Open voor aanvragen

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE)

Laatst gecontroleerd op:
20 februari 2024
Gepubliceerd op:
4 juli 2017

Verduurzaam uw productieproces, gebouw of te verhuren woning met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Dat kan met een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler of een kleine windturbine.

Voorwaarden

  • U vraagt eerst subsidie aan, nog voordat u akkoord geeft op een offerte.
  • Zakelijke partijen komen in aanmerking voor deze subsidie. Dit geldt voor rechtspersonen, maatschap, stichting, vof en cv.
  • U heeft een geldig KVK-nummer (dit is niet nodig als u een particuliere commerciële verhuurder bent en een warmtepomp of zonneboiler voor het huurpand koopt).
  • U laat de maatregel in Nederland installeren.
  • U neemt de warmtepomp, zonneboiler of windturbine in gebruik binnen 24 maanden nadat u de beslissing over de verlening van de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
  • U heeft bij het vaststellen van de subsidie bewijs nodig dat een bouwinstallatiebedrijf het apparaat installeerde.
  • U heeft bij het vaststellen een factuur en betaalbewijs nodig van de aanschaf en van de installatie door het bouwinstallatiebedrijf.
  • De maatregelen blijven minimaal één jaar in uw eigendom en geïnstalleerd in of aan het pand. Dit geldt vanaf de datum van de subsidievaststelling.
  • U krijgt geen subsidie als er al eerder subsidie ontving voor de betreffende maatregel. Ook krijgt u geen subsidie als u voor de maatregel fiscaal voordeel ontvangt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Vereniging van Eigenaars (VvE)

Subsidie aan verenigingen van eigenaars (VvE) voor warmtepompen, zonneboilers en warmtenetten is er via de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Voor kleine windturbines kunnen VvE’s terecht bij ISDE.

Maatregelen en voorwaarden

Bekijk de voorwaarden per maatregel of u in aanmerking komt.

Geen subsidie meer voor zonnepanelen

In 2024 kunt u geen subsidie meer aanvragen voor zonnepanelen. Hier was tot 31 december 2023 budget voor. Meer informatie over deze subsidie leest u op: Zonnepanelen voor zakelijke gebruikers.

Uw aanvraag voorbereiden

Voor zakelijke gebruikers gelden er bij de ISDE andere aanvraagstappen dan voor particuliere gebruikers. De belangrijkste is dat u eerst de subsidie aanvraagt voordat u akkoord geeft op een offerte . Lees in het stappenplan wat u moet doen om uw zakelijke aanvraag goed af te ronden.

Aanvragen

Kent u de mogelijkheden en de voorwaarden per maatregel? Heeft u de benodigde documenten paraat? Dan kunt u uw aanvraag meteen doen via onderstaande knoppen.

Na uw aanvraag

Wanneer u uw aanvraag heeft ingediend, nemen wij deze in behandeling. Dat doen we op volgorde van binnenkomst. U kunt de status van uw aanvraag volgen in het eLoket. De belangrijkste correspondentie is digitaal beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de beslissing op uw aanvraag of een verzoek om aanvullende gegevens.

Om de correspondentie te bekijken klikt u op onderstaande knop. Dan opent u 'Mijn aanvragen' of klikt u op de betreffende aanvraag.

Keuren wij uw aanvraag goed, dan krijgt u een verlening waarmee we een reservering doen op het subsidiebudget. Daarna heeft u 24 maanden om uw project te realiseren en vervolgens 13 weken om een vaststelling in te dienen.

Let op! Foutmelding in vaststellingsformulier ISDE 
Krijgt u de melding 'Geen overeenkomende data gevonden' als u een vaststelling indient en daarbij de meldcode selecteert? En staat deze meldcode wel in de lijst vermeld? Om toch verder te kunnen met uw aanvraag, selecteert u de optie 'Overig' en vult u in het toelichtingsveld de meldcode (KA-code) in. We werken intussen aan een oplossing voor dit probleem. Onze excuses voor het ongemak. 

Nadat u uw vaststelling heeft aangevraagd en wij deze goed hebben gekeurd, ontvangt u uw subsidiebedrag binnen één week.

Wijzigingen

Het kan zijn dat u een aanvraag heeft gedaan en dat daarna iets wijzigt. Bijvoorbeeld uw e-mailadres of bankrekeningnummer. Geef dit soort veranderingen zo snel mogelijk door. Neem contact met ons op.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?