Olijfolie

Gepubliceerd op:
31 mei 2016
Laatst gecontroleerd op:
17 februari 2021

In Nederland wordt geen olijfolie geproduceerd. Wel wordt er olijfolie verkocht. Alle Europese lidstaten rapporteren jaarlijks aan de Europese Unie over de kwaliteit van de olijfolie. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert de kwaliteit van olijfolie in opdracht van RVO.

De NVWA stelt een rapport op van de controles. De eisen waaraan olijfolie moet voldoen, staan in verschillende Europese Verordeningen.

Olijfolie invoeren

Voert u olijfolie of tafelolijven in in de Europese Unie? Dan heeft u vaak een invoercertificaat nodig en moet u invoerrechten betalen. U doet dan aangifte van uw invoer bij de douane.

Met een aantal landen heeft de Europese Commissie overeenkomsten gesloten voor een bepaalde hoeveelheid. Dan betaalt u minder of zelfs helemaal geen invoerrechten.

Hoe u aanvraagt, welke documenten u nodig heeft en hoe het werkt met de tarieven en de Europese openstellingen vindt u in de Basisregeling olijfolie (hieronder) en op onze pagina Regeling olijfolie.

Op de hoogte blijven

Bekijk onze nieuwsberichten over Olijfolie of kopieer onze Olijfolie-feed naar uw feedreader. Wilt u onze wekelijkse nieuwsbrief ontvangen? Geef uw e-mailadres en de voor u relevante thema’s (agrarisch, duurzaam, innovatief en/of internationaal ondernemen) aan ons door.

Wet- en regelgeving

In onderstaande Verordeningen staan de eisen die aan de kwaliteit van de olijfolie worden gesteld en regels voor de etikettering:

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?