GB8 - Plaats een loopdeur in overheaddeuren

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Een overheaddeur heeft een grote opening. Er ontsnapt dus veel lucht door een overheaddeur wanneer deze open staat. Om het gebouw in en uit te lopen zonder te veel luchtverlies kunt u een loopdeur in een overheaddeur plaatsen. De grote overheaddeur blijft dan dicht er ontsnapt minder lucht. In de winter stroomt minder koude lucht naar binnen, het gebouw verliest minder warmte en heeft daardoor minder verwarming nodig.

  Huidige situatie

  Er is een overheaddeur in een matig verwarmde ruimte (ten minste 15 °C) aanwezig zonder aparte loopdeur of naastgelegen deur en deze wordt gebruikt voor personentoegang.

  GB8 - Plaats een loopdeur in overheaddeuren - EML

  Herkenning

  Een loopdeur kunt u herkennen aan een ‘normale’ deur die in de overheaddeur zit.

  Uitvoering

  Een loopdeur plaatsen is verplicht wanneer de ruimte verwarmd wordt tot ongeveer 15 °C of hoger. Wordt de deur veel gebruikt? Dan is een loopdeur om arbo-technische redenen misschien geen goede oplossing. Bijvoorbeeld vanwege de hoge overstap of wanneer verschillende verkeersstromen elkaar kruisen.

  Als alternatief voor de loopdeur in de overheaddeur kunt u een snelloopdeur gebruiken. Een andere mogelijk is het plaatsen van een loopdeur in de buitenmuur van het gebouw. Wanneer de overheaddeur aan vervanging toe is, kunt u een overheaddeur met loopdeur plaatsen.

  Doelmatig beheer en onderhoud

  Beperk het warmteverlies door naden, kieren en openingen in gevels:

  • Controleer jaarlijks of de loopdeur nog goed sluit. Laat de deur indien nodig opnieuw stellen.
  • Controleer jaarlijks of de kierdichting rondom de loopdeur nog toereikend is. Vervang of herstel deze indien nodig.

  Economische randvoorwaarde

  Niet van toepassing.

  Technische randvoorwaarde

  De ruimte wordt ten minste matig verwarmd (15°C of hoger).

  Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

  Nee

  Alternatieve maatregel

  Plaats naast bedrijfsdeuren een aparte gewone deur voor doorgang van personen. Door het plaatsen van een deur naast de overheaddeur hoeft de overheaddeur niet meer voor personentoegang te worden gebruikt. Daardoor staat de overheaddeur minder vaak open.

  Bent u tevreden over deze pagina?