Open voor aanvragen

Burgerservicenummers melden voor de WBSO

Laatst gecontroleerd op:
5 december 2023
Gepubliceerd op:
15 juni 2020

Wilt u een aanvraag indienen voor de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk)? En doet u dat voor een onderneming met personeel? Dan moet u bij uw aanvraag de burgerservicenummers (bsn's) doorgeven van de werknemers die 2 jaar geleden het speur- & ontwikkelingswerk (S&O-werk) hebben uitgevoerd. Dit is nodig voor het berekenen van het gemiddelde S&O-uurloon. Let op: heeft u 2 jaar geleden geen gebruik gemaakt van de WBSO? Dan geldt voor u een forfaitair S&O-uurloon en hoeft u geen bsn's te melden.

In alle andere gevallen hebben wij de bsn's nodig om de loongegevens van uw S&O-werknemers op te vragen bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Die gegevens gebruiken we voor de berekening van het S&O-uurloon. Zorg ervoor dat u ook de bsn’s indient als u uw aanvraag doet. Dit is nodig voor het berekenen van uw S&O-uurloon. Doet u dat niet, dan nemen wij uw aanvraag voor (een deel van) het jaar niet in behandeling.

Welke burgerservicenummers?

Vraagt u WBSO aan voor 2024? Dan hebben wij de bsn's nodig van de werknemers die het S&O-werk in 2022 hebben uitgevoerd. Heeft u in 2022 geen gebruik gemaakt van de WBSO? Dan hoeft u geen bsn's door te geven. Voor u geldt in 2024 dan het forfaitaire S&O-uurloon van € 29.

Stappenplan

Het melden van bsn's van 2022 voor uw WBSO-aanvraag van 2024 doet u via het aanvraagportaal. Volg hiervoor het onderstaande stappenplan.

 1. Ga naar mijn.rvo.nl/wbso.
 2. Klik bij Direct regelen in het aanvraagportaal op Aanvragen en Beheren.
 3. Log in met minimaal eHerkenning niveau 3 (eH3). Dient u als intermediair of tussenpersoon de bsn's in, dan heeft u hiervoor een ketenmachtiging nodig.  
 4. Open WBSO Burgerservicenummers melden onder Mijn aanvragen > Overig.
 5. Open bij Taken (rechtsboven) Burgerservicenummers melden.
 6. Voer de bsn's in van uw S&O-medewerkers in 2022. Moet u veel bsn's invoeren? Kopieer dan de bsn's (door komma's gescheiden) in één keer in het formulier. Let op: gebruik geen spaties tussen de komma's, dan krijgt u een foutmelding. U kunt geen bestand uploaden en inlezen.
 7. Dien de bsn's in.

Op het moment dat uw S&O-uurloon wordt vastgesteld ontvangt de indiener een notificatie e-mail en is het S&O-uurloon op 2 plekken in het aanvraagportaal te vinden:

 • Bij de door u ingediende bsn’s.
 • Onder het tabblad Uurloon bij de ingediende volledige aanvraag.

Heeft u een vergissing gemaakt met het invoeren van de bsn’s, dan kunt u de nieuwe bsn’s toevoegen aan de 'Taak bsn melden'. Dit kunt u doen totdat de eerste beschikking is afgegeven. Heeft u vragen gekregen over het uurloon? Dan staan de vragen voor u klaar in het aanvraagportaal. Beantwoordt u dan eerst deze vragen. Daarna kunt u eventueel de bsn’s nog aanpassen.

Let op:

 • Als zelfstandige zonder personeel hoeft u geen bsn’s door te geven.
 • Als u zelf uw bsn’s doorgeeft zijn de bsn’s niet in te zien of te wijzigen door uw (eventuele) intermediair.

Heeft u uw WBSO-aanvraag ingediend en de bsn's van uw S&O-werknemers gemeld? Lees dan op de pagina Na uw WBSO-aanvraag wat u hierna kunt verwachten.

In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?