Open voor aanvragen

Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH)

Gepubliceerd op:
15 oktober 2021
Laatst gecontroleerd op:
13 maart 2023

Bent u particulier verhuurder of institutioneel belegger en wilt u één of meer van uw huurwoningen verduurzamen? Kijk of u in aanmerking komt voor de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). Met deze regeling krijgt u subsidie voor energiebesparende maatregelen om uw huurwoning(en) te verduurzamen.

Budget en looptijd

Startdatum:
vrijdag 1 april 2022
07:00 (CET)
Einddatum:
woensdag 31 december 2025
16:00 (CET)
Totaal budget:
€ 152.000.000
Verleend:
€ 307.729
In behandeling:
€ 334.151
Nog beschikbaar
100 % (€ 151.358.120)

Wijzigingen per 1 april 2023

De SVOH wijzigt. De belangrijkste wijzigingen vindt u hieronder. Meer weten? Bekijk de pagina SVOH: Voorwaarden per 1 april 2023.

Belangrijkste wijzigingen per 1 april 2023:

 • Alle eigenaren van bestaande huurwoningen, behalve woningcorporaties, komen in aanmerking voor de SVOH. Er wordt dus niet meer gekeken naar de huurprijs van de woning of naar het aantal huurwoningen dat in bezit is met een huurprijs onder de liberalisatiegrens.
 • Gebouwen met een monumentenstatus komen in aanmerking voor de SVOH. Voor monumenten gelden soms andere isolatie-eisen en subsidiebedragen, dan voor niet-monumenten.
 • In plaats van 2 maatregelen, kunt u de SVOH straks ook aanvragen voor één energiebesparende maatregel. Let op: bij één maatregel halveert ook het subsidiebedrag. Wilt u subsidie krijgen voor een onderhoudsmaatregel? Dan moet u ook minimaal één energiebesparende maatregel laten uitvoeren.
 • Er komen meldcodelijsten voor de SVOH. Op deze lijsten staan de materialen/producten van de energiebesparende maatregelen waarvoor u subsidie krijgt. Zo weet u direct of uw maatregel voldoet aan de voorwaarden van de SVOH.

Let op: bent u al gestart met de uitvoering van de maatregelen? Of start u voor 1 april 2023? Dan gelden deze wijzigingen niet, maar de huidige voorwaarden van de SVOH. 

Webinar

Op dinsdag 28 maart 2023, van 15:00 tot 16:30 uur, organiseren we een webinar. Hierin vertellen we u alles over de SVOH en de wijzigingen. Zo weet u of u in aanmerking komt en wat u moet doen om vanaf 1 april 2023 een aanvraag in te dienen. 

Belangrijk: vraagt u subsidie aan voor € 125.000 of meer? Dan moet u eerst de subsidieaanvraag indienen, daarna start u met de werkzaamheden.
Vraagt u subsidie aan voor minder dan € 125.000? Dan voert u eerst de werkzaamheden uit. Wanneer deze volledig zijn uitgevoerd, dient u de subsidieaanvraag in.

Voor wie?

Deze subsidie is voor particuliere verhuurders en institutioneel beleggers. Wilt u weten of u binnen de doelgroep valt van de SVOH? Volg de stappen in de onderstaande beslisboom. Zo krijgt u een idee of u mogelijk in aanmerking komt voor deze subsidie. 

Volg de stappen in de beslisboom

Dit is geen subsidie voor: 

 • nieuwbouw woningen
 • uitbreiding van een woning (zoals een uitbouw)
 • onzelfstandige woningen (zoals studentenkamers)
 • huurwoningen boven de liberalisatiegrens 

Twijfelt u of u binnen de doelgroep van de SVOH valt? Neem contact met ons op via svoh@rvo.nl.

