Open voor aanvragen

Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH)

Laatst gecontroleerd op:
24 juni 2024
Gepubliceerd op:
15 oktober 2021

Bent u verhuurder en wilt u één of meer van uw bestaande huurwoningen verduurzamen? Kijk of u in aanmerking komt voor de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). Met deze regeling krijgt u subsidie voor energiebesparende maatregelen om uw huurwoning(en) te verduurzamen.

Budget

Startdatum:
vrijdag 1 april 2022
09:00
Einddatum:
woensdag 31 december 2025
17:00
Totaal budget:
€ 152.000.000
Verleend:
€ 6.568.550
In behandeling:
€ 1.810.247
Nog beschikbaar op 31 maart 2024:
94 % (€ 143.621.203)

Voor wie?

U kunt de SVOH aanvragen als u een verhuurder bent van één of meer bestaande huurwoningen en/of monumentale huurwoningen.

Met verhuurders bedoelen wij:

 • institutionele beleggers
 • zakelijke verhuurders
 • particuliere verhuurders

Bent u een woningbouwcorporatie? Dan komt u niet in aanmerking voor de SVOH.

Voorwaarden

De belangrijkste algemene voorwaarden om in aanmerking te komen voor de SVOH zijn:

 • De woning is een bestaande woning (geen nieuwbouw) en is bestemd voor verhuur.
 • Het adres van de huurwoning staat geregistreerd in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) met een woonfunctie, standplaats of ligplaats.
 • De huurwoning die u wilt verduurzamen wordt al verhuurd vóórdat u start met de uitvoering van de maatregelen.
 • De uitvoering van de maatregelen doet een bouwbedrijf of een bouwinstallatiebedrijf. De uitvoering doet u dus niet zelf.
 • U heeft geen andere subsidie aangevraagd of gekregen voor de activiteiten(en) waarvoor u de SVOH aanvraagt.

Weten of u aan alle voorwaarden voldoet om subsidie te krijgen? U leest dit op SVOH: Voorwaarden.

Webinar over verduurzaming particuliere verhuur

Voor eigenaren van particuliere huurwoningen organiseerden wij 14 december een webinar. We spraken met deelnemers over hun afwegingen bij het verduurzamen van hun huurwoningen. Het webinar ging in op de mogelijkheden van de SVOH en het aanvraagproces. Ook stonden we stil bij de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Het webinar terugkijken? Volg de link hieronder naar ons YouTube-kanaal. 

Waarvoor krijgt u subsidie?

U krijgt subsidie voor:

 • energiebesparende maatregelen;
 • onderhoudsmaatregelen (alleen als u ook een energiebesparende maatregel uitvoert);
 • energieadvies (alleen als u ook een maatregel uitvoert).

U komt in aanmerking voor de SVOH als u minimaal één energiebesparende maatregelen laat uitvoeren. Wilt u subsidie krijgen voor een onderhoudsmaatregel? Dan moet u ook minimaal één energiebesparende maatregel uitvoeren. U laat dan dus minimaal 2 maatregelen uitvoeren.

Let op: voor monumentale huurwoningen gelden andere voorwaarden en subsidiebedragen. U vindt meer informatie op de voorwaardenpagina onder Monumentale huurwoningen.

Hoeveel subsidie krijgt u?

Per woning krijgt u maximaal € 6.000 subsidie. In totaal verlenen wij u maximaal € 400.000 subsidie.

Voor welke energiebesparende- en onderhoudsmaatregelen krijgt u subsidie? U leest hier alles over op SVOH: Voorwaarden. U vindt hier ook alles over:

 • de hoogte van de subsidie per maatregel;
 • de hoogte van de subsidie voor het energieadvies.

Wanneer vraagt u subsidie aan?

Vraagt u subsidie aan voor € 125.000 of meer? Dan moet u eerst de subsidieaanvraag indienen, daarna start u met de werkzaamheden.

Vraagt u subsidie aan voor minder dan € 125.000? Dan voert u eerst de werkzaamheden uit. Wanneer deze volledig zijn uitgevoerd, dient u de subsidieaanvraag in.

Aanvragen

U kunt de SVOH aanvragen van 1 april 2022, 09:00 uur tot 31 december 2025, 17:00 uur. Dit doet u online met een digitaal aanvraagformulier. Hiervoor gebruikt u onderstaande aanvraagknop. Bereid uw aanvraag goed voor en bekijk wat u nodig heeft om een aanvraag in te dienen.

Belangrijk voor u om vooraf te weten:

 • Een subsidieaanvraag mag betrekking hebben op één of meerdere woningen;
 • Vraagt u subsidie aan voor € 125.000 of meer? Dan moet u eerst de subsidieaanvraag indienen, daarna start u met de werkzaamheden.
 • Vraagt u subsidie aan voor minder dan € 125.000? Dan voert u eerst de werkzaamheden uit. Wanneer deze volledig zijn uitgevoerd, dient u de subsidieaanvraag in.
 • De subsidie ontvangt u altijd achteraf. Ook voor de aanvragen van € 125.000 of meer. Wij geven geen voorschotten.

Bekijk het volledige aanvraagproces om uw aanvraag goed voor te bereiden. U vindt hier ook alle informatie over wat u moet doen nadat u uw aanvraag heeft ingediend.

Controle

Wij controleren of het juist is dat u subsidie krijgt. Bewaar daarom documenten en facturen van uw aanvraag minimaal 10 jaar. Tijdens een controle kunnen we hierom vragen.

Doel van de regeling

In 2050 moeten alle woningen in Nederland CO2-arm zijn. Met de SVOH willen we particuliere verhuurders en institutionele beleggers stimuleren hun woningen te verduurzamen. Om de verduurzaming voor de particuliere huursector en de woningen van institutionele beleggers te versnellen, wordt de SVOH beschikbaar gesteld.

Uw huurwoning nog verder verduurzamen?

Uw huurwoning verduurzamen met een warmtepomp of zonneboiler? Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers vraagt u hiervoor subsidie aan. Let bij deze regeling goed op de voorwaarden. Zo vraagt u bijvoorbeeld eerst subsidie aan, daarna geeft u pas opdracht om de maatregel te installeren in de verhuurde woning.

Bent u benieuwd naar de voordelen van samenwerken met andere particuliere verhuurders, Verenigingen van Eigenaren of woningcorporaties bij verduurzaming? Met de Subsidieregeling Procesondersteuning Opschaling Renovatieprojecten (SPOR) financiert u een procesbegeleider. 

Hoe werkt de regeling in de praktijk?

De invoeringstoets onderzoekt de werking van nieuwe regelgeving in de praktijk, met bijzondere aandacht voor de gevolgen voor de doelgroep én de uitvoering. Tussen 20 oktober en 1 december 2022 heeft het onderzoek plaatsgevonden. Download de resultaten hieronder.

Cijfers per gemeente en provincie

Wilt u weten hoeveel SVOH in uw provincie of gemeente is verleend? En voor welke maatregelen? U ziet het in één oogopslag in de Klimaatmonitor van Nederland.

Oriënterend adviesgesprek over SVOH?

Neem contact met ons op voor een gratis oriënterend telefonisch adviesgesprek over de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen met een van onze adviseurs. We informeren u graag over de subsidie, waar u op moet letten bij de aanvraag en alle vervolgstappen. Hiermee voorkomt u teleurstelling. Vul het contactformulier op deze manier in:

 1. vink aan: 'Bedrijf/instelling' en vervolgens 'Duurzaam'
 2. vul onder vragen/opmerkingen in: 'Adviesgesprek SVOH'
In opdracht van:
 • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?