FE2 - Pas hot-fill toe bij bestaande vaatwasapparatuur in grootkeukens

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Een (horeca)vaatwasser is aangesloten op een waterleiding en verwarmt zelf het water tot de gewenste temperatuur. Door een vaatwasser aan te sluiten op een bestaande warmwatervoorziening hoeft de vaatwasser zelf minder warmte te produceren. Doordat een vaatwasser warmte met elektriciteit produceert is dat minder efficiënt dan wanneer dit via een warmtepomp of zonneboiler gebeurt.

Huidige situatie

  • Er is een horeca vaatwasser aanwezig die is aangesloten op een koudwaterleiding.
  • Het warme tapwater wordt op een efficiënte manier opgewekt zoals bijvoorbeeld met restwarmte van de koeling, een zonneboiler of een warmtepomp.

Herkenning

Een vaatwasser kan op de koudwater- of warmwaterleiding aangesloten zijn. De meeste horecavaatwassers hebben een hot-fill-functionaliteit. U kunt dus controleren of er een warmwaterleiding loopt met een aansluiting op de vaatwasser. Als deze er niet is, dan is de maatregel nog niet uitgevoerd. De warmwaterleiding moet zich zodanig dicht bij de vaatwasser bevinden dat die zonder noemenswaardige kosten kan worden aangesloten.

Uitvoering

Koppel de vaatwasapparatuur aan de aanwezige warmwater-infrastructuur.

Economische randvoorwaarde

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: Bij meer dan 400 gebruiksuren van de vaatwasser per jaar.

Technische randvoorwaarde

De warmwaterleiding ligt nabij de vaatwasser.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Alternatieve maatregel

Win warmte terug uit de afvalstroom. Door toepassen van een warmtewisselaar kan de warmte in het afvalwater worden gebruikt om te warmtebehoefte te verminderen.

Bent u tevreden over deze pagina?