GC6 - Pas een individuele regeling van de temperatuur per ruimte toe

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

U kunt energie besparen door per ruimte een individuele (na)regeling van de temperatuur te gebruiken. Dit kan met een thermostatische radiatorkraan of een andere ruimtetemperatuurregeling.

  Een thermostaat meet de temperatuur in de ruimte. De thermostatische radiatorkraan reageert vervolgens op de gemeten temperatuur. Deze stuurt precies de benodigde hoeveelheid verwarmingswater door de radiator. Zo wordt de ruimte verwarmd tot de gekozen temperatuur en verspilt u geen energie.

  Huidige situatie

  Er zijn radiatoren of convectoren aanwezig in een verwarmde ruimte, maar de temperatuur van de ruimte is niet apart (na) te regelen met een lokale regeling of thermostatische radiatorkranen.

  GC6 - Pas een individuele regeling van de temperatuur per ruimte toe - EML

  Herkenning

  Voor het regelen van de temperatuur is een thermostaat nodig. Dit kan via thermostatische radiatorkranen of via een ruimtetemperatuurregeling.

  Een thermostatische radiatorkraan is een grote (meestal) witte draaiknop aan de radiator waar lucht doorheen kan stromen. U herkent de knop aan bijvoorbeeld de nummers 1 tot 5 of een temperatuurinstelling met bijvoorbeeld 15/20/25.

  Een ruimtetemperatuurregeling is meestal een klein wit kastje aan de muur met een (na)regeling van de temperatuur. Een (centrale) klokthermostaat heeft vaak een digitaal scherm. Meestal gebruikt u deze voor de temperatuurregeling van het hele verwarmingssysteem. Een centrale klokthermostaat is dus geen individuele regeling van de temperatuur per ruimte.

  Uitvoering

  De ruimtetemperatuur kunt u regelen via een temperatuurregeling per vertrek of via een thermostaat op de verwarmingselementen – bijvoorbeeld met een thermostatische radiatorkraan.

  U moet bij de radiatoren kunnen om thermostatische radiatorkranen in te stellen. Deze kranen zijn daarom alleen zinvol als de radiatoren bereikbaar zijn. Ook is het belangrijk dat er genoeg ruimte om de radiator is, omdat thermostatische kranen vaak een groter formaat hebben.

  Het is ook mogelijk ook een slimme thermostatische radiatorkraan plaatsen. Dit is een radiatorkraan die via wifi bedienbaar is. U kunt ook de verwarming centraal regelen via het GBS met een naregeling per vertrek.

  Doelmatig beheer en onderhoud

  • Controleer de instellingen en zorg voor een efficiënte werking van het warmteafgifte- en distributiesysteem.
  • Controleer jaarlijks het functioneren van de (thermostatische) radiatorknoppen en stel de temperatuurgrenzen zo nodig in.

  Economische randvoorwaarde

  Niet van toepassing.

  Technische randvoorwaarde

  Niet van toepassing.

  Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

  Nee

  Bent u tevreden over deze pagina?