Open voor aanvragen

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE)

Gepubliceerd op:
4 juli 2017
Laatst gecontroleerd op:
2 maart 2022

Verduurzaam uw productieproces, gebouw of te verhuren woning met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Dat kan met een (hybride) warmtepomp en een zonneboiler.

Voor Vereniging Van Eigenaars (VVE's) geldt de ISDE, naast een warmtepomp en zonneboiler, ook voor een centrale aansluiting op een warmtenet van een appartementengebouw. Voor bedrijven en VVE's is daarnaast tot en met 31 december 2023 subsidie beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Voorwaarden

  • U heeft een geldig KVK-nummer (dit is niet nodig als u een particuliere commerciële verhuurder bent en een warmtepomp en zonneboiler voor het huurpand koopt).
  • U vraagt eerst de subsidie aan, voordat u de koopovereenkomst voor het apparaat sluit.
  • U laat het apparaat in Nederland installeren.
  • U neemt de warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen en/of windturbine in gebruik binnen 12 maanden nadat u de beslissing over de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
  • U heeft bij het vaststellen van de subsidie een bewijs nodig dat een bouwinstallatiebedrijf het apparaat heeft geïnstalleerd.
  • U heeft een factuur en betaalbewijs nodig van de aanschaf en van de installatie door het bouwinstallatiebedrijf.
  • U verkoopt of verwijdert het apparaat niet binnen een jaar na de datum van de vaststelling van uw subsidie.
  • U heeft geen recht op subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor de betreffende maatregel en/of het betreffende apparaat. Ook heeft u geen recht op subsidie als u hiervoor fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Maatregelen en voorwaarden

Bekijk de voorwaarden per maatregel of u in aanmerking komt.

Stappenplan

Wilt u goed voorbereid zijn op het indienen van uw subsidieaanvraag? Doorloop dan eerst het stappenplan. U leest in een aantal eenvoudige stappen wat u moet doen, zodat u de aanvraag goed kunt afronden.

Aanvragen

Kent u de mogelijkheden en de voorwaarden per maatregel? Heeft u alle benodigde documenten paraat? Dan kunt u uw aanvraag meteen doen via onderstaande knoppen.

Na uw aanvraag

Wanneer u uw aanvraag heeft ingediend, nemen wij deze in behandeling. Dat doen we op volgorde van binnenkomst. U kunt de status van uw aanvraag volgen. Meer dan 80% van de aanvragen handelen we binnen 8 weken af.

De belangrijkste correspondentie is digitaal beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de beslissing op uw aanvraag of een verzoek om aanvullende gegevens.

Om de correspondentie te bekijken klikt u op onderstaande knop. Dan opent opent u 'Mijn aanvragen' of klikt u op de betreffende aanvraag. Voorlopig wordt de correspondentie ook via de post verzonden. In de toekomst hopen we volledig over te gaan op digitale correspondentie.

Let op

Wij doen ons best uw aanvraag binnen 8 weken af te handelen. Lukt dat niet, dan ontvangt u na ongeveer 7 weken een brief waarin staat dat de afhandeltermijn verlengd wordt. Op dit moment kan het afhandelen van een aanvraag langer duren. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Keuren wij uw aanvraag goed, dan krijgt u een verlening waarmee we een reservering doen op het subsidiebudget. Daarna heeft u 12 maanden om uw project te realiseren en daarna 13 weken om een vaststelling in te dienen.

Indien we akkoord gaan met het vaststellingsverzoek dan ontvangt u de subsidie maximaal 1 week na de beslissing.

Wijzigingen

Het kan zijn dat u een aanvraag heeft gedaan en dat daarna iets wijzigt. Bijvoorbeeld uw e-mailadres of bankrekeningnummer. Geef dit soort veranderingen zo snel mogelijk door. Neem contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Bekijk de veelgestelde vragen

Vragen over ISDE?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?