FH1 - Vervang in bestaande kozijnen en ramen in de zwembadruimte het enkelglas door HR++ glas

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Door HR++-glas in bestaande kozijnen en ramen te plaatsen is er in de zwembadruimte minder warmteverlies. De verwarmingsinstallatie gebruikt daardoor minder energie.

HR++-glas ziet er bijna hetzelfde uit als traditioneel dubbel glas, maar isoleert beter. Dit komt door een warmte-reflecterende metaal(oxide)laag op de binnenkant van het buitenste glasblad en een speciale gasvulling (meestal argon).

Hoe kleiner de warmtedoorgangswaarde (U), hoe beter de isolatie. Enkelglas heeft een warmtedoorgangswaarde van gemiddeld 5,9 W/m²K. Voor HR++ glas is dit minder dan 1,2 W/m²K.

Huidige situatie

Er zijn ramen of kozijnen met enkel glas aanwezig in de verwarmde zwembadruimtes.

FH1 - HR++ glas toepassen - EML

Herkenning

HR++-glas is te herkennen aan de codering aan de binnenste metaalstrip in het glas.

Uitvoering

Vervang enkelglas door HR++-glas wanneer dit geplaatst kan worden in de bestaande kozijnen of ramen. Deze kozijnen moeten wel geschikt zijn voor HR++-glas. Dit glas heeft een grotere dikte (sponning) dan enkelglas. Vaak worden hiervoor speciale glaslatten gebruikt: opdeklatten. Hierdoor past het dikkere glas goed in het kozijn of raam.

Is het kozijn op korte termijn aan vervanging toe? Dan is het aan te raden om dit tegelijk met deze maatregel uit te voeren. Het is met het oog op de toekomst verstandig om triple glas in plaats van HR++ glas te plaatsen, zeker ook vanwege de hoge temperaturen in een zwembad.

Alternatieve maatregelen

Triple glas en vacuümglas hebben een nóg betere isolatiewaarde. Deze mogen daarom ook toegepast worden.

Relevante wetgeving

Bij vervanging van glas moet het samenstel van glas en kozijn (volgens het bouwbesluit) een U-waarde hebben van maximaal 2,2 W/m2K. HR++-glas haalt in houten kozijnen een U-waarde van ongeveer 1,8 W/m2K. In metalen kozijnen zonder thermische onderbreking haalt HR++-glas een U-waarde van ongeveer 3,0 W/m2K en met thermische onderbreking 2,2 W/m2K.

Economische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Technische randvoorwaarde

HR++-glas kan in het bestaande kozijn of raam worden geplaatst.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Bent u tevreden over deze pagina?