FD2 - Plaats deuren voor verticale koelmeubels

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Door het plaatsen van deuren voor verticale koelmeubels is er minder verlies van kou naar de winkelruimte. De centrale koelinstallatie hoeft in de warmere periodes minder hard te werken om de producten in de koelmeubels te koelen. Dit is een energiebesparing bij de centrale koelinstallatie van de koelmeubels.

Omdat er minder kou de winkel in komt, zal de verwarmingsinstallatie in de koudere periodes minder hard verwarmen. Dit is een energiebesparing bij de verwarmingsinstallatie van de winkel. Doordat er in de warmere periodes ook minder koude de winkelruimte in komt, zal de koelinstallatie van de winkelruimte meer moeten koelen. Per saldo is er desondanks toch sprake van een energiebesparing.

In het koelmeubel is de temperatuur boven de 0°C. Het verticale koelmeubel heeft één of meer schappen.

Huidige situatie

Er zijn verticale koelmeubels aanwezig die niet of alleen 's nachts worden afgedekt.

Herkenning

Er zijn geen deuren aanwezig.

Uitvoering

Plaats op maat gemaakte deuren volgens de specificaties van de fabrikant van het koelmeubel. Zorg ervoor dat naden tussen de deuren zo klein mogelijk zijn. Maak indien mogelijk gebruik van dubbelglas-deuren, hiermee wordt de energiebesparing maximaal.

Economische randvoorwaarde

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: Het koelmeubel is meer dan 4.400 uur per jaar in gebruik.

Technische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Alternatieve maatregel

Pas een strokengordijn toe. In specifieke situaties kan het plaatsen van een deur niet wenselijk zijn. Een alternatieve maatregel is dan het plaatsen van strokengordijnen.

Bent u tevreden over deze pagina?