Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Oranje Handelsmissiefonds (OHMF)

Laatst gecontroleerd op:
26 juni 2023
Gepubliceerd op:
24 mei 2015

Het Oranje Handelsmissiefonds (OHMF) helpt succesvolle Nederlandse ondernemers met het waarmaken van hun exportdroom. Elk jaar kiezen we 10 winnaars. Zij krijgen 1 jaar lang professionele begeleiding bij hun entree op een nieuwe buitenlandse markt. Maar OHMF organiseert ook activiteiten waar we onze kennis van zaken delen met een grotere groep ondernemers.

ohmf 2023

De inschrijving voor OHMF 2024 is gesloten

De inschrijving voor het Oranje Handelsmissiefonds 2024 is gesloten! Wilt u op de hoogte blijven over de inschrijving voor het OHMF 2025? Houd dan de website en de LinkedIn pagina van het Oranje Handelsmissiefonds in de gaten.

Zowel kleine als grotere mkb-ondernemingen kunnen meedingen naar de prijs. Als winnaar van het OHMF ontvangt u een pakket prijzen die bijdragen aan succesvol exporteren.

U krijgt onder andere hulp bij het opbouwen van een internationaal netwerk en u verbreedt uw kennis over landen- en sectoren. U neemt deel aan een (geplande) handelsmissie en lift mee op de free publicity rondom het OHMF. Daarnaast ontvangt u advies en training op het gebied van logistiek, supply chain management, internationale verzendingen, en juridische zaken. Alles om u klaar te stomen voor een succesvolle marktentree in uw doelland.

Wat is OHMF?

Het Oranje Handelsmissiefonds (OHMF) bestaat sinds 2013. Elk jaar kiezen we 10 winnaars uit de vele aanmeldingen. Een jury kiest de winnaars op basis van de kracht van hun product of dienst, hun ambitie en de motivatie om in een bepaald land succesvol te zijn. De jury kijkt daarbij ook naar duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De winnaars krijgen 1 jaar lang intensieve begeleiding bij hun start op een (nieuwe) buitenlandse markt. Zo krijgen ondernemers die hiervoor niet het netwerk of de armslag hebben, de kans om hun internationale ambities waar te maken.

Het OHMF is een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het fonds is in 2013 opgericht door de partners ING, KLM, MKB-Nederland, het ministerie van Buitenlandse Zaken en RVO.

Na vele succesvolle jaren en plezierige samenwerkingen heeft er begin 2022 een wisseling plaatsgevonden in de samenstelling van de partners. Het bestuur is dan ook zeer verheugd met de komst van onze nieuwe partners EY en UPS, en supporting partner Taleninstituut Regina Coeli. Ieder zet zijn expertise in voor het beste resultaat.

Op de foto (van links naar rechts): Annette Wijering (RVO), Christien Aben (ministerie van Buitenlandse Zaken), Thomas van Vliet (RVO), Linda Herms (EY), Rob Zomer (evofenedex) en Ingrid van de Zalm (UPS).

Wat doet OHMF voor ondernemers?

Voor de winnaars van het fonds gaan er in het buitenland deuren open die anders gesloten blijven. Zij gaan op handelsmissie of presenteren zich op een grote beurs. Ook gaan zij in gesprek over relevante onderwerpen hoe zit de markt in elkaar en hoe pak je het betreden van de markt aan? En ze vinden zakenpartners. Zo krijgen de winnaars een snelle start in het exportland van hun keuze. Soms zijn er binnen een jaar al buitenlandse orders!

OHMF biedt winnaars een begeleidingstraject op maat. We zorgen voor de juiste contacten in het buitenland. Dat gebeurt onder meer via het netwerk van ambassades, consulaten generaals en Netherlands Business Support Offices (NBSO’S). En we bieden de juiste expertise op het juiste moment voor de ondernemer.

OHMF zet zich ook breder in voor ondernemers. We houden contact met alle deelnemers en organiseren voor hen regelmatig interessante evenementen. U kunt ons ook ontmoeten bij workshops. Hier denken we mee met uw business case. waar we ingaan op business cases.

OHMF in de praktijk

Al 9 jaar zijn de winnaars van OHMF goed voor mooie ondernemersverhalen. Een kleine greep uit de stappen die een aantal winnaars hebben gezet:

  • Somnox produceert een slim hulpmiddel voor mensen die slecht slapen. Met dit product werden ze een van de 10 winnaars van het OHMF 2018. Waar staan ze nu, ruim 6 jaar later, als bedrijf? Wat heeft deelname hen opgeleverd? Lees het verhaal van Julian Jagtenberg, CEO en medeoprichter van Somnox.
  • Oxipack was in 2015 een van de winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds (OHMF). Dit bedrijf produceert een lekdetectie-oplossing die voor minder afval en onkosten zorgt. Wat heeft deelname aan het OHMF hen opgeleverd? En hoe gaat het nu met Oxipack? Lees het verhaal van Serge Smit, Managing Director van Oxipack.
  • VINADA Wines produceert en verkoopt 3 soorten mousserende, alcoholvrije vegan wijnen. De ambities zijn groot: VINADA moet hét alcoholvrije wijnmerk worden dat wereldwijd herkend en erkend wordt als een heerlijk, premium en kwalitatief alternatief. "We hadden als focusland de VS opgegeven, waar we al actief waren in 12 staten. Inmiddels zijn dat er 15. Via het fonds hebben we veel nieuwe contacten gelegd die ons verder kunnen helpen met de groei en ontwikkeling in de VS." Lees het verhaal van oprichter Jessica van Spaendonck.
  • Fairtrade Original verkoopt meer dan 120 producten die op een eerlijke manier zijn geproduceerd en verhandeld.
  • Stonecycling recyclet bouwpuin en bouwafval tot nieuw bouwmateriaal. Inmiddels zijn de markante stenen van Stonecyling gebruikt voor de gevelbekleding van een prominent gebouw op 11th Street in New York.
  • Leadax heeft een loodvervanger ontwikkeld uit plastic afval. Die is geschikt als waterkerend materiaal, bijvoorbeeld rond schoorstenen en dakramen. Leadax is met de loodvervangers inmiddels in 16 landen actief, waaronder de Verenigde Staten en Australië.

Bekijk alle winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?