Wijn invoeren en vervoeren

Gepubliceerd op:
20 april 2021
Laatst gecontroleerd op:
21 april 2021

Voor het invoeren en vervoeren van wijn gelden verschillende regels. Daarnaast heeft u documenten nodig wanneer u wijn vervoert.

Wijn invoeren van buiten de EU

Wilt u wijn invoeren uit een land buiten de EU? Dan moet u een invoeraangifte doen bij de douane. Ook heeft u een certificaat en een analyseverslag nodig. Deze vormen samen één document. Dit is het VI-1 document. Gaat u wijnzendingen splitsen? Dan kunt u van dit document een uittreksel laten maken. Dit is een VI-2 uittreksel.

Wilt u het VI-1 document aanvragen? Stuur dan een e-mail naar teaminenuitvoer@rvo.nl.

Accijnstarieven

Voor mousserende en niet-mousserende wijn gelden ook accijnstarieven. Deze tarieven zijn gebaseerd op het alcoholpercentage van de wijn. Lees meer over deze tarieven op de pagina Accijns en verbruiksbelastingen van de Belastingdienst.

Op deze pagina staat ook informatie over het Excise Movement and Control System (EMCS). Dat is een geautomatiseerd systeem dat de bewegingen registreert van goederen die onder een schorsing van accijns zijn.

Wijn invoeren binnen de EU

Wilt u wijn invoeren uit een EU-land? Dan krijgt u te maken met verschillende Europese regels. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee gevallen. Wijn waarbij de accijnzen al zijn betaald in het andere EU-land en wijn waarbij de accijnzen nog niet zijn betaald.

Op de pagina Accijns en verbruiksbelastingen van de Belastingdienst kunt u alle regels vinden. Heeft u meer vragen over het importeren van wijn? Dan kunt u contact opnemen met de Koninklijke Vereniging van Nederlandse wijnhandelaren (KVNW). Dat is de professionele branchevereniging van wijnimporteurs in Nederland.

Wijn vervoeren

Gaat u wijn vervoeren? Dan moet u voor het transport een aantal begeleidende documenten opmaken en afgeven.

Wijn vervoeren binnen Nederland

Vervoert u uw wijn alleen in Nederland? Dan heeft u sinds 1 maart 2018 geen vervoersdocumenten meer nodig. Uw factuur geldt als uw vervoersbewijs. Zorg wel dat de informatie over uw wijnproducten in uw registers staat.

Erkend handelsdocument

Wilt u wijn vervoeren buiten Nederland? Soms vraagt een land naar een erkend handels- of vervoersdocument met een referentienummer. Dit zijn meestal landen buiten de Europese Unie. Een factuurnummer als referentienummer is dan niet voldoende. In dat geval vraagt u een erkend handelsdocument aan bij RVO. Dit doet u door een e-mail te sturen naar info.wijn@rvo.nl. Hieronder ziet u een voorbeeld van een erkend handelsdocument.

Vragen over het invoeren en vervoeren van wijn?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?