FA6 - Gebruik elektrisch handgereedschap als vervanging voor pneumatisch aangedreven gereedschap

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Het opwekken van perslucht voor het aandrijven van gereedschap is minder efficiënt dan het gebruiken van elektrisch aangedreven gereedschap.

Het rendement van een persluchtcompressor is laag. Maar 10% tot 30% van de ingaande energie wordt uiteindelijk omgezet in perslucht (afhankelijk van de configuratie van het persluchtsysteem). De rest van de energie wordt in warmte omgezet. Door deze perslucht te gebruiken voor het aandrijven van handgereedschap is het uiteindelijke rendement nog lager.

Door elektrisch handgereedschap te gebruiken waar mogelijk en perslucht aangedreven gereedschap alleen te gebruiken als er geen elektrisch alternatief is, beperkt u persluchtgebruik.

De besparing op elektriciteit die de persluchtcompressor voedt is tussen de 20% en 40%.

Huidige situatie

Persluchtaangedreven handgereedschap wordt gebruikt voor toepassingen waar een elektrisch alternatief voor kan worden gebruikt.

Herkenning

Voorbeelden van persluchtgereedschappen die kunnen worden vervangen door elektrische gereedschap zijn: boormachines, schuurmachines, verfspuiten, frezen, breekmachines, slijpmachines, spijker en nietmachines.

Uitvoering

Vervang het perslucht aangedreven handgereedschap door elektrisch aangedreven handgereedschap. Een aandachtspunt hierbij is het gewicht. Elektrisch gereedschap (op accu) kan zwaarder zijn dan persluchtgereedschap.

Economische randvoorwaarde

Zelfstandig moment: Bij gebruik van het gereedschap van meer dan 6 uur per week.

Technische randvoorwaarde

  • Er is een geschikt elektrisch alternatief beschikbaar dat voldoet aan de specifieke eisen van de werkzaamheden zoals voldoende koppel en een handzaam gewicht en formaat.
  • De gereedschappen worden niet in een ATEX omgeving gebruikt.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Bent u tevreden over deze pagina?