FH8 - Verbeter de isolatie van het dak van het zwembad

Laatst gecontroleerd op:
31 maart 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Een zwembad heeft over het algemeen een hoge binnentemperatuur. Zwembaden met ongeïsoleerde of matig geïsoleerde platte daken verliezen veel warmte via het dak. Daarom is het zinvol om platte daken te isoleren. Hiermee voorkomt u verlies van warmte via het dak en is er minder verwarming nodig om het gebouw te verwarmen. Het energieverbruik gaat dan omlaag.

Huidige situatie

Het dak van de zwembadruimte is niet of onvoldoende geïsoleerd (Rc-waarde kleiner dan 2,0 m²K/W).

Herkenning

Het is lastig om erachter te komen of een plat dak geïsoleerd is. De makkelijkste manier is informatie te zoeken in aanwezige documenten, zoals een energielabel of bouwkundig rapport. U kunt ook zelf onderzoeken of het dak geïsoleerd is door het dak op te meten. Om zeker te weten of een dak geïsoleerd is, schakelt u een expert in.

Uitvoering

Bij 'warm dak'-isolatie wordt isolatie geplaatst en vervolgens nieuwe dakbedekking aangebracht. Vervangt u de dakbedekking op een natuurlijk moment? Dan zijn er bij het aanbrengen van de isolatie onder de dakbedekking geen meerkosten voor het vervangen van de dakbedekking. Het isolatiepakket moet in dat geval een minimale Rc-waarde hebben van 3,7 m2K/W.

Het is verstandig om eerst door een expert laten onderzoeken hoe het platte dak het beste kan isoleren. Zo voorkomt u dat er later vochtproblemen ontstaan.

U mag altijd isolatie met een betere hogere isolatiewaarde aanbrengen op de daken. Dan wordt er minder warmte doorgelaten.

Relevante wetgeving

Bij het vernieuwen of vervangen van isolatielagen geldt volgens de bouwregelgeving voor daken een minimale isolatiewaarde van 2,1 m2K/W. Is er nog geen dakisolatie aanwezig? Dan geldt bij het gedeeltelijk vernieuwen, veranderen of vergroten van een bouwwerk een minimale isolatiewaarde van 1,4 m2K/W. Met de bovenstaande maatregelen voor isolatie (bovenop of onder de dakbedekking) bereikt u een isolatiewaarde van 2,1 m2K/W of hoger.

Economische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Technische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Nee.

Bent u tevreden over deze pagina?