FH5 - Isoleer de wanden van het zwembassin

Laatst gecontroleerd op:
31 maart 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Onder en naast het zwembassin is een vrije ruimte. In deze ruimte staan de installaties voor het reinigen en verwarmen van het zwembadwater. Er is warmteverlies als de temperatuur van de bassinwand hoger is dan die van de aanliggende ruimten. Dit warmteverlies kan komen door straling en convectie.

Door de hogere temperatuur van de wand straalt de wand warmte naar objecten in de ruimte en (beton)wanden van de technische ruimten. Door de hogere temperatuur van de wand is er ook convectie: warmteoverdracht van de wand naar de binnenlucht van de aanliggende ruimte.

Door het warmteverlies is de binnenkant van de bassinwand redelijk koud, waardoor het zwembadwater afkoelt. De verwarmingsinstallatie verwarmt het zwembadwater tot de gewenste temperatuur. Door de bassinwanden te isoleren is de temperatuur aan de binnenkant van het zwembassin hoger. Het zwembadwater koelt minder af. De verwarmingsinstallatie gebruikt daardoor minder energie om het zwembadwater op temperatuur te houden. Dit is de besparing.

Huidige situatie

Er is een verwarmd zwembassin aanwezig met ongeïsoleerde wanden.

Herkenning

De bassinwanden zijn te bereiken en niet voorzien van isolatie. Het gebruikte constructiemateriaal (zoals beton) is nog zichtbaar.

Uitvoering

Veel gebruikte isolatiematerialen zijn purschuim, geëxpandeerd polystyreenschuim (EPS) en glas- of steenwol. De isolatie kan bestaan uit platen of dekens, maar opspuiten kan ook. De minimale Rd-waarde van de isolatie dient minimaal 1,8 m²K/W te zijn.

Belangrijk voor de uitvoering is dat de isolatie niet leidt tot een te smalle doorgang of een te laag plafond als de ruimtes in gebruik zijn.

Doelmatig beheer en onderhoud

Voer jaarlijks een (visuele) controle uit naar de staat van de isolatie.

Economische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Technische randvoorwaarde

De gemiddelde temperatuur van het zwembadwater is hoger dan de gemiddelde temperatuur van de omgeving waarin de wanden van het zwembassin zich bevinden. De wanden van het zwembassin zijn goed bereikbaar.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja.

Bent u tevreden over deze pagina?