FI2 - Stel geautomatiseerd energiebeheer in op servers

Laatst gecontroleerd op:
31 maart 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

De belasting van de server is vaak wisselend. Bij een instelling van hoge prestaties van de server worden de onderliggende processoren relatief te veel belast. Hoe hoger de prestaties van de processor van de server zijn ingesteld, hoe hoger de warmteproductie van de server. Met geautomatiseerd energiebeheer, ook wel power management genoemd, is de kloksnelheid en spanning van de processor aanpasbaar, afhankelijk van het aantal berekeningen per seconde. Door power management op servers toe te passen werken de processoren niet steeds op de volle kloksnelheid en spanning en produceren de servers minder warmte. Zo bespaart u elektriciteit terwijl de performance niet verandert. De koelmachine hoeft nu ook minder warmte weg te koelen.

  Huidige situatie

  Er is een serverruimte aanwezig met een opgesteld vermogen aan ICT-apparatuur van ten minste 5 kW. Er is sprake van een gemiddelde CPU-belasting van minder dan 80%.

  Herkenning

  Het gaat hier om de instelling van reeds op de server aanwezige software. Samen met een beheerder kan worden bekeken of power management standaard is ingeschakeld.

  Uitvoering

  Stem de inzet van de servers in de serverruimte af op de vraag via de server settings. Een belangrijk aandachtspunt bij de uitvoering is de compatibiliteit van hardware en software. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hardware en software die worden gebruikt in het geautomatiseerde energiebeheersysteem goed compatibel zijn. Het niet goed testen van compatibiliteit kan leiden tot fouten en storingen, wat de prestaties van de servers kan schaden en de gebruikerservaring negatief kan beïnvloeden.

  Een ander aandachtspunt is de monitoring en rapportage. Het opzetten van een effectief monitorings- en rapportagesysteem als onderdeel van het energiebeheer is een cruciaal onderdeel om de efficiëntie van het systeem te optimaliseren en de bedrijfsvoering soepel te laten verlopen.

  Economische randvoorwaarde

  Niet van toepassing.

  Technische randvoorwaarde

  De op de server geplaatste applicaties zijn niet zodanig vertragingsgevoelig dat vertragingen van enkele microseconden problematisch zijn.

  Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

  Ja.

  Bent u tevreden over deze pagina?