FF1 - Pas een rookgasklep toe in het rookgaskanaal van de gasgestookte oven om warmteverlies te beperken

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Door het toepassen van rookgaskleppen bij ovens voorkomt u warmteverlies als gevolg van thermische trek (het natuurlijk opstijgen van warme lucht), wanneer de brander van de oven uitgeschakeld is en de oven nog warm is.

  Met een rookgasklep in de schoorsteen ontsnapt er geen warme lucht meer en de oven koelt minder snel af. Bij een nieuwe productiecyclus hoeft de brander de oven minder te verwarmen om de gewenste temperatuur te bereiken. De energiebesparing is de besparing op het aardgasverbruik van de brander.

  Huidige situatie

  Er is een gasgestookte oven aanwezig, waarbij het rookgaskanaal niet is voorzien van een rookgasklep.

  oude en nieuwe windmolen

  Herkenning

  Een rookgasklep bevindt zich in het rookgaskanaal van de oven en is van buitenaf alleen waarneembaar als een onderbreking in het rookgaskanaal. De rookgasklep werkt daarnaast volautomatisch bij inschakeling van de verwarming van de oven. Een installateur of een technische tekening van de oven geeft uitsluitsel over de aanwezigheid van een rookgasklep.

  Uitvoering

  Schoorstenen zijn rond of rechthoekig en meestal recht boven de oven geplaatst. Schoorsteenkleppen zijn er in verschillende uitvoeringen en materialen. Ronde schoorstenen hebben vaak de vlinderklep. Dat is een schijf op een as. Door de as van de klep een kwartslag te draaien is de klep te openen of te sluiten.

  Rechthoekige schoorstenen hebben vaak een louvreklep. Deze heeft meer lamellen en assen. De assen zitten met een mechaniek aan elkaar, waardoor de assen kunnen draaien. Door de assen van de lamellen met het mechaniek een kwartslag te draaien zijn, de lamellen te openen of te sluiten.

  De besturing van de schoorsteenklep is gekoppeld aan de oven- of branderbesturing. Dit voorkomt dat de oven start met een dichte schoorsteen (wat explosiegevaar oplevert) en dat de klep automatisch stopt als de oven uit gaat.

  Economische randvoorwaarde

  Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: Bij meer dan 1.900 gebruiksuren van de oven per jaar en een aardgasgebruik van ten hoogste 170.000 m3 per jaar.

  Technische randvoorwaarde

  • De huidige ontsteking van de brander is geschikt om een rookgasklep te kunnen besturen.
  • De oven heeft een thermisch vermogen van ten minste 40 kW.

  Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

  Ja

  Bent u tevreden over deze pagina?