FA5 - Gebruik zuinige persluchtgereedschappen

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Door gebruik te maken van nieuw en energiezuinig door perslucht aangedreven gereedschap, gebruikt u minder perslucht en bespaart u energie.

Het rendement van een persluchtcompressor is laag. Maar 10% tot 30% van de ingaande energie wordt uiteindelijk omgezet in perslucht (afhankelijk van de configuratie van het persluchtsysteem). De rest van de energie wordt in warmte omgezet.

Een HR-pistool of blaasmondje met nozzle (blaasmond) voor blazen gebruikt de helft van de perslucht voor hetzelfde effect. De nozzle in een HR-blaaspistool heeft een beter ontwerp en dus een hogere efficiëntie.

Een zuinig perslucht-blaaspistool (persluchtnozzle met venturi) heeft minder perslucht nodig voor dezelfde prestatie (kracht). Namelijk ongeveer 50 liter per minuut in plaats van 120 liter per minuut. Zo bespaart u energie.

De perslucht is nodig om in de nozzle voldoende onderdruk te krijgen. Deze onderdruk zorgt voor een extra instroming van omgevingslucht (versterking). Bij een laag persluchtverbruik is op die manier veel lucht gericht te verplaatsen. De besparing is ongeveer 60% op het persluchtverbruik van de persluchtpistolen.

Een extra voordeel van het gebruik van een HR-blaaspistool is een flinke geluidsreductie.

Huidige situatie

Er wordt gebruik gemaakt van 'conventionele' persluchtgereedschappen, zoals blaaspistolen, met een nominaal gebruik van meer dan 120 liter per minuut.

FA5 - Zuinige persluchtgereedschappen - EML

Herkenning

Persluchtgereedschap heeft een aanduiding waarop het persluchtverbruik is weergegeven. Als dit verbruik boven de 100 liter per minuut ligt gaat het niet om hoog rendement-gereedschap.

Uitvoering

Vervang het gereedschap door efficiënter gereedschap. Let bij aanschaf van nieuw persluchtgereedschap op het verbruik. Kies voor de meest efficiënte variant op basis van het persluchtverbruik per minuut.

Doelmatig beheer en onderhoud

  • Onderhoud de perslucht aangedreven gereedschappen zodat er geen onnodige perslucht verloren gaat en houd ze schoon.
  • Controleer regelmatig op persluchtlekkages aan gereedschap, koppelingen en leidingen en verhelp deze.

Economische randvoorwaarde

Zelfstandig moment: Bij gereedschappen die meer dan 1.800 uur per jaar worden gebruikt.

Technische randvoorwaarde

De persluchtcompressoren hoeven niet te worden aangepast door het verminderde gebruik van perslucht.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Alternatieve maatregel

Maak gebruik van elektrische gereedschappen. Door waar mogelijk elektrisch handgereedschap toe te passen en perslucht aangedreven gereedschap alleen te gebruiken wanneer er geen elektrisch alternatief is, kan het persluchtgebruik worden beperkt.

Bent u tevreden over deze pagina?