Open voor aanvragen

ISDE: Warmtepomp zakelijke gebruikers

Gepubliceerd op:
22 december 2020
Laatst gecontroleerd op:
15 september 2022

Bent u een zakelijke gebruiker? Dan kunt u met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) uw gebouw of uw te verhuren woning verduurzamen met een (hybride) warmtepomp.

Voor een warmtepomp kunt u vanaf € 500 subsidie ontvangen, afhankelijk van de warmtepomp die u kiest.

Vanaf 1 januari 2022 heeft u recht op de verhoogde subsidietarieven voor warmtepompen. Dit geldt voor aanvragen die vanaf 1 januari zijn ingediend en waarbij de installatie is uitgevoerd op of na 1 januari 2022.

De verhoogde tarieven vindt u in de apparatenlijst van de warmtepomp.

Voorwaarden

Dit zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie:

  • De warmtepomp is een nieuw product en is dus geen tweedehands / gebruikt product.
  • U laat de warmtepomp installeren in een gebouw/woning waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd voor of op 30 juni 2018.
  • U vraagt eerst subsidie aan, voordat u een koopovereenkomst sluit met de leverancier van de warmtepomp.
  • De warmtepomp is geïnstalleerd door een bouwinstallatiebedrijf. De installatie mag u niet zelf doen.
  • U neemt de warmtepomp in gebruik binnen 12 maanden nadat u de beslissing over de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
  • U heeft geen recht op subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor de warmtepomp. Ook heeft u geen recht op subsidie als u hiervoor fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Apparatenlijst

Check voordat u een aanschaf voor een warmtepomp gaat doen eerst de Apparatenlijst Warmtepompen. Staat uw warmtepomp op de lijst? Vermeld dan bij uw aanvraag de meldcode van de warmtepomp. De meldcode betekent dat de keuze die u maakt voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie.

Staat uw warmtepomp niet op de lijst? U kunt dan wel subsidie aanvragen. Stuur dan de productbeschrijving en technische documentatie van uw warmtepomp mee. Het risico is dan wel dat bij controle blijkt dat uw gekozen apparaat niet voldoet aan onze eisen. In dat geval heeft u geen recht op subsidie.

Aanvragen

Doorloop eerst het stappenplan. U leest in een aantal eenvoudige stappen wat u moet doen, zodat u de aanvraag goed kunt afronden.

Na uw aanvraag

U krijgt direct na uw aanvraag een ontvangstbevestiging via e-mail. Daarin staat het referentienummer van uw aanvraag. Het referentienummer van uw aanvraag en de correspondentie vindt u respectievelijk onder Mijn aanvraag en onder Mijn berichten in het eLoket.

Lees verder bij stap 4 van het stappenplan wat er na uw aanvraag gebeurt.

Vragen over ISDE?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?