Goedkeuring cépagewijn aanvragen

Gepubliceerd op:
13 december 2017
Laatst gecontroleerd op:
2 februari 2022

Cépagewijn is wijn die voor het grootste deel van 1 druivenras is gemaakt. U mag de aanduiding cépagewijn op het etiket alleen gebruiken als u van ons toestemming heeft gekregen.

Voorwaarden

Wilt u uw wijn laten certificeren als cépagewijn? Dan gelden de volgende voorwaarden:

 • Het druivenras of de -rassen staan op de website van het OIV.
 • De term cépagewijn mag u niet in combinatie met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) of Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) gebruiken.
 • Staat er op het wijnetiket één druivenras? Dan is de cépagewijn voor minimaal 85% van dit ras gemaakt. Staan er op het wijnetiket 2 of meer druivenrassen? Dan bestaat de cépagewijn voor 100% uit deze druivenrassen.
 • Een mengsel van cépagewijnen uit verschillende lidstaten is niet toegestaan.

Aanvragen

U kunt goedkeuring voor uw cépagewijn aanvragen op mijn.rvo.nl. U gebruikt hiervoor het formulier ‘Aanvraag Goedkeuring cépagewijn’. U vult het formulier in, ondertekent het en stuurt het naar info.wijn@rvo.nl.

Of stuur het naar:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Afdeling IMM Team AGRO
Postbus 93119
2509 AC Den Haag

Proces

De certificering van cépagewijn gebeurt in een paar stappen:

 • Wij moeten uw aanvraag goedkeuren. U ontvangt van ons een bevestigingsbericht en wij informeren de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) over uw aanvraag.
 • De NVWA voert de verificatie uit voor de cépagewijn. Die vindt op het bedrijf plaats voor de botteling van de wijn. De NVWA controleert of de producent het wijndruivenras(sen) waarvan hij cépagewijn wil produceren, op het bedrijf is aangeplant én in de registers is opgenomen.
 • Als alles akkoord is, ontvangt u van ons een certificaat.
 • Controle op etiket en administratie gebeurt bij de reguliere controle van wijnproducenten in de volgende jaren.

Kosten

Voor een goedkeuring of de afgifte van een certificaat hoeft u niets te betalen. U betaalt wel voor de verificatie (controle) door de NVWA in het 1e jaar van cépagewijn. De NVWA vraagt hiervoor retributies. Deze retributies bestaan uit een starttarief, een tarief op basis van de tijdsbesteding van de NVWA en administratiekosten. De tarieven vindt u op de website van de NVWA. Deze controle duurt meestal maximaal 4 uur. Dit is afhankelijk van het aantal druivenrassen, uw wijnregister en de omvang van uw bedrijf.

Aanduiding op het wijnetiket

Nadat u van ons een certificaat heeft ontvangen, mag u op het etiket de aanduiding cépagewijn gebruiken en de cépagewijn verkopen. Daarbij vermeldt u ook:

 • het druivenras of de druivenrassen, in dalende volgorde van hun procentuele aandeel. De karakters zijn even groot;
 • het oogstjaar.

Meer weten over Cépagewijn?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
 • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?