Halalcertificering

Gepubliceerd op:
23 oktober 2013
Laatst gecontroleerd op:
15 april 2021

Bij export van een groot aantal producten naar islamitische landen is een halalcertificaat vereist. Voor de verkoop aan islamitische consumenten in niet-islamitische landen, is het bijzonder raadzaam uw producten van een halalkeurmerk te voorzien.

Dit geldt voor bijvoorbeeld vlees en alle producten waarin vlees verwerkt wordt: gelatine, kleurstoffen, E-nummers en andere kunstmatige toevoegingen, cosmetica en persoonlijke verzorgingsmiddelen en dranken.

Islamitische wet

Het hele productieproces en alle materialen die tijdens transport en opslag in aanraking komen met deze producten moeten voldoen aan de vereisten van de islamitische wet. Vlees moet volgens een islamitisch ritueel worden geslacht. Om dit aan te tonen, moet bij export vaak een halalcertificaat worden overlegd.

Eisen verschillen per land

Er zijn wereldwijd (nog) geen bindende uniforme normen en certificeringsvereisten. Moslimlanden formuleren voorschriften zodat de producten conform de eisen van dat land zijn. Dat kan per land verschillen. Het is daarom van belang te onderzoeken welke specifieke producteisen er gelden in het land waarheen u wilt exporteren. Bij inschakeling van een keuringsinstelling in het land van herkomst is het van belang te controleren of deze wordt erkend door het invoerland.

Markt voor halalproducten wereldwijd

In veel niet-islamitische landen is ook een markt voor halalproducten onder islamitische bevolkingsgroepen. Voor export naar deze landen is zo'n certificaat dan niet vereist. Om de consumenten te bereiken, moeten de producten echter wel van de juiste halalkeurmerken voorzien zijn.

Ritueel slachten in Nederland

Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vindt u meer informatie over ritueel slachten.

Bent u tevreden over deze pagina?