ISDE: Veelgestelde vragen zakelijke gebruikers
U komt niet in aanmerking voor subsidie. Om in aanmerking te komen voor subsidie voor zonnepanelen moet u kunnen aantonen - door de jaarafrekening van het jaar voorafgaand aan de aanvraag - dat het totale netto elektriciteitsverbruik via de kleinverbruikersaansluiting meer dan 50.000 kWh bedroeg.
Als het om een nieuw te bouwen bouwwerk gaat dat wordt aangesloten op een bestaande kleinverbruikersaansluiting, komt deze aanvraag wel in aanmerking. Maar alleen als van dit bouwwerk aangetoond kan worden dat het totale netto elektriciteitsverbruik over die aansluiting in het jaar voorafgaande aan de aanvraag meer dan 50.000 kWh bedroeg.
Gaat u subsidie aanvragen? Dan kunt u dit aantonen met de jaarafrekening van de energieleverancier van het jaar voorafgaande aan de subsidieaanvraag.
Het is momenteel erg druk waardoor het afhandelen van uw aanvraag langer kan duren dan de gestelde termijn van 8 weken. We vragen hiervoor uw begrip. Als dit voor u van toepassing is, ontvangt u ongeveer 7 weken na uw aanvraag een brief van ons. U vindt deze brief ook in het eLoket in het dossier van uw aanvraag. U vindt uw aanvraag bij Mijn aanvragen.
Onze excuses. Er is wat vertraging in de behandeling van de verzoeken om de subsidie vast te stellen. We werken hard om deze achterstand in te lopen.
Nee, u krijgt geen subsidie voor een lucht-lucht warmtepompen. Een lucht-lucht warmtepomp wordt in de meeste situaties voor koeling gebruikt. In Europese regels (verordening nummer 206/2012) valt dit type klimaatsysteem in de categorie airconditioning. Andere warmtepompen vallen in de categorie verwarmingstoestellen. De ISDE is bedoeld om het energieverbruik te verminderen. Als een lucht-lucht warmtepomp voor koeling wordt gebruikt, dan leidt dit juist tot een toename van het energieverbruik.
Bij het isoleren van woning of bedrijfspand heeft u als eigenaar te maken met de Wet natuurbescherming. Raadpleeg uw provincie voor meer informatie over onderzoek en preventie. Of informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden voor een gezamenlijke aanpak met buurtbewoners.
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat