Open voor aanvragen

ISDE: Kleinschalige windturbine zakelijke gebruikers

Gepubliceerd op:
22 december 2020
Laatst gecontroleerd op:
9 juni 2023

Bent u een rechtspersoon? Dan kunt u met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) uw energiegebruik verduurzamen met kleinschalige windturbines. De subsidie voor windturbines loopt nog tot en met 31 december 2023.

Voor 2023 is in totaal € 30 miljoen euro beschikbaar voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines. De maximale subsidie voor kleinschalige windturbines is € 66,- per m2 rotoroppervlak.

Voorwaarden

Dit zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie:

  • Zakelijke partijen komen in aanmerking voor subsidie voor kleinschalige windturbines. Dit geldt voor alle rechtspersonen, maar ook een maatschap, stichting, vof en cv.
  • Een windturbine moet een minimaal rotoroppervlak hebben van 50 m2. Het project mag uit meerdere windturbines bestaan, maar iedere turbine heeft een minimaal rotoroppervlak van 50 m2.
  • De windturbines laat u aansluiten op het elektriciteitsnet door middel van een aansluiting met een totale maximale doorlaatwaarde van 3*80 A (kleinverbruikersaansluiting).
  • Bij het aanvragen van de subsidie toont u aan dat u een omgevingsvergunningsaanvraag voor het windturbineproject heeft aangevraagd.
  • Bij het indienen van uw vaststelling van de subsidie bent u in het bezit van deze omgevingsvergunning.
  • De installatie laat u uitvoeren door een bouwinstallatiebedrijf. De installatie mag u niet zelf uitvoeren.
  • U vraagt eerst de subsidie aan, nog voordat u een koopovereenkomst sluit met de leverancier van de windturbine.
  • U moet de windturbine in gebruik nemen binnen 24 maanden nadat u de beslissing over de verlening van de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
  • U heeft geen recht op subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor de kleinschalige windturbine op de locatie.

Aanvragen

Doorloop eerst het stappenplan. U leest in een aantal stappen wat u moet doen, zodat u de aanvraag goed kunt afronden.

Na uw aanvraag

U krijgt direct na uw aanvraag een ontvangstbevestiging via e-mail. Daarin staat het referentienummer van uw aanvraag. Het referentienummer van uw aanvraag en de correspondentie vindt u respectievelijk onder Mijn aanvraag en onder Mijn berichten in het eLoket.

Lees bij stap 4 in het stappenplan wat er na uw aanvraag gebeurt.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?