Registreren, productieopgave en controle

Laatst gecontroleerd op:
22 maart 2023
Gepubliceerd op:
20 april 2021

Als wijnproducent registreert u zich bij RVO en doet u elk jaar productieopgave. Daarnaast houdt u een administratie bij met handelingen die u uitvoert. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) voert steekproefsgewijs controles uit bij wijnproducenten.

Registreren, uitschrijven of wijzigen

U registreert zich als wijnproducent met het formulier Inschrijven wijnproducent. Wilt u uw geregistreerde gegevens bekijken? Deze gegevens kunt u opvragen door een e-mail te sturen naar info.wijn@rvo.nl.

Bent u niet langer actief als wijnproducent? Dan schrijft u zich uit met het formulier Uitschrijven wijnproducent. Daar vindt u ook het formulier waarmee u wijzigingen in uw gegevens kunt doorgeven.

Productieopgave doen

RVO rapporteert aan de Europese Commissie over de Nederlandse wijnproductie en druiventeelt. Commerciële wijnproducenten moeten daarom jaarlijks in november hun gegevens doorgeven. U geeft de productieopgave door met het formulier Productie druiven, wijn en most.

In de tabel hieronder ziet u de geschatte wijnproductie in Nederland van 2019 tot en met 2023. De Nederlandse wijnproducenten geven ieder jaar hun (geschatte) wijnproductie aan ons door. Deze cijfers stemmen wij af met de Vereniging van Nederlandse Wijn Producenten (VNWP). Samen met hen bepalen we de geschatte Nederlandse wijnproductie.

De geschatte Nederlandse wijnproductie lag in 2023 flink hoger in vergelijking met eerdere jaren. Dit komt doordat er in de maanden september en oktober van 2023 meer wijn is geoogst. Daarnaast is het aantal producenten en hectares wijngaarden gegroeid.

Wijnproductie in Nederland in hectoliters
Productiejaar 2019 2020 2021 2022 2023
BGA* wit 3.367 3.694 3.901 4.637 8.267
BGA* rood 1.613 1.364 1.785 2.069 2.363
BOB* wit 1.643 1.561 928 1.360 627
BOB* rood 549 452 242 260 246
Wit overig 432 356 507 1.198 824
Rood overig 237 116 166 342 446
Totaal 7.841 7.543 7.529 9.868 12.775

*BGA en BOB zijn Europese beschermingen van streekproducten. BGA is de afkorting van Beschermde Geografische Aanduiding. BOB is de afkorting van Beschermde Oorsprongsbenaming. U leest hier meer over op de pagina Europese bescherming aanvragen.

Controle

Als wijnproducent houdt u de administratie bij van de verschillende handelingen die u uitvoert. U kunt hier een oogstboek, wijnboek, fermentatieboek, flessenboek, digitaal systeem of doorlopend genummerde bladen voor gebruiken. U bewaart deze administratie 5 jaar.

In opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voert de NVWA jaarlijks controles uit bij wijnproducenten. Deze controle is steekproefsgewijs. De NVWA neemt contact op met u wanneer u bent uitgekozen voor een controle.

Verplichte registraties

De NVWA controleert de volgende verplichte onderdelen:

  • oogstadministratie (oogstboek)
  • wijnadministratie (met onder andere de volgende behandelingen: verzoeten, verrijken, ontzuren, aanzuren, sulfiteren, overhevelen, bottelen en ondersteunende fermentatieadministratie)
  • flessenadministratie (met de in- en uitslag van de flessen)

Wijnmakerij

Laat u wijn maken bij een wijnmakerij? De wijnmakerij houdt dan de registratie bij van de bewerkingen. U verwijst in het register naar de wijnmakerij. Een controle van de NVWA over dit onderdeel wordt gedaan bij de wijnmakerij.

Vragen over registreren, productieopgave en controle wijn?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?