Open voor aanvragen

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE)

Gepubliceerd op:
4 juli 2017
Laatst gecontroleerd op:
14 november 2023

Verduurzaam uw productieproces, gebouw of te verhuren woning met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Dat kan met een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler, zonnepanelen of een kleine windturbine. De subsidie voor zonnepanelen en kleine windturbines loopt nog tot en met 31 december 2023.

Vereniging van Eigenaars (VvE)

Subsidie aan verenigingen van eigenaars (VvE) voor warmtepompen, zonneboilers en warmtenetten gaat per januari 2023 over naar de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Voor zonnepanelen en kleine windturbines kunnen VvE’s nog wel terecht bij ISDE.

Voorwaarden

 • U vraagt eerst de subsidie aan, voordat u de koopovereenkomst voor de maatregel sluit.
 • Zakelijke partijen komen in aanmerking voor deze subsidie. Dit geldt voor rechtspersonen, maatschap, stichting, vof en cv.
 • U heeft een geldig KVK-nummer (dit is niet nodig als u een particuliere commerciële verhuurder bent, en een warmtepomp en zonneboiler voor het huurpand koopt).
 • U laat de maatregel in Nederland installeren.
 • U neemt de warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen en/of windturbine in gebruik binnen 24 maanden nadat u de beslissing over de verlening van de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
 • U heeft bij het vaststellen van de subsidie een bewijs nodig dat een bouwinstallatiebedrijf het apparaat heeft geïnstalleerd.
 • U heeft een factuur en betaalbewijs nodig van de aanschaf en van de installatie door het bouwinstallatiebedrijf.
 • De maatregelen blijven minimaal één jaar in uw eigendom en geïnstalleerd in/aan het pand/woning. Deze verplichting geldt vanaf de datum van de subsidievaststelling.
 • U heeft geen recht op subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor de betreffende maatregel. Ook heeft u geen recht op subsidie als u hiervoor fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Maatregelen en voorwaarden

Bekijk de voorwaarden per maatregel of u in aanmerking komt.

Uw aanvraag voorbereiden

Voor zakelijke gebruikers gelden er bij de ISDE andere aanvraagstappen dan voor particuliere gebruikers. De belangrijkste is dat u eerst de subsidie aanvraagt en dan het apparaat laat installeren. Lees in het stappenplan wat u moet doen om uw zakelijke aanvraag goed af te ronden.

  Aanvragen

  Kent u de mogelijkheden en de voorwaarden per maatregel? Heeft u de benodigde documenten paraat? Dan kunt u uw aanvraag meteen doen via onderstaande knoppen.

  Na uw aanvraag

  Wanneer u uw aanvraag heeft ingediend, nemen wij deze in behandeling. Dat doen we op volgorde van binnenkomst. U kunt de status van uw aanvraag volgen in het eLoket. De belangrijkste correspondentie is digitaal beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de beslissing op uw aanvraag of een verzoek om aanvullende gegevens.

  Om de correspondentie te bekijken klikt u op onderstaande knop. Dan opent u 'Mijn aanvragen' of klikt u op de betreffende aanvraag.

  Keuren wij uw aanvraag goed, dan krijgt u een verlening waarmee we een reservering doen op het subsidiebudget. Daarna heeft u 24 maanden om uw project te realiseren en vervolgens 13 weken om een vaststelling in te dienen.

  Nadat u uw vaststelling heeft aangevraagd en wij deze goed hebben gekeurd, ontvangt u uw subsidiebedrag binnen één week.

  Wijzigingen

  Het kan zijn dat u een aanvraag heeft gedaan en dat daarna iets wijzigt. Bijvoorbeeld uw e-mailadres of bankrekeningnummer. Geef dit soort veranderingen zo snel mogelijk door. Neem contact met ons op.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  Bent u tevreden over deze pagina?