Voorwaarden

Hieronder vindt u alvast de belangrijkste algemene voorwaarden:

 • U bent als verhuurder minimaal één dag eigenaar van de woning vóórdat u subsidie aanvraagt;
 • De woning waar u subsidie voor aanvraagt, moet al een huurwoning zijn voor de start van de verduurzamingsmaatregelen. En de woning wordt minimaal één dag vóórdat u de subsidieaanvraag indient, verhuurd. U kunt dit ook aantonen met een ondertekend huurcontract;
 • U start met de uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen vanaf 1 april 2022;
 • De uitvoering van de maatregelen is of wordt gedaan door een bouwinstallatiebedrijf. De uitvoering mag u dus niet zelf doen;
 • U heeft geen andere subsidie aangevraagd of gekregen voor de activiteiten(en) waarvoor u de SVOH aanvraagt.

Weten of u aan alle voorwaarden voldoet om subsidie te krijgen? U leest dit op SVOH: Voorwaarden.

Waarvoor krijgt u subsidie?

U krijgt subsidie voor:

 • energiebesparende maatregelen;
 • onderhoudsmaatregelen;
 • energieadvies.

Om in aanmerking te komen voor de SVOH, laat u minimaal twee verduurzamingsmaatregelen uitvoeren. Het maakt niet uit of dit energiebesparende- of onderhoudsmaatregelen zijn, of een combinatie hiervan.

Hoeveel subsidie krijgt u?

Per woning krijgt u maximaal € 6.000 subsidie. In totaal verlenen wij u maximaal € 400.000 subsidie.

Voor welke energiebesparende- en onderhoudsmaatregelen krijgt u subsidie? U leest hier alles over op SVOH: Voorwaarden. U vindt hier ook alles over:

 • de hoogte van de subsidie per maatregel;
 • de hoogte van de subsidie voor het energieadvies.

Aanvragen

U kunt de SVOH aanvragen van 1 april 2022, 09:00 uur tot 31 december 2025, 17:00 uur. Dit doet u online met een digitaal aanvraagformulier. Hiervoor gebruikt u onderstaande aanvraagknop. Bereid uw aanvraag goed voor en bekijk wat u nodig heeft om een aanvraag in te dienen.

Belangrijk voor u om vooraf te weten:

 • Een subsidieaanvraag mag betrekking hebben op één of meerdere woningen;
 • Vraagt u subsidie aan voor € 125.000 of meer? Dan moet u eerst de subsidieaanvraag indienen, daarna start u met de werkzaamheden.
 • Vraagt u subsidie aan voor minder dan € 125.000? Dan voert u eerst de werkzaamheden uit. Wanneer deze volledig zijn uitgevoerd, dient u de subsidieaanvraag in.
 • De subsidie ontvangt u altijd achteraf. Ook voor de aanvragen van € 125.000 of meer. Wij geven geen voorschotten.

Bekijk het volledige aanvraagproces om uw aanvraag goed voor te bereiden. U vindt hier ook alle informatie over wat u moet doen nadat u uw aanvraag heeft ingediend.

Controle

Wij controleren of het juist is dat u subsidie krijgt. Bewaar daarom documenten en facturen van uw aanvraag minimaal 10 jaar. Tijdens een controle kunnen we hierom vragen.

Doel van de regeling

In 2050 moeten alle woningen in Nederland CO2-arm zijn. Met de SVOH willen we particuliere verhuurders en institutionele beleggers stimuleren hun woningen te verduurzamen. Verhuurders kregen door de huurbevriezing te maken met minder inkomsten. Hierdoor werd het moeilijker om te investeren in regulier onderhoud en verduurzaming van de huurwoning(en). Om de investeringscapaciteit van verhuurders op peil te houden, wordt de SVOH beschikbaar gesteld als tegemoetkoming.

Oriënterend adviesgesprek over SVOH?

Neem contact met ons op voor een gratis oriënterend gesprek met een van onze adviseurs. We informeren u graag over de subsidie en alle vervolgstappen. Hiermee voorkomt u teleurstelling. Vul het contactformulier op deze manier in:

 1. vink aan: 'Bedrijf/instelling' en vervolgens 'Duurzaam'
 2. vul onder vragen/opmerkingen in: 'Adviesgesprek SVOH'
In opdracht van:
 • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?