Open voor aanvragen

Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH)

Gepubliceerd op:
15 oktober 2021
Laatst gecontroleerd op:
8 februari 2024

Bent u verhuurder en wilt u één of meer van uw bestaande huurwoningen verduurzamen? Kijk of u in aanmerking komt voor de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). Met deze regeling krijgt u subsidie voor energiebesparende maatregelen om uw huurwoning(en) te verduurzamen.

Budget

Startdatum:
vrijdag 1 april 2022
09:00
Einddatum:
woensdag 31 december 2025
17:00
Totaal budget:
€ 152.000.000
Verleend:
€ 4.052.103
In behandeling:
€ 1.572.064
Nog beschikbaar op 31 januari 2024:
96 % (€ 146.375.833)

Voor wie?

U kunt de SVOH aanvragen als u een verhuurder bent van één of meer bestaande huurwoningen en/of monumentale huurwoningen.

Met verhuurders bedoelen wij:

 • institutionele beleggers
 • zakelijke verhuurders
 • particuliere verhuurders

Bent u een woningbouwcorporatie? Dan komt u niet in aanmerking voor de SVOH.

Webinar over verduurzaming particuliere verhuur

Voor eigenaren van particuliere huurwoningen organiseerden wij 14 december een webinar. We spraken met deelnemers over hun afwegingen bij het verduurzamen van hun huurwoningen. Het webinar ging in op de mogelijkheden van de SVOH en het aanvraagproces. Ook stonden we stil bij de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Het webinar terugkijken? Volg de link hieronder naar ons YouTube-kanaal. 

Voorwaarden

De belangrijkste algemene voorwaarden om in aanmerking te komen voor de SVOH zijn:

 • De woning is een bestaande woning (geen nieuwbouw) en is bestemd voor verhuur.
 • Het adres van de huurwoning staat geregistreerd in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) met een woonfunctie, standplaats of ligplaats.
 • De huurwoning die u wilt verduurzamen wordt al verhuurd vóórdat u start met de uitvoering van de maatregelen.
 • U start met de uitvoering van de maatregelen vanaf 1 april 2023.
 • De uitvoering van de maatregelen doet een bouwbedrijf of een bouwinstallatiebedrijf. De uitvoering doet u dus niet zelf.
 • U heeft geen andere subsidie aangevraagd of gekregen voor de activiteiten(en) waarvoor u de SVOH aanvraagt.

Weten of u aan alle voorwaarden voldoet om subsidie te krijgen? U leest dit op SVOH: Voorwaarden per 1 april 2023.

Voorwaarden tot 1 april 2023

Let op: bent u vóór 1 april 2023 gestart met de uitvoering van de maatregelen? Dan gelden de voorwaarden van tot 1 april 2023.

U leest alle informatie op de pagina SVOH: Voorwaarden tot 1 april 2023.

Waarvoor krijgt u subsidie?

U krijgt subsidie voor:

 • energiebesparende maatregelen;
 • onderhoudsmaatregelen (alleen als u ook een energiebesparende maatregel uitvoert);
 • energieadvies (alleen als u ook een maatregel uitvoert).

U komt in aanmerking voor de SVOH als u minimaal één energiebesparende maatregelen laat uitvoeren. Wilt u subsidie krijgen voor een onderhoudsmaatregel? Dan moet u ook minimaal één energiebesparende maatregel uitvoeren. U laat dan dus minimaal 2 maatregelen uitvoeren.

Let op: voor monumentale huurwoningen gelden andere voorwaarden en subsidiebedragen. U vindt meer informatie op de voorwaardenpagina onder Monumentale huurwoningen.

Hoeveel subsidie krijgt u?

Per woning krijgt u maximaal € 6.000 subsidie. In totaal verlenen wij u maximaal € 400.000 subsidie.

Voor welke energiebesparende- en onderhoudsmaatregelen krijgt u subsidie? U leest hier alles over op SVOH: Voorwaarden per 1 april 2023. U vindt hier ook alles over:

 • de hoogte van de subsidie per maatregel;
 • de hoogte van de subsidie voor het energieadvies.

