Open voor aanvragen

ISDE: Warmtepomp zakelijke gebruikers

Laatst gecontroleerd op:
11 juni 2024
Gepubliceerd op:
29 juni 2023

Bent u een zakelijke gebruiker? Dan kunt u met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) uw gebouw of te verhuren woning verduurzamen met een (hybride) warmtepomp.

Voorwaarden

U moet voldoen aan deze voorwaarden:

 • U vraagt eerst subsidie aan, voordat u een koopovereenkomst sluit met de leverancier of installateur van de warmtepomp.
 • Zakelijke partijen komen in aanmerking voor subsidie voor een warmtepomp. Dit geldt voor een rechtspersoon (NV, BV, coöperatie, maatschap, stichting, vereniging, vof en cv) maar ook voor éénmanszaken (zzp'er).
 • Particuliere commerciële verhuurders komen ook in aanmerking voor subsidie voor een warmtepomp.
 • Voor een lucht-water-warmtepomp geldt: uw locatie heeft een jaarlijks energieverbruik lager dan 50.000 kWh stroom en 25.000 m3 aardgas. Had u in het voorafgaande jaar bij één van deze twee energiesoorten een hoger verbruik? Dan komt u vanaf 1 juli 2023 niet meer in aanmerking voor subsidie voor een lucht-water-warmtepomp. Als uw locatie van het gasnet wordt (of al is) afgesloten, is een subsidie voor dit type warmtepomp wel mogelijk. Let op: voor water-water-warmtepompen en grondwater-warmtepompen geldt deze voorwaarde niet.
 • De warmtepomp is een nieuw product en dus niet tweedehands of gebruikt.
 • U laat de warmtepomp installeren in een gebouw/woning met een bouwjaar van voor 1 januari 2019. Of u kunt aantonen dat de omgevingsvergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd.
 • Een bouwinstallatiebedrijf installeert de warmtepomp. De installatie mag u niet zelf doen.
 • U neemt de warmtepomp in gebruik binnen 24 maanden nadat u de beslissing over de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
 • U heeft geen recht op subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor de warmtepomp. Ook heeft u geen recht op subsidie als u hiervoor fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).

De meldcode van uw warmtepomp

De meldcodelijst is een overzicht van alle warmtepompen die al eerder zijn goedgekeurd en in aanmerking komen voor de subsidie. Controleer voordat u een warmtepomp aanschaft of deze op de meldcodelijst staat. De meldcodelijsten voor warmtepompen vindt u hieronder. 

 • Staat uw warmtepomp op de lijst? Vermeld dan in uw aanvraag de meldcode van de warmtepomp.
 • Staat uw warmtepomp niet op de lijst? U kunt dan toch subsidie aanvragen. Stuur dan wel bij uw subsidieaanvraag de productbeschrijving en technische documentatie mee. Let op: het kan zijn dat uw warmtepomp niet voldoet aan onze eisen. Wij wijzen uw aanvraag dan af en u krijgt geen subsidie.

Wilt u een warmtepomp laten installeren met een vermogen lager of gelijk aan 70 kW? Vanaf 1 januari 2024 moet dit type warmtepomp minimaal een A++ energielabel hebben om in aanmerking te komen voor subsidie. De meeste warmtepompen voldoen aan dit energielabel. Voor warmtepompen met een vermogen vanaf 71kW en voor warmtepompboilers geldt deze voorwaarde niet. 

Warmtepompen met een vermogen boven de 70kW

Wilt u een of meerdere warmtepompen met een vermogen van meer dan 70kW aanschaffen? Dan vindt u deze waarschijnlijk niet terug op de meldcodelijst. Stuur daarom de productbeschrijving en technische documentatie van uw warmtepomp mee bij uw aanvraag. Wij beoordelen iedere aanvraag individueel.

Wilt u eerst weten hoeveel subsidie u kunt verwachten? Maak dan gebruik van de rekentool. Deze rekentool gebruikt u ook om cascade installaties tot en met een gezamenlijk vermogen van 500kW te berekenen.

Aanvragen

Doorloop eerst het stappenplan. U leest in een aantal stappen wat u moet doen, zodat u de aanvraag goed kunt afronden.

Na uw aanvraag

U krijgt direct na uw aanvraag een ontvangstbevestiging via e-mail. Daarin staat het referentienummer van uw aanvraag. Dit referentienummer en de correspondentie vindt u respectievelijk ook onder 'Mijn aanvraag' en onder 'Mijn berichten' in het eLoket.

Lees verder bij stap 4 van het stappenplan wat er na uw aanvraag gebeurt.

 

 

In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?