontstaat doordat we op het ene moment veel elektriciteit opwekken en op het andere moment veel verbruiken. Heeft u last van netcongestie, waardoor u geen (grotere) aansluiting krijgt van de netbeheerder voor uw elektriciteitsverbruik of -opwek? Bekijk op deze pagina welke mogelijkheden u heeft voor uw bedrijf.

Wij vroegen Merosch en CE Delft succesvolle projecten voor oplossingen in netcongestiegebieden te onderzoeken. Bekijk de mogelijkheden, kosten en welke stappen u kunt nemen om tot een oplossing te komen.

Oplossingen in het kort

We vatten de onderzochte oplossingen samen tot 7 oplossingsrichtingen. Hieronder leggen we deze kort uit. Verder op deze pagina kunt u de uitgebreide factsheets en het bijbehorende rapport bekijken. 

Stuur uw energieverbruik

Met energiesturing past u het energieverbruik van uw apparaten aan op het moment dat u ze gebruikt. Dit doet u met een energiebeheersysteem. Zo kunt u bijvoorbeeld laadpalen opladen wanneer er veel zonne-energie is. Ook kan het systeem processen die veel energie vragen tijdelijk uitzetten om piekbelastingen op het net te verminderen.

Sla uw elektriciteit op

Overschotten aan elektriciteit slaat u op in een batterij om op een later moment te gebruiken. Dat geldt vooral voor de capaciteit die komt uit opgewekte elektriciteit uit eigen zonnepanelen of windturbines.

Zet uw elektriciteit om naar andere energievormen

Bij ‘conversie’ van elektriciteit zet u de overschotten aan elektriciteit (uit bijvoorbeeld wind en zon) om naar andere energievormen, zoals warmte of waterstof. Daardoor zijn bedrijven minder afhankelijk van het directe aanbod van hernieuwbare energiebronnen. 

Verbruik minder als het net overbelast is

Met een capaciteitsbeperkend contract (CBC) past u uw elektriciteitsverbruik flexibel aan op basis van de beschikbare capaciteit op het net. In ruil voor een financiële vergoeding vermindert u uw energieverbruik op momenten van piekbelasting.

Deel uw netaansluiting

Met ‘cable pooling’ combineert u de opwek van verschillende energiebronnen op één netaansluiting. Meestal gaat het om een combinatie van minimaal 2 bronnen die elektriciteit produceren, zoals zonnepanelen en windturbines. Zo gebruikt u de beschikbare netcapaciteit beter. Door het delen van één kabel heeft u daarnaast geen extra aansluitkosten én geen dubbele netbeheerderskosten.

Lever uw elektriciteit direct aan een grote afnemer

Met een directe lijn levert u direct uw opgewekte elektriciteit aan een grootverbruiker in uw buurt (bijvoorbeeld een bedrijf dat veel energie verbruikt), zonder dat u het algemene elektriciteitsnet gebruikt. Deze afnemer gebruikt dus direct de opgewekte elektriciteit. Zorg er wel voor dat het energieverbruik van die grootverbruiker overeenkomt met het opwekprofiel van de producent van de duurzame energie (vergelijkbaar en gelijktijdig verbruik). 

Werk samen met andere bedrijven

Binnen een energiehub kunt u met een groepscontract met meerdere bedrijven een gezamenlijk contractvermogen afspreken met de netbeheerder. Als groep afnemers stuurt u dan zelf 'slim' op de opwek en het verbruik van de energie. Zo gaat u samen beter om met de beschikbare capaciteit: u stemt vraag en aanbod beter op elkaar af. 

Netbeheerders werken hard aan de ontwikkeling van dit groepscontract. We verwachten dat deze optie in de komende jaren vaker beschikbaar komt. Bekijk op NetbeheerNederland en ACM de (actuele) verwachte beschikbaarheid.

Uitgebreide factsheets en rapport

De factsheets zijn voor ondernemers en organisaties die tegen netcongestie aanlopen en zoeken naar oplossingsrichtingen. Dit kan gaan om congestie bij de opwek, maar ook bij de afname van elektriciteit. Het kan ook branche- en ondernemersverenigingen en lokale overheden helpen om ondernemers of organisaties te ondersteunen.

De factsheets zijn een samenvatting van het uitgebreide rapport van CE Delft en Merosch. In het rapport staat ook de potentie per gevonden oplossingsrichting in Nederland voor 2030 en de verwachte kosten. 

Tijdens het webinar ‘Welke oplossingsrichtingen kunt u de ondernemer bieden bij netcongestie?’ stonden de resultaten uit dit rapport centraal. Wij organiseerden dit webinar voor medewerkers van provincies, gemeenten, (financieel) adviesbureaus, brancheverenigingen, netbeheerders en andere geïnteresseerden die zich bezighouden met netcongestie.

Meer weten?

Onderzoeksbureau Ecorys onderzocht de bruto kostprijs van netcongestie: de gemiste inkomsten van bedrijven doordat zij geen (grotere) netaansluiting (kunnen) krijgen. De rapporten van Ecorys en CE Delft/Merosch laten zien dat de kosten van de beschreven oplossingen vaak lager zijn dan de kosten en gemiste inkomsten die bedrijven mogelijk hebben door netcongestie. Of bekijk de 'second opinion' (2e beoordeling) die SEO Economisch Onderzoek opstelde bij het onderzoek van Ecorys.  

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?