FB2 - Gebruik een economizer om warmte uit de rookgassen van de stoomketel nuttig in te zetten

Gepubliceerd op:
3 oktober 2023
Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023

Een economizer is een warmtewisselaar in het rookgaskanaal. Deze warmtewisselaar wint warmte terug uit de rookgassen. Hiermee warmt het koud ketelvoedingswater op met tientallen graden. De stookinstallatie hoeft het ketelvoedingswater nu minder op te warmen. Dit is de energiebesparing.

Het rendement van de ketel stijgt dan. Na de economizer hebben de afgekoelde rookgassen nog steeds een vrij hoge temperatuur van ongeveer 140 °C. Daarna kunnen rookgassen eventueel nog verder afkoelen met een condensor.

Huidige situatie

Er is een stoomketel aanwezig en de warmte uit de rookgassen wordt niet benut.

Herkenning

De rookgassen worden via de afgas van de stoomketel via een kanaalwerk naar een warmtewisselaar geleidt. Dit is een kast met lamellen. De economizer kan apart geïnstalleerd zijn, maar ook samen met de ketel ingebouwd zitten. De economizer is vaak vòòr een rookgascondensor geïnstalleerd. De warmtewisselaar kan ook naast de ketel staan of in het rookgaskanaal zitten. Dan is vaak een ‘bobbel’ te zien.

Uitvoering

De installatie van een economizer vereist meestal geen grote wijzigingen aan de bestaande stoominstallatie. Er zijn verschillende economizers op de markt en het bepalen van het juiste type met de juiste corrosiebestendigheid hangt onder andere af van de samenstelling van het rookgas. De aanvoer van het ketelvoedingswater dient aangesloten te worden op de economizer, voordat deze naar de inlaat van de ketel toegaat.

Doelmatig beheer en onderhoud

Onderhoud de economizer volgens leveranciersstandaarden. Onderdeel van het onderhoud van de warmtewisselaar volgens leveranciersstandaarden is het regelmatig inspecteren en reinigen van de warmtewisselaar.

Relevante wetgeving

Voor de meeste gestookte stoominstallaties is het Besluit emissie-eisen middelgrote stookinstallaties (BEMS) van toepassing. Dit besluit bevat emissie-eisen voor stoominstallaties. Zorg er daarom voor dat de installatie ook na het plaatsen van een economizer blijft voldoen aan deze regelgeving.

Laat de aanpassingen ook altijd uitvoeren door een erkend installateur. Dit is geregeld in de Regeling erkenning installateurs van stoominstallaties (REI).

Economische randvoorwaarde

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: Bij meer dan 2.100 vollasturen van de stoomketel per jaar.

Technische randvoorwaarde

De klep voor het ketelvoedingswater moet modulerend zijn om een constante flow in de economizer te garanderen.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Alternatieve maatregel

Gebruik de teruggewonnen warmte voor alternatieve toepassingen. De warmte uit de rookgassen kan ook worden ingezet voor andere processen zoals de voorverwarming van proceswater of ventilatielucht.

Bent u tevreden over deze pagina?