WBSO: fiscale regeling voor research en development

Meer artikelen
een WBSO ondernemer aan het werk

Bedrijven kunnen de financiële lasten van research en development (R&D)-projecten verlagen via de WBSO. De WBSO verlaagt de loonkosten en andere kosten en uitgaven voor uw R&D-project. Bijvoorbeeld voor prototypes of onderzoeksapparatuur. U kunt het voordeel van de WBSO verrekenen via uw belastingaangifte. Bedrijven dragen minder loonheffing af en zelfstandigen krijgen een vaste aftrek.

Met de WBSO helpt het ministerie van Economische Zaken bedrijven om de financiële lasten van research en development (R&D)-projecten te verlagen. Innovatieve bedrijven zorgen voor economische groei, een betere concurrentiepositie en meer werkgelegenheid.
Snel meer weten? Bekijk dan de korte voorlichtingsfilm over de WBSO onderaan deze pagina.

Voor wie?

De WBSO is bestemd voor Nederlandse bedrijven die onderzoeks- of ontwikkelingsprojecten uitvoeren. Van starters, kleine zelfstandigen (ZZP) en mkb-bedrijven tot multinationals in elke bedrijfssector. Publieke kennisinstellingen kunnen geen WBSO aanvragen.

Budget WBSO

Het kabinet stelt jaarlijks in het Belastingplan het budget voor de WBSO vast. De realisatie kan afwijken van het budget. Het budget voor de WBSO in 2016 is € 1.151 miljoen.

Per 2016 is de Research & Development Aftrek (RDA) samengevoegd met de WBSO. In een apart nieuwsbericht kunt u meer lezen over de wijzigingen voor de WBSO in 2016.

Aanvragen

Wilt u gebruik maken van de WBSO, dan moet u uw aanvraag indienen voordat u met uw R&D-project(en) begint. U kunt alleen digitaal een aanvraag indienen.
•    Meer informatie over voor welke projecten, werkzaamheden, kosten en uitgaven u WBSO kunt aanvragen, vindt u op de pagina ‘Kom ik in aanmerking?’.
•    Meer informatie over de indieningsdata vindt u op de pagina ‘Aanvraaginformatie’.
•    Meer informatie over het indienen van een aanvraag vindt u op mijnrvo.nl in blok 2 aanvragen.

Op de hoogte blijven

Wilt u het laatste nieuws rond de WBSO lezen? Raadpleeg dan onze nieuwsberichten over de WBSO, of kopieer onze WBSO-feed naar uw feedreader. In onze agenda vindt u evenementen over de WBSO.

Inspiratie opdoen

Wilt u lezen hoe andere ondernemers gebruik maken van de WBSO? Lees hun ervaringen en tips in de praktijkverhalen.

Benieuwd naar goedgekeurde projecten? Bekijk dan het projectenoverzicht. U kunt onder meer filteren op locatie, sector en jaar.

Leeswijzer: S&O en R&D

In de WBSO-regeling wordt de Nederlandse term ‘speur- en ontwikkelingswerk’ (afgekort tot S&O) gebruikt en niet de Engelse term ‘research & development’ (R&D). De term ‘speur- en ontwikkelingswerk’ wordt daarom ook gebruikt op de website, in publicaties en in de correspondentie.

Service menu right