FH4 - Plaats een glijbaanafsluiter op de uitgang van de waterglijbaan, die deels buiten de gebouwschil loopt

Gepubliceerd op:
3 oktober 2023
Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023

Door het buiten bedrijfstijd afdekken van de opening van de waterglijbaan, wordt het warmteverlies via luchtcirculatie door de glijbaan en het zwembad beperkt.

Buiten bedrijfstijden koelt de lucht in de buis van de waterglijbaan die (voor een deel) door de buitenlucht gaat af. Omdat warme lucht lichter is dan koude lucht, zal de warme lucht uit het zwembad in de buis stijgen. De koude lucht komt daarna in het zwembad. Dit is een continu proces.

De verwarmingsinstallatie zal de koude lucht verwarmen tot een behaaglijk comfortniveau. Door de glijbaan aan één kant dicht te maken zal er nauwelijks lucht door de buis stromen. De verwarmingsinstallatie hoeft minder koude lucht te verwarmen voor hetzelfde comfortniveau. Dit levert een besparing op van het aardgasgebruik van de verwarmingsinstallatie voor het klimaat in het zwembad. Ook zal de luchtbeweging hierdoor sterk verminderen.

Huidige situatie

Er is bij een verwarmd en overdekt zwembad een ongeïsoleerde waterglijbaan aanwezig, die gedeeltelijk buiten de gebouwschil loopt.

FH4 - glijbaanafsluiter - EML

Herkenning

Een glijbaanafsluiter wordt alleen na bedrijfstijden geplaatst voor de uitgang van de waterglijbaan.

Uitvoering

Er zijn eenvoudige afsluiters beschikbaar die direct op de glijbaanopening geplaatst kunnen worden.

Een klep is vaak een houten plaat (al dan niet scharnierend), die tegen de opening wordt geplaatst. Een samendrukbare bal heeft een grotere diameter dan de opening van de glijbaan. Door de bal in de opening te duwen, neemt de bal de vorm van de opening aan en dicht deze de glijbaan af.

Doelmatig beheer en onderhoud

Plaats de glijbaanafsluiter als de glijbaan buiten bedrijf is.

Economische randvoorwaarde

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: Het aardgasverbruik is ten hoogste 170.000 m³ per jaar.

Technische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Alternatieve maatregel

Pas isolatie toe rondom de glijbaan. Door een geïsoleerde glijbaanpijp toe te passen met een Rc-waarde van ten minste 1,8 m2K/W wordt het warmteverlies verminderd. Het kan dan alsnog lonen om de glijbaan af te sluiten, maar de energiewinst is dan wel veel kleiner.

Bent u tevreden over deze pagina?