FG2 - Plaats een bewegingssensor op plaatsen waar de lampen niet altijd aan hoeven te zijn

Gepubliceerd op:
3 oktober 2023
Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023

Een bewegingssensor schakelt lampen uit wanneer er geen beweging is. Buitenverlichting staat dan alleen aan wanneer de bewegingssensor beweging detecteert. Hierdoor staat de buitenverlichting alleen aan als het nodig is, zo bespaart u energie.

Een bewegingssensor reageert op de beweging van bijvoorbeeld personen en voertuigen. De sensor zet dan tijdelijk één of meer lampen aan. Personen kunnen zich dan veilig verplaatsen, bijvoorbeeld bij een fietsenstalling en toegang tot het gebouw.

De bewegingssensor reageert ook op niet-welkome bezoekers. Het plotselinge aangaan van de buitenverlichting kan hen afschrikken. De buitenverlichting kan ook in verschillende groepen geschakeld zijn, met elk een eigen bewegingssensor. Zo is nog beter vast te stellen waar een persoon is.

Soms is een gebouw of terrein 24/7 in gebruik, of gelden er eisen op het gebied van (sociale) veiligheid in de omgeving, waardoor de buitenverlichting niet of enkel deels kan worden uitgeschakeld. Door het aantal lampen dat aan moet blijven zoveel mogelijk te beperken, wordt onnodig energiegebruik voorkomen.

Huidige situatie

Er zijn lampen zonder een bewegingssensor aanwezig op plaatsen waar alleen verlichting nodig is als er mensen aanwezig zijn.

FG2 - Plaats een bewegingssensor op plaatsen waar de lampen niet altijd aan hoeven zijn - EML

Herkenning

Een bewegingssensor wordt vaak geplaatst in het armatuur. Ook kan de sensor buiten opgehangen worden. Er kan per buitenarmatuur een sensor zijn, of een centrale sensor die meerdere lampen aanstuurt. De sensor is vaak een wit bolletje of vlakje.

Uitvoering

U plaatst een bewegingssensor daar waar de buitenverlichting niet altijd aan hoeft te zijn.

Een bewegingssensor kunt u ook combineren met een schemerschakelaar. Zo is het mogelijk de buitenverlichting overdag helemaal uit te zetten.

Doelmatig beheer en onderhoud

Zorg voor een doelmatig gebruik van buitenverlichting:

  • Controleer jaarlijks de bewegingssensor en maak deze schoon. Vervang de sensor bij niet-correcte werking.
  • Controleer jaarlijks de afstelling van de sensor en pas deze indien nodig aan.

Economische randvoorwaarde

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: Bij meer dan 3.100 onnodige branduren per jaar.

Technische randvoorwaarde

Niet van toepassing bij verlichting die om veiligheidsredenen de gehele nacht aan moet blijven.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Bent u tevreden over deze pagina?