Wanneer vraagt u subsidie aan?

Vraagt u subsidie aan voor € 125.000 of meer? Dan moet u eerst de subsidieaanvraag indienen, daarna start u met de werkzaamheden.

Vraagt u subsidie aan voor minder dan € 125.000? Dan voert u eerst de werkzaamheden uit. Wanneer deze volledig zijn uitgevoerd, dient u de subsidieaanvraag in.

Aanvragen

U kunt de SVOH aanvragen van 1 april 2022, 09:00 uur tot 31 december 2025, 17:00 uur. Dit doet u online met een digitaal aanvraagformulier. Hiervoor gebruikt u onderstaande aanvraagknop. Bereid uw aanvraag goed voor en bekijk wat u nodig heeft om een aanvraag in te dienen.

Belangrijk voor u om vooraf te weten:

 • Een subsidieaanvraag mag betrekking hebben op één of meerdere woningen;
 • Vraagt u subsidie aan voor € 125.000 of meer? Dan moet u eerst de subsidieaanvraag indienen, daarna start u met de werkzaamheden.
 • Vraagt u subsidie aan voor minder dan € 125.000? Dan voert u eerst de werkzaamheden uit. Wanneer deze volledig zijn uitgevoerd, dient u de subsidieaanvraag in.
 • De subsidie ontvangt u altijd achteraf. Ook voor de aanvragen van € 125.000 of meer. Wij geven geen voorschotten.

Bekijk het volledige aanvraagproces om uw aanvraag goed voor te bereiden. U vindt hier ook alle informatie over wat u moet doen nadat u uw aanvraag heeft ingediend.

Bent u vóór 1 april 2023 gestart met de uitvoering van de maatregelen? U kunt dan ook via bovenstaande blauwe knop uw aanvraag indienen. Houd er rekening mee dat u moet voldoen aan de voorwaarden die golden tot 1 april 2023. U leest alles hierover op de pagina SVOH: Voorwaarden tot 1 april 2023.

Controle

Wij controleren of het juist is dat u subsidie krijgt. Bewaar daarom documenten en facturen van uw aanvraag minimaal 10 jaar. Tijdens een controle kunnen we hierom vragen.

Doel van de regeling

In 2050 moeten alle woningen in Nederland CO2-arm zijn. Met de SVOH willen we particuliere verhuurders en institutionele beleggers stimuleren hun woningen te verduurzamen. Om de verduurzaming voor de particuliere huursector en de woningen van institutionele beleggers te versnellen, wordt de SVOH beschikbaar gesteld.

Uw huurwoning nog verder verduurzamen?

Verduurzaam uw huurwoning verder met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Hiermee vraagt u subsidie aan voor een warmtepomp of een zonneboiler.

Voor de ISDE voor zakelijke gebruikers gelden andere voorwaarden. Zo vraagt u bijvoorbeeld eerst subsidie aan, daarna geeft u opdracht om de maatregel te installeren in de verhuurde woning.

Hoe werkt de regeling in de praktijk?

De invoeringstoets onderzoekt de werking van nieuwe regelgeving in de praktijk, met bijzondere aandacht voor de gevolgen voor de doelgroep én de uitvoering. Tussen 20 oktober en 1 december 2022 heeft het onderzoek plaatsgevonden. Download de resultaten hieronder.

Cijfers per gemeente en provincie

Wilt u weten hoeveel SVOH in uw provincie of gemeente is verleend? En voor welke maatregelen? U ziet het in één oogopslag in de Klimaatmonitor van Nederland.

Oriënterend adviesgesprek over SVOH?

Neem contact met ons op voor een gratis oriënterend telefonisch adviesgesprek over de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen met een van onze adviseurs. We informeren u graag over de subsidie, waar u op moet letten bij de aanvraag en alle vervolgstappen. Hiermee voorkomt u teleurstelling. Vul het contactformulier op deze manier in:

 1. vink aan: 'Bedrijf/instelling' en vervolgens 'Duurzaam'
 2. vul onder vragen/opmerkingen in: 'Adviesgesprek SVOH'
In opdracht van:
 • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?