Wijn

Laatst gecontroleerd op:
2 februari 2022
Gepubliceerd op:
21 december 2016

Als Nederlandse wijnproducent registreert u zich bij RVO. U krijgt te maken met Europese regels voor het produceren en vervoeren van wijn. Deze regels zorgen ervoor dat het behandelen, certificeren en etiketteren van wijn goed verloopt.

Registreren, productieopgave en controle

Bent u een wijnproducent? Dan moet u zich registreren bij RVO. Daarnaast doet u elk jaar productieopgave. En u houdt een administratie bij die gecontroleerd kan worden. U leest hier meer over op de pagina Registreren, productieopgave en controle.

Gegevens op het etiket

Als wijnproducent moet u een aantal gegevens vermelden op wijnetiketten. Sommige gegevens zijn verplicht, andere gegevens raden we sterk aan. Daarnaast kunt u gegevens op het etiket vervangen met een etiketcodenummer. U leest hier meer over op de pagina Gegevens op het etiket.

Wijn invoeren en vervoeren

U heeft vervoersdocumenten nodig wanneer u wijn vervoert naar landen buiten Nederland. Daarnaast zijn er regels voor het invoeren van wijn uit derde landen. Op de pagina Wijn invoeren en vervoeren leest u hier alles over.

Wijn behandelen

Wilt u uw wijn verrijken, aanzuren of ontzuren? U hoeft deze handelingen niet meer aan ons door te geven. Het is wel belangrijk dat u deze handelingen bijhoudt in uw administratie. U leest hier meer over op de pagina Wijn behandelen.

Europese bescherming wijn

Voor wijn kunt u een Europese bescherming aanvragen. Het gaat om een Beschermde oorsprongsbenaming (BOB) of een Beschermde geografische aanduiding (BGA). Voor deze erkenningen gelden verschillende voorwaarden. Lees hier meer over op de pagina Europese bescherming wijn.

Vergunning aanvragen proefaanplant

Wilt u een nieuw druivenras aanplanten dat nog niet op de OIV-lijst staat? Dan moet u dit ras eerst als proefaanplant telen. Hiervoor heeft u een vergunning nodig. Lees hier meer over op de pagina Vergunning aanvragen proefaanplant.

Oenologisch experiment uitvoeren

Wilt u een oenologisch experiment uitvoeren? En wilt u de wijn verhandelen die geproduceerd is met het experiment? Dan heeft u toestemming nodig. Er is een aantal voorwaarden waaraan u zich moet houden. Op de pagina Oenologisch experiment uitvoeren leest u hier meer over.

Goedkeuring cépagewijn aanvragen

Wilt u uw wijn laten certificeren als cépagewijn? Hiervoor gelden verschillende voorwaarden. Lees hier meer over op de pagina Goedkeuring cépagewijn aanvragen.

Wetgeving wijn

In de regeling Wijn en olijfolie en in een aantal Europese verordeningen staan de verplichtingen waaraan u zich als wijnproducent moet houden. U vindt een overzicht van deze regels op de pagina Wetgeving wijn.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?