Open voor aanvragen

WBSO: Aanvraagproces

Gepubliceerd op:
11 september 2015
Laatst gecontroleerd op:
8 november 2022

De WBSO vraagt u makkelijk zelf aan binnen 1-4 uur. Daar heeft u wel de juiste informatie voor nodig. Lees op deze pagina hoe u de WBSO in 3 stappen aanvraagt.

Weet u niet zeker of uw onderneming of project in aanmerking komt voor de WBSO? Dit ziet u snel in de WBSO-regelhulp.

WBSO aanvragen in 3 stappen

De WBSO-aanvraag kunt u makkelijk zelf regelen in 3 simpele stappen. De stappen vindt u terug in onderstaand stappenplan. De 1e  2 stappen zijn een voorbereiding op de daadwerkelijke aanvraag in stap 3. Met een goede voorbereiding is de online aanvraag snel gedaan. De voorbereiding kunt u eventueel in een van onderstaande projectformulieren invullen en later bij uw aanvraag uploaden.

WBSO stappenplan

Kosten en uitgaven

 • Vraagt u WBSO aan voor uw werkelijke kosten en uitgaven? Maak hier dan een inschatting van. Bewaar al uw documenten, facturen en berekeningen over kosten en uitgaven in uw S&O-administratie.
 • Uitgaven zijn nieuw vervaardigde bedrijfsmiddelen die u aanschaft om S&O uit te voeren. Dit zijn dus investeringen. Kosten zijn alle andere zaken die u betaalt voor het uitvoeren van S&O. Dit zijn vaak verbruiksgoederen, materialen of werk dat u bij derden neerlegt.
 • Lees meer over kosten en uitgaven bij Bereken uw voordeel.

WBSO aanvragen

 • U heeft eHerkenningsmiddel niveau 3 (eH3)  met een machtiging 'RVO diensten op niveau 3' of 'Alle diensten op niveau 3' nodig.
 • Vraagt u opnieuw WBSO aan voor een langlopend project? U kunt informatie uit eerder goedgekeurde aanvragen makkelijk kopiëren. De projecten staan voor u klaar bij stap 5 van uw nieuwe aanvraag.
 • Heeft u al 3x of vaker WBSO aangevraagd? Geef dan de BSN-nummers van uw S&O-medewerkers door via het aanvraagportaal. Dan kunnen wij het S&O-uurloon berekenen.
 • In het aanvraagportaal kunt u ook kiezen voor een vormvrije aanvraag. Hiermee kunt u de WBSO alvast aanvragen met alleen een paar basisgegevens. Later vult u uw aanvraag aan met de overige informatie.
 • Uw aanvraag direct regelen

Bereid uw aanvraag offline voor

Wilt u uw aanvraag graag (deels) offline voorbereiden? Of voor meerdere bedrijven WBSO aanvragen voor hetzelfde project? Dan kunt u stap 1, 2 en 3 invullen in één van bovenstaande projectformulieren.

Let bij het gebruik van de projectformulieren op het volgende:

 • Sla het projectformulier eerst op. Open de opgeslagen versie van het formulier met Adobe Acrobat Reader. Daarna vult u het formulier in en slaat het weer op. Als u dit niet doet, dan worden uw wijzigingen niet opgeslagen.  Gebruik ook altijd de laatste versie van Adobe Reader.
 • We passen de projectformulieren jaarlijks aan. Gebruik altijd de meest recente versie van onze website.
 • Upload het projectformulier in het aanvraagportaal bij stap 5 (Projecten). Voeg het formulier dus niet toe als bijlage.

Hoeveel aanvragen kunt u indienen?

Ondernemers met personeel (S&O-inhoudingsplichtigen)

 • U kunt maximaal 4 aanvragen voor het lopende kalenderjaar indienen (hieronder vallen ook onvolledig ingediende aanvragen of vormvrije aanvragen die u niet intrekt). Uw aanvragen kunnen steeds een andere startmaand hebben, maar mogen ook dezelfde startmaand hebben. 

Zelfstandigen zonder personeel (S&O-belastingplichtigen)

 • U kunt een onbeperkt aantal aanvragen voor het lopende kalenderjaar indienen. 

Wanneer moet u uw aanvraag indienen?

De aanvraagtermijnen voor ondernemingen met personeel en zzp’ers zijn verschillend. Bekijk de WBSO-kalender voor een overzicht van deze termijnen en andere belangrijke data.

Let op: u kunt alleen WBSO aanvragen voor toekomstige werkzaamheden. Het achteraf aanvragen van WBSO is niet mogelijk.

Hulp bij uw aanvraag

U vraagt de WBSO eenvoudig zelf aan. Heeft u toch een vraag? Lees dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met RVO. Onze adviseurs helpen u gratis. U kunt ook besluiten om iemand anders (een intermediair) in te schakelen om de WBSO-aanvraag voor te bereiden, in te dienen en eventueel de verdere correspondentie te voeren. U moet de intermediair wel uitgebreid voorzien van informatie over uw project. Lees meer over het inschakelen van een intermediair.

Uitlegvideo's WBSO aanvragen

Bekijk de uitlegvideo's over inloggen en aanvragen.

WBSO-aanvraag indienen voor een ander bedrijf

Bent u een intermediair en vraagt u WBSO aan voor een ander bedrijf?

 • Log in per bedrijf met eH3 en een ketenmachtiging 'RVO diensten op niveau 3' of 'Alle diensten op niveau 3'. Bij een juist gebruik van ketenmachtiging ziet u rechtsboven in uw scherm 'Handelend namens [Bedrijfsnaam]' staan.
 • Lukt het niet om namens een ander bedrijf in te loggen? Log dan in op de website van uw eHerkenningsleverancier en controleer hier het niveau van uw eHerkenningsmiddel. Kijk ook voor welke bedrijven en periode u bent gemachtigd.
 • Als intermediair vraagt u de ketenmachtiging op tijd aan. Houd hierbij rekening met een levertijd van een aantal weken.
 • Voor het indienen en intrekken van een vormvrije aanvraag heeft u geen ketenmachtiging nodig. U kunt inloggen met uw eigen eHerkenningsmiddel (eH3). Bij het aanvullen van de vormvrije aanvraag gebruikt u wel de ketenmachtiging.

Vertrouwelijkheid

Volgens artikel 67 van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen behandelen wij de informatie die u verstrekt over uw S&O-projecten vertrouwelijk. Wij gebruiken de aangeleverde gegevens voor het beoordelen van uw aanvraag. Gegevens over de inhoud van de projecten verstrekken wij niet aan derden.

Meer weten?

Lees meer over de verplichtingen Na uw aanvraag, of:

In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?