FD4 - Plaats dagafdekking op horizontale vriesmeubels

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Door schuifdeuren (of andere dagafdekking) te plaatsen op horizontale vriesmeubels vindt er minder verlies van kou plaats vanuit het meubel naar de ruimte. Dit verlaagt het energiegebruik voor koeling en het energiegebruik voor ruimteverwarming.

Het bovenste gedeelte van het horizontale vriesmeubel is vaak rondom van glas, zodat de (bovenste producten) vanaf alle zijkanten te zien zijn.

Door bij het horizontale vriesmeubel afdekking met enkelglas toe te passen is er minder verlies van kou naar de winkelruimte. De koelinstallatie voor het vriesmeubel hoeft in de warmere periodes minder hard te koelen om de producten in de vriesmeubelen bevroren te houden. Dit is een energiebesparing bij de koelinstallatie van de vriesmeubelen.

Omdat er minder kou in de winkel komt, hoeft de verwarmingsinstallatie in koudere periodes minder hard te werken. Dit is een energiebesparing bij de verwarmingsinstallatie van de winkel. Doordat er ook minder kou in de winkelruimte komt, moet de koelinstallatie van de winkelruimte in warmere periodes meer koelen. Echter, per saldo is er een energiebesparing.

Horizontale vriesmeubels hebben een afdekking met enkelglas. De glasplaten zijn schuivend uitgevoerd. De maatregel verdient zich niet in 5 jaar terug bij een stekkerklaar-meubel met nachtafdekking.

Huidige situatie

Er zijn horizontale vriesmeubels aanwezig zonder dagafdekking.

Dagafdekking bij horizontale vriesmeubels

Herkenning

Het horizontale vriesmeubel heeft geen afdekking.

Uitvoering

De dagafdekking bestaat meestal uit glazen schuifplaten. Deze zijn beschikbaar in twee uitvoeringen: enkel- en dubbelglas. Dubbel glas zorgt voor meer besparing. Zorg ervoor dat de afdekking goed afsluit en dat medewerkers hier oog voor hebben.

Deze maatregel is van toepassing voor zowel HF1 als HF3 en HF4 koelmeubels. ‘HF1’ staat voor een horizontaal vriesmeubel dat als een toonbank is op te stellen. ‘HF3’ staat voor een horizontaal vriesmeubel dat tegen een muur is aan te zetten. ‘HF4’ staat voor een horizontaal vriesmeubel dat als een 'eiland' is op te stellen.

Economische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Technische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Bent u tevreden over deze pagina?