Wijn behandelen
Wijn moet voldoen aan een aantal normen. Als die normen niet gehaald worden, moet u de wijn behandelen.
Verzoeten of verrijken
Verzoeten is een handeling waarbij wijn zoeter wordt gemaakt. Bij het verrijken van wijn gaat het alcoholpercentage omhoog. U hoeft deze handelingen vanaf 2018 niet meer aan ons door te geven. Het is wel belangrijk dat u deze handelingen bijhoudt in uw administratie.
Regels bij verrijken
De bovengrenspercentages van het totale alcoholvolumegehalte voor wijn zijn:
- 11,5% voor witte wijn, inclusief witte wijn met Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)
- 12% voor rode wijn, inclusief rode wijn met Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)
- 13% voor witte wijn, rosé en mousserende wijn met Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB)
- 13,5% voor rode wijn met Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB)
Alcoholvolumegehalte verhogen
U mag het natuurlijk alcoholvolumegehalte met maximaal 3% verhogen. Bij bijzondere weersomstandigheden kan de Europese Commissie toestemming verlenen aan Nederland om dit percentage te verhogen tot 3,5%. U moet hierbij wel rekening houden met de bovenstaande maximale alcoholvolumepercentages. U mag hier niet boven komen.
Aanzuren of ontzuren
Bepaalde weeromstandigheden kunnen ervoor zorgen dat het zuurgehalte in de druiven snel daalt. Producenten kunnen dan zuren aan wijn toevoegen om de balans van de wijn te verbeteren. Dit noemen we aanzuren. Nederlandse wijngaarden vragen eerst toestemming aan ons om hun wijn aan te zuren. Wijn mag maar worden aangezuurd tot een maximum van 2,50 gram per liter. Dit staat gelijk aan 33,3 milli-equivalent per liter (uitgedrukt in wijnsteenzuur).
Soms wordt het zuurgehalte van wijn bewust verlaagd. Dit noemen we ontzuren. Verse druiven, druivenmost, gedeeltelijk gegiste druivenmost mag u onbegrensd ontzuren. Dit geldt ook voor jonge wijn die nog aan het gisten is. Wijn mag u ontzuren tot een maximum van 1 gram per liter.
Overschrijding verliespercentage
Overschrijdt u het maximale verliespercentage door verdamping, tijdens opslag of als een gevolg van diverse behandelingen? Dan geeft u dit aan ons door. Stuur een e-mail naar info.wijn@rvo.nl. U vermeldt uw naam, adres en woonplaats en beschrijft tijdens welk proces de overschrijding is opgetreden. Daarnaast vermeldt u de omvang van het verlies in een percentage.
De processen zijn:
- tijdens het verdampen (in houten vat of ander vat)
- tijdens verwerking van most tot wijn
- tijdens behandelingen en bottelen
Maximale verliespercentages
De vastgestelde maximale percentages van verlies zijn:
- 0,4%, voor verlies door verdamping. Dit geldt voor elke maand van opslag in houten vaten.
- 0,05%, voor verlies door verdamping. Dit geldt voor elke maand van opslag in andere vaten met een volume van meer dan 60 liter.
- 8%, voor verlies bij de verwerking van most tot wijn.
- 5%, voor verlies door diverse behandelingen en bottelen.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur