GC5 - Isoleer ventilatiekanalen in onverwarmde ruimtes

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Ventilatielucht wordt verwarmd in de luchtbehandelingskast. Die lucht gaat vervolgens via ventilatiekanalen naar verschillende ruimtes. Met de opgewarmde ventilatielucht verhoogt u de temperatuur.

  Soms lopen de ventilatiekanalen door onverwarmde ruimtes. De opgewarmde lucht verliest dan warmte. Door de ventilatiekanalen te isoleren voorkomt u dit. De verwarmingsinstallatie hoeft daardoor minder warmte te leveren, zo bespaart u energie.

  Bij 'balansventilatie' is er naast de toevoer van ventilatielucht ook sprake van afzuiging van ventilatielucht. U kunt de afzuigkanalen van het ventilatiesysteem in onverwarmde ruimten ook isoleren. Dit is rendabel als de ventilatie is voorzien van warmteterugwinning. Door ook de afzuigkanalen te isoleren, verliest de retourlucht minder warmte en wint u dus meer warmte terug.

  Huidige situatie

  Er zijn ongeïsoleerde ventilatiekanalen in onverwarmde ruimten (ten hoogste 14 °C in het stookseizoen) aanwezig. De ventilatiekanalen zijn aangesloten op een luchtbehandelingskast.

  GC5 - Isoleer in onverwarmde ruimtes ventilatiekanalen - EML

  Herkenning

  Kunt u het metaal van het ventilatiekanaal zien? Dan is deze niet geïsoleerd. Isolatiemateriaal voor ventilatiekanalen is vaak herkenbaar aan een zilverkleurige laag met daaronder wollig materiaal (steenwol) of een donkergekleurd schuimrubber-materiaal.

  Uitvoering

  Ventilatiekanalen zitten vaak hoog. Dat maakt het lastig om het isolatiemateriaal zelf aan te brengen. Het is mogelijk om het zelf te doen, maar u kunt ook een andere partij inschakelen om de ventilatiekanalen te isoleren.

  Steenwol is een materiaal dat veel gebruikt wordt bij de isolatie bij ventilatiekanalen. Dit zit vaak op een dikke rol en heeft een zilverkleurige afwerking (cachering). Hou voor ronde en vierkante kanalen een isolatiedikte van 25 millimeter aan. Dit is de afmeting van de flensranden van de ventilatiekanalen.

  De isolatie is het meest zinvol in ruimten die niet (of beperkt) verwarmd worden. In verwarmde ruimtes draagt het warmteverlies bij aan de verwarming van de ruimte.

  Doelmatig beheer en onderhoud

  Zorg voor een efficiënte werking en gebruik van isolatiemateriaal bij ventilatiekanalen in onverwarmde ruimten:

  • Controleer jaarlijks het isolatiemateriaal op beschadigingen en herstel deze indien nodig. Als het isolatiemateriaal niet direct zichtbaar is, controleert u dit op een natuurlijk moment. Het gaat dan bijvoorbeeld om isolatie van kanalen achter een gesloten wand of plafond.

  Economische randvoorwaarde

  Niet van toepassing.

  Technische randvoorwaarde

  Niet van toepassing.

  Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

  Ja

  Bent u tevreden over deze pagina?