Open voor aanvragen

Burgerservicenummers melden voor de WBSO

Gepubliceerd op:
15 juni 2020
Laatst gecontroleerd op:
14 februari 2022

Wilt u een aanvraag indienen voor de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk)? En doet u dat voor een onderneming met personeel? Dan moet u bij uw aanvraag de burgerservicenummers (bsn's) doorgeven van de werknemers die 2 jaar geleden het speur- & ontwikkelingswerk (S&O-werk) hebben uitgevoerd. Dit is nodig voor het berekenen van het gemiddelde S&O-uurloon. Let op: heeft u 2 jaar geleden geen gebruik gemaakt van de WBSO? Dan geldt voor u een forfaitair S&O-uurloon en hoeft u geen bsn's te melden.

In alle andere gevallen hebben wij de bsn's nodig om de loongegevens van uw S&O-werknemers op te vragen bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Die gegevens gebruiken we voor de berekening van het S&O-uurloon. Geef de bsn's daarom bij uw aanvraag door. Doet u dat niet, dan nemen wij uw aanvraag voor (een deel van) het jaar niet in behandeling.

Welke burgerservicenummers?

Vraagt u WBSO aan voor 2022? Dan hebben wij de bsn's nodig van de werknemers die het S&O-werk in 2020 hebben uitgevoerd. Heeft u in 2020 geen gebruik gemaakt van de WBSO? Dan hoeft u geen bsn's door te geven. Voor u geldt in 2022 dan het forfaitaire S&O-uurloon van € 29.

Stappenplan

 • Het melden van bsn's van 2021 voor uw WBSO-aanvraag van 2023 doet u via het nieuwe aanvraagportaal.
 • Het melden van bsn's van 2020 voor uw WBSO-aanvraag van 2022 doet u nog via het oude aanvraagportaal (eLoket).

BSN's melden van 2021 voor uw WBSO-aanvraag 2023

Dit is mogelijk vanaf medio februari 2022. Volg hiervoor het onderstaande stappenplan.

 1. Ga naar mijn.rvo.nl/wbso.
 2. Klik bij Direct regelen in nieuw aanvraagportaal op Aanvragen en Beheren.
 3. Log in met minimaal eHerkenning niveau 3 (eH3). Dient u als intermediair of tussenpersoon de bsn's in, dan heeft u hiervoor een ketenmachtiging nodig.  
 4. Open WBSO Burgerservicenummers melden onder Mijn aanvragen > Overig.
 5. Open bij Taken (rechtsboven) Burgerservicenummers melden.
 6. Voer de bsn's in van uw S&O-medewerkers in 2021. Moet u veel bsn's invoeren? Kopieer dan de bsn's (door komma's gescheiden) in één keer in het formulier. Let op: gebruik geen spaties tussen de komma's, dan krijgt u een foutmelding. U kunt geen bestand uploaden en inlezen.
 7. Dien de bsn's in.

BSN's melden van 2020 voor uw WBSO-aanvraag 2022

Volg hiervoor het onderstaande stappenplan.

Stap 1: Inloggen bij het eLoket

 • Ga naar mijn.rvo.nl/wbso en klik onder Direct regelen in eLoket op de button 'Burgerservicenummers 2020 melden'.
 • Log in met eHerkenning 3. U komt dan in eLoket.
 • Activeer het juiste formulier via de optie 'Nieuwe aanvraag'.
 • Kies voor een WBSO-aanvraag voor 2022 het formulier 'WBSO bsn Werknemers 2020'.
 • Klik op 'Aanmelden'.

Stap 2: Formulier openen

 • Vraagt u WBSO aan voor 2022? Dan moet u de bsn's melden van 2020. Open daarvoor het formulier met het SO-nummer van (een van) uw S&O-verklaring(en) van 2020, beginnend met SO20.
 • Ziet u op het scherm de vraag om een activeringscode te gebruiken? Gebruik dan de activeringscode om uw formulier te openen. Deze code staat onderaan de herinneringsbrief van eind januari/begin februari 2021. Bent u de code kwijt? Zie dan de paragraaf later op deze pagina.

Stap 3: Bsn’s invoeren en formulier verzenden

 • Voer de bsn's in van de S&O-medewerkers uit 2020. Heeft u veel bsn's in te voeren? Dan kunt u ook eenvoudig een bestand met bsn's inlezen.
 • Kies daarna 'Volgende' en de knop 'Verzenden'.
 • U ontvangt een e-mail als ontvangstbevestiging. Ontvangt u deze e-mail niet, controleer dan de status van uw formulier in het eLoket onder het menu 'Mijn overzicht'. Alleen de status 'Ingediend' geeft aan dat uw formulier succesvol is ingediend.

Activeringscode

Voor het doorgeven van uw bsn's heeft u in principe geen activeringscode meer nodig. Met het SO-nummer van een van uw S&O-verklaringen krijgt u eenvoudig toegang tot uw formulier in het eLoket. In uitzonderingsgevallen kan de activeringscode nog nodig zijn, bijvoorbeeld als u na uw (laatste) aanvraag heeft gekozen voor een andere intermediair. Uw oude intermediair kan inloggen met alleen het SO-nummer, uw nieuwe intermediair heeft de activeringscode nodig. Heeft u toch nog een activeringscode nodig? Gebruik dan de code onderaan de herinneringsbrief (zie stap 2 in het stappenplan op deze pagina).

Activeringscode kwijt

Bent u de brief met de activeringscode kwijt? Vraag een nieuwe aan via het eLoket. Bij stap 2 in het stappenplan klikt u (na het invullen van het SO-nummer) op de knop 'Ik ben mijn activeringscode vergeten'. U vult vervolgens de gevraagde gegevens in van uw onderneming en u verzendt het verzoek. Binnen 3 werkdagen ontvangt u per post een nieuwe activeringscode. De oude activeringscode vervalt.

Bent u verhuisd? Vraag dan een nieuwe activeringscode aan door een e-mail met uw nieuwe adresgegevens te sturen naar wbso@rvo.nl. U ontvangt de activeringscode op uw nieuwe adres.

Fout herstellen

Heeft u een fout gemaakt bij het doorgeven van de bsn's, bijvoorbeeld een bsn vergeten? Neem dan de volgende stappen:

 1. Ga naar mijn.rvo.nl/wbso en klik onder Direct regelen in eLoket op de button 'Burgerservicenummers 2020 melden'.
 2. Log in op het eLoket en kies Nieuwe Aanvraag > WBSO bsn Werknemers 2020 (aanvraag 2022). Gebruik hiervoor het SO-nummer van een van uw S&O-verklaringen van 2020.
 3. Maak het bsn-formulier compleet met alle bsn's die u moet doorgeven (niet alleen de ontbrekende nummers) en dien opnieuw in. Wij berekenen het S&O-uurloon op basis van de laatste gegevens.

Volgende stappen

Heeft u uw WBSO-aanvraag ingediend en de BSN's van uw S&O-werknemers gemeld? Lees dan op de pagina Na uw WBSO-aanvraag wat u hierna kunt verwachten.

Vragen over de WBSO?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?