'Future-Proof Exporteren' tijdens het Nationaal Export Event 2023

Gepubliceerd op:
6 november 2023

Meer dan 400 exporteurs en 85 partners & (buitenland)experts van de Nederlandse overheid uit 38 landen waren op 1 november aanwezig op het Nationaal Export Event (NEX) in Nieuwegein. Daarmee trok NEX23 meer bezoekers dan in de afgelopen vier jaar. Bent u ook op zoek naar nieuwe exportmarkten en heeft u dit evenement gemist? Of was u erbij en wilt u verdere stappen zetten op het exportpad? Lees dan verder!

nex23

Bekijk de aftermovie

Tijdens NEX23 stond het thema 'future-proof exporteren' centraal. Flexibiliteit, wendbaarheid en veerkracht zijn dé sleutel-ingrediënten voor de succesvolle exporteur van morgen. Benieuwd naar een sfeerimpressie van NEX? Bekijk de aftermovie!

1-op-1 in gesprek met (buitenland)experts

Er verandert veel rondom export. Hoe gaan exportprofessionals om met onderwerpen als de energietransitie, schaarste, geopolitieke en technologische ontwikkelingen, zoals kunstmatige intelligentie? Onder leiding van Sofie van den Enk werden de deelnemers hierover bijgepraat door kennisexperts en ervaren exporteurs, in inspirerende en interessante sessies.

De deelnemers konden daarnaast volop netwerken; met elkaar en met de vele aanwezige (buitenland)experts. Ze kregen de kans om 1-op-1 in gesprek te gaan over hun exportplannen met managers van ambassades, NBSO's, consulaten-generaal, en met experts van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), evofenedex en ING.

Status quo van de wereldhandel

Liesje Schreinemacher, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, benadrukte in haar video-boodschap dat exporteurs onmisbaar zijn.  

"Het is onze inzet om jullie in het buitenland te laten slagen. Weet dus dat jullie er niet alleen voor staan. Wij hebben een groot buitenlandnetwerk dat jullie graag op weg helpt."

Liesje Schreinemacher
Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Liesje Schreinemacher

Bert Colijn, senior econoom bij de ING, ging vervolgens in op de status quo van de wereldhandel. Colijn: "Gaat het goed met de wereldhandel? Dat is afhankelijk van hoe je ernaar kijkt. Het afgelopen jaar is niet geweldig geweest, we hebben een wereldwijde krimp van 4% gezien. Tegelijkertijd hebben we de afgelopen jaren een wonderlijk snel herstel meegemaakt. Dat is vrij uitzonderlijk, nadat je een grote krimp hebt meegemaakt.”

Exporteurs aan het woord

Vervolgens was het woord aan exporteurs Bob Oostelbos (Chief Commercial Officer bij Leadax) en Bas van Vroonhoven (managing director van Boon Edam Global Export). Zij gingen in gesprek met Sofie van den Enk over future-proof exporteren. 

"Het belangrijkste is om je bewust te zijn van wat er in de wereld gebeurt. Daar moet je vervolgens op anticiperen. Het antwoord van gisteren hoeft zeker niet het antwoord van vandaag te zijn. Je moet alert zijn op veranderingen en meegaan met de trends."

Bob Oostelbos & Bas van Vroonhoven
Chief Commercial Officer bij Leadax & Managing Director van Boon Edam Global Export
bob & bas

Gevarieerde break-outsessies en 1-op-1-gesprekken

Er waren later op de middag diverse break-outsessies waar men uit kon kiezen. Tijdens de sessie 'Exportregelgeving & -subsidies: inzicht in de mogelijkheden', onder leiding van Rob Overkleeft, werd gekeken naar de mogelijkheden op het gebied van overheidssteun. Rob: "Contact leggen met het buitenland is niet zo moeilijk. Via de website van RVO Internationaal Ondernemen kun je gemakkelijk het buitenlandnetwerk mobiliseren."

Ook kregen exporteurs de kans om 1-op-1-gesprekken te voeren met (buitenland)experts uit maar liefst 38 landen. Exporteur Arthur Veger (eigenaar van 'Build Your Picture') voerde daarbij een gesprek met Leonie van der Stijl (plaatsvervangend consul van het consulaat-generaal in Lagos, Nigeria). "Ik heb veel aan dit gesprek gehad. Ik ben voor het eerst aanwezig op NEX en wil graag exporteren naar Nigeria. Leonie gaat mij daarbij helpen met het leggen van contacten. Ook zal ze mij doorverwijzen naar betrouwbare partners, onder andere voor hulp op juridisch gebied en cultuurverschillen."

Tijn Verheul en Dennis Pronk van SECRID BV hadden een 1-op-1-gesprek met Agnes Koppelman van het consulaat-generaal in San Francisco. Hun reden om naar NEX te komen was om tips & tricks te krijgen.

"SECRID is in veel landen al actief, maar nog niet in de VS. Daar zijn we nu mee bezig. We zijn benieuwd waar we rekening mee moeten houden als we ons in de VS willen vestigen. Het is daarnaast goed én leuk om te netwerken. Je merkt dat dat deuren opent. Iedereen zit uiteindelijk in hetzelfde schuitje, wat je ook verkoopt."

Tijn Verheul & Dennis Pronk
Export medewerkers
tijn en dennis

Winnaars OHMF 2023 bekendgemaakt

Het Nationaal Export Event had ook dit jaar de eer om de prijsuitreiking van het Oranje Handelsmissiefonds te verzorgen. De 10 winnaars  van het Oranje Handelsmissiefonds 2023 zijn Oxycom, Ecoplant Europe, BESE, The Seaweed Company, Fiberfoods, Assiniboine, Econowind, Royal Delft, Klepper & Klepper en Little Maryam. Meer weten over de winnaars? Bekijk de website van het OHMF.

Meer weten? Wij helpen u graag verder!

Wilt u na het Nationaal Export Event concrete stappen zetten naar een nieuwe buitenlandse markt? Of wilt u uw activiteiten daar uitbreiden? Bekijk wat wij voor u kunnen doen! Het buitenlandnetwerk van de Nederlandse overheid en RVO helpen u graag verder.

Blijf op de hoogte en neem deel aan evenementen

RVO organiseert regelmatig evenementen over zakelijke kansen in het buitenland. Houd onze evenementen in de gaten, meld u aan voor de nieuwsbrief van RVO en de mailing ‘evenementen internationaal ondernemen’ of volg ons op Twitter en LinkedIn.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?