FH2 - Pas isolatie toe op ongeïsoleerde zwembadwaterleidingen in een zwembad

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Breng isolatie aan rondom geïsoleerde zwembadwaterleiding (inclusief flenzen en appendages) om warmteverlies te verminderen.

Een verwarmingsinstallatie gebruikt aardgas en/of elektriciteit om het zwembadwater te verwarmen. Het warme zwembadwater gaat door een leidingstelsel naar het zwembad, via een buffer, zandfilters, haarvangers en na verwarming en chemische reiniging.

Door het isoleren van de leidingen geeft de leiding minder warmte af op plaatsen waar dit niet nodig is, zoals in onverwarmde ruimten. De verwarmingsinstallatie verwarmt dan met minder energie het zwembadwater.

Huidige situatie

Er zijn ongeïsoleerde zwembadwaterleidingen en appendages aanwezig, die zich bevinden in een binnenopstelling.

FH2 - isolatie van zwembadwaterleidingen - EML

Herkenning

Er is geen isolatie aanwezig op de leidingen waar warm water doorheen stroomt. Isolatie om leidingen is vaak herkenbaar aan de zwarte of witte eenduidige kleur van het isolatiemateriaal (wit of zwart). Ook in de technische ruimte van het zwembad is het zinvol de warme leidingen te isoleren. Ondanks het feit dat de omgeving zelf een relatief hoge temperatuur heeft. Vaak wordt die hoge temperatuur zelfs mede veroorzaakt door de niet-geïsoleerde leidingen en appendages. De temperatuur van de badwaterleidingen moet uiteraard wel hoger zijn dan die van de omgeving.

Uitvoering

Isolatiemateriaal is bij leidingen redelijk makkelijk aan te brengen. Voor appendages is vaak meer maatwerk nodig. Bijvoorbeeld een 'isolatiematras' met klittenband of een rijgkoord. Hierdoor zijn de matrassen makkelijk te verwijderen en weer aan te brengen. De appendages blijven bereikbaar voor onderhoud. Deze matrassen zijn meestal grijs of zilver van kleur. Het aanbrengen van het isolatiemateriaal kunt u door een andere partij laten doen. Maar in eigen beheer uitvoeren kan ook en kan kostenverlagend werken.

Doelmatig beheer en onderhoud

  • Voer jaarlijks een (visuele) controle uit naar de staat van de isolatie.
  • Voer eenmaal per 5 jaar een warmtemeting uit.

Economische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Technische randvoorwaarde

  • De leidingen zijn goed bereikbaar.
  • De gemiddelde temperatuur van het water in de leidingen is hoger dan de gemiddelde temperatuur van de omgeving waarin de leidingen en appendages zich bevinden.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Bent u tevreden over deze pagina?