Open voor aanvragen

WBSO: Aanvraagproces

Gepubliceerd op:
11 september 2015
Laatst gecontroleerd op:
2 juni 2022

U kunt alleen WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) aanvragen voor toekomstige werkzaamheden. De voorwaarde is dat de werkzaamheden nog niet begonnen zijn. In uw WBSO-aanvraag beschrijft u 1 of meer speur- en ontwikkelingsprojecten (S&O-projecten). Dit kunnen nieuwe projecten zijn of projecten waarvoor u eerder WBSO heeft aangevraagd.

Wanneer aanvragen?

De aanvraagtermijnen en voorwaarden verschillen voor zzp'ers en ondernemingen met personeel. Bekijk de belangrijke data van een WBSO-jaar in de WBSO-kalender.

Aanvraag offline voorbereiden

U vraagt de WBSO digitaal aan. Wilt u uw aanvraag graag (deels) offline voorbereiden? Of voor meerdere bedrijven WBSO aanvragen voor hetzelfde project? Beantwoord dan de projectvragen in een projectformulier (pdf). De overige vragen vult u online in. Bij stap 5 (Projecten) in het aanvraagprogramma uploadt u deze pdf. Voeg de pdf dus niet toe als bijlage. Hiermee verkort u uw online tijd.

Tips voor het gebruik van de projectformulieren

 • Zorg ervoor dat u de pdf eerst opslaat op een pc of netwerk en weer opent met Adobe Acrobat Reader. Daarna vult u het formulier in en slaat het weer op. Als u dit niet doet, dan wordt de pdf niet ingelezen. Gebruik ook altijd de laatste versie van Adobe Reader.
 • We passen de projectformulieren jaarlijks aan. Gebruik altijd de meest recente versie op deze website.

Aanvragen

Alle uitlegvideo's over inloggen en aanvragen vindt u onderaan deze alinea.

U vraagt de WBSO digitaal aan. Met onderstaand stappenplan bereidt u de WBSO-aanvraag goed voor. Hierdoor gaat uw digitale aanvraag snel en eenvoudig.

  WBSO stappenplan

  WBSO-aanvraag indienen voor een ander bedrijf

  Dan geldt als aanvulling op het bovenstaande:

  • Log in per bedrijf met eH3 en een ketenmachtiging 'RVO diensten op niveau 3' of 'Alle diensten op niveau 3'. Bij een juist gebruik van ketenmachtiging ziet u rechtsboven in uw scherm 'Handelend namens [Bedrijfsnaam]' staan.
  • Lukt het niet om namens een ander bedrijf in te loggen? Log dan in op de website van uw eHerkenningsleverancier en controleer hier het niveau van uw eHerkenningsmiddel. Kijk ook voor welke bedrijven en periode u bent gemachtigd.
  • Vraag de ketenmachtiging op tijd aan en houd hierbij rekening met een levertijd van een aantal weken.

  Burgerservicenummers (BSN’s) melden

  Vraagt u voor 2022 WBSO aan voor een onderneming met personeel? Dan hebben wij de BSN's nodig van de werknemers die het S&O-werk in 2020 hebben uitgevoerd.

  Heeft u in 2020 geen gebruik gemaakt van de WBSO? Dan hoeft u geen BSN's door te geven. Voor u geldt dan in 2022 het forfaitaire S&O-uurloon van € 29.

  Lees hoe u de BSN’s doorgeeft op de pagina burgerservicenummers melden.

  Vormvrije aanvraag

  Komt u in tijdnood? Dan kunt u een vormvrije aanvraag indienen. U vult alleen een paar basisgegevens in. U ontvangt van ons een notificatiebericht per e-mail waarin u wordt gevraagd uw aanvraag eenmalig en binnen een bepaalde termijn aan te vullen in het aanvraagportaal.

  • Ga naar het WBSO-inlogportaal.
  • Kies onder 'Direct regelen in nieuw aanvraagportaal' voor WBSO aanvragen en beheren.
  • Log in met uw eHerkenningsmiddel niveau 3 (eH3) met een machtiging 'RVO diensten op niveau 3' of 'Alle diensten op niveau 3'.
  • Kies Nieuwe aanvraag > WBSO aanvragen. Klik op 'Ja' bij de vraag of u een vormvrije aanvraag wilt indienen.

  Wilt u een vormvrije aanvraag indienen voor een ander bedrijf? Dan geldt als aanvulling op het bovenstaande:

  • Log in met uw eigen eHerkenningsmiddel (eH3), gebruik geen ketenmachtiging. Terwijl u ingelogd bent, kunt u voor meerdere bedrijven vormvrije aanvragen indienen.
  • Gebruik voor het aanvullen van een vormvrije aanvraag wel de ketenmachtiging van het bedrijf. Open de vormvrije aanvraag en kies de knop 'Aanvullen'. Als u inlogt met uw eigen eH3, dan kunt u alleen een vormvrije aanvraag intrekken (en niet aanvullen).
  • Wilt u een vormvrije aanvraag intrekken? Log in zonder ketenmachtiging in het aanvraagportaal, open de aanvraag en kies rechtsboven in uw scherm onder 'Taken' voor 'Aanvraag intrekken'.

  Hulp nodig bij uw aanvraag?

  U vraagt eenvoudig zelf WBSO aan. Als u daarbij vragen heeft, helpen onze adviseurs u graag en zonder kosten. U kunt ook besluiten om iemand anders (een intermediair) in te schakelen om de WBSO-aanvraag voor te bereiden en in te dienen, en eventueel de verdere correspondentie te voeren. Lees meer over het inschakelen van een intermediair.

  Na uw aanvraag

  Bekijk wat er gebeurt na uw WBSO-aanvraag.

  Vertrouwelijkheid informatie

  Volgens artikel 67 van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen behandelen wij de informatie die u verstrekt over uw S&O-projecten vertrouwelijk. Wij gebruiken de aangeleverde gegevens voor het beoordelen van uw aanvraag. Gegevens over de inhoud van de projecten verstrekken wij niet aan derden.

  Meer weten?

  Vragen over de WBSO?

  Neem contact met ons op

   

  In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  Bent u tevreden over deze pagina?